Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata (default) si de reluare a activitatilor institutiilor guvernamentale partial blocate de 12 zile.
Republicanii din Senat au blocat un plan al democratilor de suspendare a plafonului datoriilor pana in 2014, relateaza Bloomberg. Discutiile dintre republicanii din Camera Reprezentantilor si presedintele Barack Obama au dat gres. Democratii din Senat au respins o propunere din partea senatorului republicat din Maine Susan Collins, care parea ca ar atrage sustinere.
Senatorii democrati au avertizat in privinta riscului unei scaderi a pietei de capital luni, 14 octombrie, in cazul in care Congresul nu va ajunge la un acord. In aceste conditii, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au inceput sambata negocieri.
Reid a declarat insa ca intlnirea cu McConnell, desi cordiala, a fost doar preliminara si nu a adus nimic concludent, potrivit AFP.
Senatul urmeaza sa se reuneasca duminica, fapt neobisnuit, pentru a discuta solutiile de a pune capat impasului bugetar, in conditiile in care pe 17 octombrie expira termenul pana la care Trezoreria mai poate sa evite depasirea plafonului datoriilor si riscul incapacitatii de plata.
Statele Unite sunt confruntate cu doua crize legate politic, dar a caror concomitenta a fost determinata de calendare.
Astfel, absenta unui acord referitor la bugetul anului fiscal... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 17:50
Grupul statelor puternic industrializate si emergente (G20) a cerut Statelor Unite sa actioneze "urgent" pentru depasirea crizei bugetare care afecteaza economia globala.
"Statele Unite trebuie sa actioneze urgent pentru depasirea incertitudinilor bugetare pe termen scurt", anunta G20 intr-un comunicat.
Statele Unite sunt afectate de 11 zile de o criza bugetara, existand riscul intrarii in incapacitate de plata. mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 12:20
Cele doua partide din Congresul Statelor Unite se apropie de o solutie temporara, pe termen scurt, privind plafonul datoriei de stat, astfel incat sa evite o posibila intrare a guvernului in incapacitate de plata.
Divergentele profunde dintre Partidul Republican si cel Democrat persista. Opozitia republicana, majoritara in Camera Reprezentantilor, prefera sa ataseze conditii oricarei inteleger, in timp ce democratii, care detin majoritatea in Senat, sunt decisi sa nu faca concesii, potrivit Bloomberg.
Totodata, orice eventual compromis ar trebui sa fie formulat astfel incat ambele parti sa se poata declara victorioase. De asemenea, cele doua partide trebuie sa gaseasca o solutie si pentru o alta problema urgenta, respectiv bugetul pentru anul fiscal care a inceput la 1 octombrie. In lipsa unui buget aprobat de Congres, guvernul a fost nevoit sa-si suspende partial activitatea in urma cu 10 zile.
Cu toate acestea, declaratiile de miercuri ale mai multor congresmeni par sa anunte un posibil acord pe termen scurt care sa garanteze ridicarea plafonului datoriei de stat si evitarea unei posibile situatii de default. "Nu vom vota impotriva unei initiative care asigura ca America isi va plati datoriile", a declarat congresmenul democrat Steny Hoyer, membru al Camerei Reprezentantilor, dupa o intalnire cu presedintele Barack Obama.
Obama a afirmat anterior ca poate accepta o intelegere pe termen scurt care sa nu presupuna preconditii. Plafonul datoriei de stat trebuie... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 12:19
Intrarea guvernului Statelor Unite in default (incapacitate de plata) este extrem de improbabila, chiar si fara un acord in Congres pana la termenul limita, 17 octombrie, privind plafonul datoriei de stat, considera directorul general al agentiei de rating Moody's, Raymond McDaniel.
"Este extrem de improbabil ca Trezoreria sa nu continue platile in contul obligatiunilor. Speram ca nu se va ajunge dincoo de 17 octombrie fara o modificare a plafonului datoriei de stat, insa chiar si daca se va intampla asa ceva, credem ca Trezoreria va continua sa plateasca datoriile", a afirmat McDaniel intr-un interviu acordat CNBC.
Guvernul SUA a suspendat partial activitatea incepand de la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington, unde Congresul nu a reusit sa negocieze un nou buget. Plafonul datoriei de stat, aflat la 16.700 miliarde de dolari, trebuie ridicat pana cel tarziu pe 17 octombrie pentru a evita o eventuala situatie de default.
Consecintele intrarii in default a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar fi devastatoare pentru pietele financiare si economia mondiala.
Pietele au afisat pana acum o reactie nesemnificativa la impasul politic de la Washington. Scaderile de pe bursele din Europa si Asia au fost limitate, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 0,5% de marti pana vineri.
Statele Unite au mai trecut printr-o situatie similara in 2011 in ceea ce priveste plafonul datoriei de stat. Atunci, impasul politic a... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 15:12
SUA a ajuns la un acord istoric prin care deficitul federal sa fie redus dramatic cu mii de miliarde de dolari in urmatorii zeci de ani, ceea ce asigura aprobarea ridicarii plafonului de indatorare, evitandu-se o noua criza globala, potrivit NewsIn. Liderii Congresului au spus ca vor prezenta luni detaliile acordului membrilor partidelor lor si sunt increzatori ca ambele camere vor aproba pana marti la miezul noptii compromisul ce permite ridicarea plafonului de indatorare al SUA, care a ajuns la limita de 14.300 de miliarde de dolari.
In lipsa ridicarii acestui plafon, SUA intra in incapacitate de plata si probabil ajunge din nou la recesiune, ceea ce ar avea consecinte catastrofale la nivel mondial.
Prima parte a acordului prevede taieri in cheltuielile bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari in urmatoarii zece ani, dar o comisie speciala a Legislativului va examina ce alte noi reduceri bugetare s-ar putea face.
Republicanii se tem de noi reduceri in bugetul apararii, in timp ce democratii nu vad cu ochi buni reduceri in sectorul social si medical.
Deocamdata, punctele-cheie ale acordului sunt urmatoarele:
- Reduceri de cheltuieli de 900 de miliarde de dolari in urmatorii ani in special in programele pentru educatie, locuinte si transport.
Aceste reduceri ar putea aduce programele respective la nivelul din urma cu cativa ani. Apararea va pierde 350 de miliarde de dolari.
- Nu vor creste taxele, desi o revizuire a codului fiscal ar putea fi o parte a solutiei... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 11:51
Toata agitatia de la Washington referitoare la problema majorarii plafonului de indatorare a Statelor Unite ale Americii se rezuma doar la patru persoane-cheie, care au un cuvant greu de spus. Este vorba despre John Boehner, liderul democrat, Nancy Pelosi, liderul majoritatii, Harry Reid si liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.Cei patru trebuie sa faca apel la toata experienta pe care o au, sa isi puna la bataie farmecul personal si abilitatile de negociator pentru a gasi o solutie la impasul in care se afla SUA.
In plus, cei patru trebui sa gaseasca, fiecare, suficienti politicieni dornici sa ii sustina si sa evite intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata.
Pe langa voturile politice, fiecare din cei patru enumerati mai sus trebuie sa vina cu un plan care sa ii convina si presedintelui american, Barack Obama, noteaza cnbc.com.
Apropierea deadline-ului pune presiune suplimentara si ii face pe politicieni sa isi depaseasca limitele.
McConnell se plangea ca Reid ar fi incalcat un acord pe care cei doi l-au avut, dupa ce Obama a ratat, in tentativa sa de a gasi o solutie. Pe de alta parte, Reid a negat.
Toti sunt constienti de importanta unui acord si stiu ca miza nu ar putea fi mai mare. La polul opus, si consecintele unui esec si proportia dezastrului tind sa devina din ce in ce mai apasatoare.
In ciuda diferentelor de opinie, cei patru au mai lucrat impreuna, spre exemplu, in timpul crizei din 2008.
Dezbaterea referitoare la majorarea... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 12:11
Situatia fiscala a Statelor Unite ar putea sa se transforme intr-un soc macro global, sustine James Bullard, presedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 institutii financiare regionale din SUA care compun Federal Reserve (Fed). Oficialul sustine ca posibilitatea ca SUA sa intre in incapacitate de plata reprezinta cel mai mare risc pentru economia mondiala. depasind efectele cutremurului din Japonia, pretul ridicat la petrol si criza datoriilor din Europa, potrivit Reuters.Posibilitatea ca SUA sa intre in incapacitate de plata ar avea consecinte ce vor depasi efectele cutremurului din Japonia, pretul ridicat la petrol si criza datoriilor din Europa, considera Bullard, citat de Reuters.
"Situatia fiscala a Statelor Unite, daca nu este manevrata cu grija, ar putea sa se transforme intr-un soc macro global.
Ideea ca SUA ar putea ameninta cu intrarea in incapacitate de plata este periculoasa", a spus James Bullard, presedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 institutii financiare regionale din SUA care compun Fed.
Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapcitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie.
Bullard este ingrijorat de reactia altor state daca SUA ar intra in default "tehnic", intarziind de fapt platile pentru cateva zile. Executivul de... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 14:04
China, cel mai mare creditor al SUA, a amenintat Washingtonul ca intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite, este "o idee oribila" si ca ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale si ca falimentul SUA ar echivala cu un dezastu de proportii greu de imaginat.China, cel mai mare creditor al SUA, cu peste 1100 miliarde de dolari, in luna martie, a avertizat Statele Unite, pe diverse cai, ca implicatiile pentru economia mondiala si relatiile cu marii creditori ale SUA ar avea foarte mult de suferit, daca SUA va intra in incapacitate de plata, scrie Reuters.Daca SUA ar da faliment, Beijing-ul s-ar gasi in incapacitate, chiar si de scurta durata, de a valorifica titlurile de stat americane, mai scrie publicatia amintita.
Unii investitori si-au permis chiar sa glumeasca pe aceasta tema, spunand ca statul chinez ii interzice celui american sa dea faliment.
Yuan Gangming, cercetator in cadrul Academiei Chineze de Stiinte Sociale, vorbeste despre tensiunile politice din spatele dezbaterii privind datoria SUA, dar recunoaste ca intrarea in incapacitate de plata reprezinta un risc real. mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 09:29
Statele Unite (SUA) nu vor intra niciodata in incapacitate de plata, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, in pofida negocierilor dure din Congres pentru cresterea plafonului de indatorare a statului, potrivit Mediafax. "Sa spun foarte clar: Tara aceasta nu va intra niciodata in incapacitate de plata. Congresul va face ceea ce a facut intotdeauna, adica va aproba plafonul de indatorare.
Asa ca planul nostru este ca legislativul sa aprobe cresterea indatorarii, planul de rezerva este tot acesta, iar rezerva rezervei la fel", a spus Geithner, intr-un interviu acordat portalului Politico.
Intrebat daca afirmatia inseamna ca executivul SUA nu are un plan de urgenta, Geithner si-a reafirmat increderea ca legislativul nu va permite ajungerea la colaps.
SUA au atins la inceputul saptamanii trecute nivelul maxim de indatorare stabilit de Congres la 14.294 miliarde de dolari si au recurs la fondurile federale de pensii pentru a nu intra in blocaj financiar.
Folosirea fondurilor de pensii face parte din seria de masuri pe care Trezoreria le poate folosi astfel incat sa-si poata onora in continuare obligatiile financiare, inclusiv datoriile.
Trezoreria SUA a avertizat, insa, ca va ramane fara spatiu de manevra pana la 2 august daca executivul si legislativul nu vor ajunge la un acord asupra indatorarii. mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 22:37