"Prioritatea este de a evita pericolul unui razboi", a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, la finalul unei reuniuni cu usile inchise a membrilor Consiliului de Securitate, consacrata Siriei, relateaza AFP.
Intrebat daca acesta ar putea fi un razboi intre Statele Unite si Rusia, reprezentantul Moscovei a raspuns: "Nu putem exclude nicio posibilitate".
Propunerea Suediei asupra unei rezolutii pentru o misiune de dezarmare chimica in Siria nu a fost abordata in cursul reuniunii.
Potrivit unor surse diplomatice, aceasta propunere a fost respinsa in principal de Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Olanda, pentru ca ea nu impune crearea unui mecanism de ancheta asupra presupuselor atacuri chimice ce ar fi avut loc sambata la Douma.
Subiectul reuniunii de joi a fost "politica agresiva a unor dintre membrii Consiliului", a declarat Vasili Nebenzia.
"Amenintarile sunt o incalcare a Cartei Natiunilor Unite", a adaugat el, subliniind ca o interventie militara occidentala ar fi "foarte periculoasa pentru ca militarii nostri sunt acolo".
Diplomatul rus a mai informat ca tara sa a cerut o reuniune publica a Consiliului de Securitate privind Siria in prezenta secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Aceasta ar urma sa aiba loc vineri, potrivit AFP.
Trump s-a gandit mai bine si spune ca nu stie cand va ataca Siria: Poate curand sau... nu ...citeste mai departe despre "Reuniune cu usile inchise a Consiliului de Securitate: Nu putem exclude... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 22:47
Kremlinul si-a manifestat ferm nemultumirea fata de atacurile cu racheta ale Statelor Unite in Siria, iar specialistii internationali si-au exprimat ingrijorarea cu privire la tensionarea relatiilor dintre cele doua puteri mondiale.
Colin C. Kahl, profesor specializat in studii de securitate, de la Universitatea Georgetown, si fost consilier al fostului vicepresedinte american Joe Biden, scrie, pentru The Washington Post, ca ceea ce ar putea decurge prost pentru SUA in Siria ar fi inceputul unui razboi cu Rusia.
Acesta subliniaza ca situatia din Siria va fi principalul subiect de discutie atunci cand secretarul american de stat Rex Tillerson va calatori la Moscova, in aceasta saptamana, iar mizele sunt mai mari decat oricand. Daca administratia Trump si Kremlinul nu vor putea cadea de acord pe tema Siriei, cele doua mari puteri nucleare s-ar putea regasi pe un periculos traseu una impotriva celeilalte.
Kahl subliniaza ca atacul neasteptat autorizat de Trump a fost salutat la Washington si in randul aliatilor NATO, insa rusii, despre care autorul spune ca sunt sefii lui Assad, au fost furiosi. Kremlinul a numit atacul o "agresiune asupra unei natiuni suverane", in timp ce premierul Dmitri Medvedev a spus ca americanii au fost "la cativa centimetri" de un conflict cu rusii.
SUA calca pe un teren minat in relatia cu Rusia
Autorul articolului mentioneaza ca, oricat de justificata ar fi, orice folosire a fortei militare este un lucru serios si chiar si acele... mai mult
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 23:24
Un avion rusesc de lupta s-a apropiat periculos de mult de o aeronava americana in spatiul aerian din estul Siriei, au anuntat, vineri, oficiali militari ai SUA.
Intalnirea a avut loc pe 17 octombrie, insa abia acum a fost facuta public.
Jeff Harrigan, general-locotenent in cadrul Fortelor Aeriene americane, a declarat ca un avion rus care insotea o aeronava de spionaj a efectuat manevre in apropierea unui aparat de zbor american, potrivit AFP.
O sursa care a vrut sa ramana anonima a explicat ca s-a evitat o coliziune in ultimul moment, caci pilotul avionului rus s-a dezorientat ...citeste mai departe despre "Rusii si americanii, la un pas de ciocnire in Siria: Un avion rusesc de lupta s-a apropiat periculos de mult de o aeronava americana" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 20:33
Atacarea unui convoi umanitar al ONU, care se indrepta spre o zona din apropierea orasului Alep controlata de fortele rebele, a aruncat in aer armistiul din Siria, perfectat de Moscova si Washington.
Statele Unite sustin ca Rusia poarta intreaga responsabilitate pentru atacarea caravanei formate din camioane ale Semilunei Rosii, care transportau ajutoare trimise de ONU, iar reprezentantul Natiunilor Unite din regiune, Stephen O'Brien, a calificat atacul drept o crima de razboi, anunta The Guardian.
Noi tensiuni SUA-Rusia
12 persoane au fost ucise si 18 camioane cu ajutoare umanitare au fost distruse in urma atacului, iar oficialii americani arata cu degetul spre Moscova, indiferent daca raidul a implicat sau nu avioane rusesti, considerand ca trupele aliatului lui Putin, dictatorul sirian Bashar al Assad, trebuiau tinute in frau de rusi.
"In cazul in care acest atac dur se va dovedi a fi fost premeditat impotriva organizatiilor umanitare, va fi taxat ca o crima de razboi", a punctat Stephen O'Brien, amintind si faptul ca vehiculele era inscriptionate in mod vizibil, iar traseul era cunoascut de toate fortele armate implicate in razboiul civil din Siria.
La Washington, reactia a fost dirijata direct impotriva Moscovei, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, anuntand intr-un comunicat oficial:
"Vom discuta problema direct cu Rusia. Tinand cont de aceasta incalcare flagranta a acordului de incetare a focului va trebui sa reanalizam... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 16:59
Rusia este pregatita sa-si coordoneze actiunile cu coalitia condusa de SUA in Siria pentru a alunga gruparea jihadista Statul Islamic din Raqqa, capitala de facto a jihadistilor in estul Siriei, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"Suntem pregatiti sa ne coordonam actiunile cu americanii, avand in vedere ca Raqqa se afla in partea de est a Siriei, iar coalitia americana actioneaza in principal acolo", a declarat Lavrov intr-un amplu interviu acordat duminica postului rus de televiziune REN-TV, citat de Interfax.
"Probabil ca nu este niciun secret, dar, la un anumit stadiu, americanii ne-au sugerat efectuarea unei 'diviziuni a muncii' (in Siria): fortele aeriene ruse sa se concentreze pe eliberarea Palmirei, iar coalitia americana, cu sprijin rusesc, sa se axeze pe eliberarea orasului Raqqa", a indicat seful diplomatiei ruse.
Rusia cere ca granita dintre Turcia si Siria sa fie inchisa
Rusia coopereaza cu SUA "nu pentru a placea", ci pentru a obtine rezultate ...citeste mai departe despre "Rusia, despre colaborarea cu SUA in Siria: Americanii ne-au propus un fel de "diviziune a muncii"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 17:15
Rusia devine tot mai mult un partener esential pentru Statele Unite in Siria, in ciuda faptului ca Administratia Obama condamna sprijinul Moscovei pentru presedintele Bashar al Assad.
Cooperarea dintre Rusia si America implica acum legaturi diplomatice, militare si ale serviciilor de informatii din cele doua tari, scrie editorialistul Washington Post David Ignatius, specializat pe Orientul Mijlociu si securitatea din SUA.
Moscova si Washingtonul au inceput chiar si un timid proces de rezolvare a conflictului din spatiul aerian inghesuit al Siriei, unde o greseala de comunicare sau un accident ar putea avea consecinte dezastruoase.
Putin, mai bun decat Obama in Siria? Asul din maneca liderului rus
Oficialii de la Casa Alba privesc cooperarea cu Rusia drept raul cel mai mic dintr-o varietate de optiuni, arata analiza citata. O admnistratie care nu s-a inteles deloc cu presedintele rus, Vladimir Putin, mai ales dupa interventia lui in Ucraina, afla acum ca nu poate supravietui ...citeste mai departe despre "America e blestemata sa coopereze cu Putin: De ce nu poate supravietui fara el" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 12:34
Interventia militara a Rusiei in Siria de partea presedintelui Bashar al-Assad este cea mai recenta evolutie dezastruoasa in Orientul Mijlociu sub Administratia lui Barack Obama si un alt regres umilitor pentru Statele Unite.
Cum a facut-o si in timpul altor crize, Casa Alba se poticneste din nou, sustine senatorul american John McCain intr-un editorial publicat pe site-ul CNN.
In urma cu cateva saptamani, scrie republicanul, Administratia Obama a avertizat Rusia sa nu isi trimita fortele armate in Siria. Rusia a facut-o oricum. Atunci, SUA au incercat sa blocheze accesul Rusiei la spatiul aerian in drumul sau spre Siria. A esuat.
Razboi in Siria: SUA si Rusia, aproape de semnarea unui acord aerian
Consecinta? Presedintele Barack Obama a fost de acord, pentru prima data in doi ani, sa participe la o intalnire oficiala cu Vladimir Putin.
Oficialii din Apararea americana s-au grabit sa poarte negocieri cu militarii rusi in legatura cu implicarea in Siria. Iar secretarul de ...citeste mai departe despre "Un razboi total SUA-Rusia, solutia pentru pacea in lume? McCain: Sa intensificam suferinta Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:44
Coalitia internationala coordonata de Statele Unite ataca si alte tinte in Siria in afara de cele ale retelei teroriste Statul Islamic, acuza un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, reactionand la acuzatiile conform carora aviatia militara rusa ar bombarda pozitii insurgente.
"Americanii si ceilalti membri ai coalitiei efectueaza raiduri aeriene in Siria de un an", a declarat generalul rus Igor Konasenkov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii.
Avioanele militare ruse ar fi interceptat drone americane deasupra Siriei
"Dar avem motive sa credem ca nu ataca de fiecare data obiective teroriste", a spus oficialul militar rus, citat de site-ul agentiei RIA Novosti.
O coalitie internationala coordonata de Statele Unite efectueaza de un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii teroriste. Rusia a ...citeste mai departe despre "Rusia acuza coalitia condusa de SUA ca ataca si alte tinte in Siria, nu doar teroriste" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 20:48
Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconvetionale, afirma secretarul de Stat american, John Kerry.
Statele Unite si Rusia sunt de acord cu adoptarea unei rezolutii ONU care sa prevada recurgerea la forta daca Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice.
"Statele Unite si Rusia sunt de acord cu o rezolutie a Natiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forta", a declarat Kerry dupa intrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"Nu va exista spatiu de manevra, ci doar pentru aplicarea in totalitate a planului de catre regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry.
"Intalnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelenta", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale.
Statele Unite si alte tari occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul sustinand ca incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morti.
Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 16:30