Producatorii de energie regenerabila din Romania ar putea, in curand, sa nu mai conteze pe subventii in planurile lor de afaceri, intrucat costurile specifice de investitie in acest sector au scazut, ca urmare a progresului tehnologic, a declarat Valeriu Binig, partener in cadrul firmei de consultanta EY Romania.
"In Romania este posibil, pe fondul cresterii continue a preturilor pe pietele la termen, ca generatorii din surse regenerabile sa vada o revigorare a afacerii, iar in curand, datorita progresului tehnologic ce duce la scaderea costurilor specifice de investitie in astfel de tehnologii si la cresterea performantelor, sa vedem planuri de afaceri ce nu mai conteaza pe scheme de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile", a declarat Binig, potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.
Mai mult, pretul avut in vedere pentru remunerarea electricitatii produse de panourile fotovoltaice instalate pe acoperisuri individuale poate deveni atractiv in curand, pentru initiative private.
"Pe fondul intarzierii evolutiei proiectelor strategice in noi capacitati mari de generare, e posibil ca presiunea concurentiala necesara in sector sa origineze de la aceste noi capacitati ce folosesc energii regenerabile. Ne asteptam, de asemenea, la posibile integrari pe verticala, intre furnizori si generatori, dar si pe orizontala, intre generatori de diverse tehnologii, in conditiile in care pretul din piata si perspectivele pretului tonei de dioxid de... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 13:48
Romania isi va asuma o tinta de energie regenerabila in jurul valorii de 35% pentru anul 2030, insa productia de energie verde in noile capacitati nu ar mai trebui subventionata, a declarat, miercuri, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema strategiei energetice a Romaniei.
"Vorbim de cresterea cotei de resurse regenerabile in mixul energetic al Romaniei, in functie de tinta pe care si-o va asuma Romania pentru anul 2030. Sa stiti ca exista negocieri destul de dure si poate tinta nu va fi chiar 35% (cum a decis Parlamentul European - n.r.), dar cu certitudine va fi pe langa aceasta valoare", a spus oficialul ministerial.
In opinia sa, tehnologiile de generare a energiei verzi, in special in sectorul energiei eoliene, au evoluat foarte mult in ultima perioada, astfel ca acestea pot sa reziste in piata si fara subventii.
"Resursele regenerabile de energie trebuie definite ca o optiune deja luata, ca o necesitate pentru care omenirea a optat, iar Uniunea Europeana este lider in promovare, iar noi ca stat membru ne conformam.
Trebuie privita ca o energie scumpa, acesta este adevarul, dar necesara. Cu un aport foarte bun si in aceasta iarna.
Dar in acelasi timp trebuie sa recunoastem deschis ca, pe langa aceste beneficii, sursele regenerabile aduc o mare problema cu care ne confruntam: dezechilibrul.
Ele trebuie gestionate si abordate diferit pe viitor. Mie mi-e clar ca aceasta tehnologie a evoluat foarte mult,... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 11:36
Guvernul roman analizeaza posibilitatea modificarii programului de sprijinire a energiilor regenerabile, dupa ce reducerile adoptate anul trecut au facut neprofitabile multe proiecte solare si eoliene neprofitabile, transmite Bloomberg.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni ca Guvernul discuta cu companiile energetice si Autoritatea de reglementare despre o solutie care ar face 'din nou profitabile' investitiile in energia regenerabila, potrivit Agerpres
'Romania nu este in situatia in care sa spuna ca si-a atins obiectivul de energie regenerabila pe 2020. Trebuie sa continuam sa investim in capacitati pentru ca putem exporta si obtine bani', a spus Andrei Gerea, fara a oferi detalii referitoare la modificarile avute in vedere.
Anul trecut, Romania a urmat exemplul altor state din Europa, precum Spania, Franta, Italia si Marea Britanie, prin reducerea subventiilor pentru energiile regenerabile. Intentia era evitarea supracompensarii companiilor si limitarea majorarilor de preturi pentru consumatori. In replica, o serie de companii precum Iberdrola SA si-au anulat planurile privind investitiile in noi parcuri eoliene si solare amplasate in Romania.
Prin reducerea la jumatate a numarului de certificate verzi acordate pentru fiecare megawat de energie electrica produs de parcurile eoliene, Romania a determinat companiile care au investit milioane de euro in noi capacitati de generare sa-si reconsidere investitiile.
'Nu suntem in situatia unui... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:11
Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca, in perioada 2014-2015, vor mai fi puse in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociatiei Romane pentru Biomasa si Biogaz.
In 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la ANRE, vor mai intra in functiune noi capacitati energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabila. Dintre acestea, pe biomasa sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentand cel mai timid sector', a aratat Calota.
Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, in sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 de MW.
La finele lunii februarie, in sistem, erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.582 de MW. Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Consumatorii de energie electrica din Romania au platit anul trecut... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:58
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a depasit 3.757 de MW, cu 60% mai mult decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, in primele 11 luni din 2013 au fost instalate proiecte regenerabile cu o capacitate de peste 1.400 de MW, care s-au adaugat la cei 2.335 de MW care erau in sistem pana la acea data.
2013, anul in care s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile
Prin urmare, 2013 va ramane in istoria sectorului energetic romanesc drept anul cand s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile.
Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat in domeniul energiei fotovoltaice, unde existau la finele lunii noiembrie 2013 proiecte de 740 de MW, de 15 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2012, cand existau panouri fotovoltaice de doar 49 de MW.
In privinta eolienelor, proiectele au ajuns la 2.459 de MW, fata de 1.822 de MW la finele anului 2012.
In sistem mai exista microhidrocentrale de 505 de MW, fata de 405 MW in decembrie 2012, si centrale pe biomasa de 53 de MW, fata de 40 de MW in 2012.
Insa avantul luat de investitiile in productia de energie din surse regenerabile va frana in acest an, dupa ce Guvernul a decis sa reduca subventiile sub forma certificatelor verzi pe care le vor primi proiectele noi. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013,... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:18
Polonia intentioneaza sa reduca subventiile pe care le acorda pentru energiile regenerabile dupa ce incetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat marti adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.
Decizia Poloniei urmeaza unor masuri similare adoptate in Spania, Italia, Germania, Franta si Romania, in incercarea de a tine sub control cresterea preturilor platite de consumatorii finali.
"Nu avem de gand sa eliminam subventiile, insa credem ca progresele tehnologice ne permite sa reducem subventiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul sau interviu de la numirea in functie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.
Pietrewicz a adaugat ca noile propuneri vor fi incluse in noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentata in luna octombrie.
Guvernul polonez doreste sa scada sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila cu 38%, pana in 2020
Polonia, tara care produce 90% din energia sa electrica pe baza de carbune, si-a propus sa creasca ponderea energiei produse din surse regenerabile pana la 15% in 2020 de la aproximativ 2% in prezent. Autoritatile de la Varsovia estimeaza ca sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloti (3,4 miliarde de dolari) in 2020, de la 5,5 miliarde zloti in 2014.
"Intentia noastra este sa venim cu o solutie buna in mijlocul unor interese variate. Intelegem ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate", a... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:12
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. "Extinderea viitoare in Romania era intr-un stadiu ipotetic si acum am decis sa ne concentram in schimb pe piata poloneza", a declarat purtatorul de cuvant al CEZ, Ladislav Kriz.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Planurile anterioare ale companiei vizau construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, insa in luna februarie le-a revizuit la 300 de megawati din cauza incertitudinilor cu privire la schema de suport si necesitatile de finantare, transmite Bloomberg.
Guvernul roman a anuntat zilele trecute suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Romania va pierde investitii de sute de milioane de euro din cauza reducerii subventiilor
Investitorii sunt "supracompensati" in cadrul actualului sistem, care trebuie redus avand in vedere cresterea rapida a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, a declarat directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marian Manicuta.
"Credibilitatea Romaniei a fost redusa la zero", a declarat Markus Vrieling,... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:29
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Compania italiana de energie ERG Group opereaza in prezent predominant in domeniul petrolului si gazelor, dar ca multi dintre competitorii sai vrea si o felie mai mare din energia verde. Este Europa emergenta locul spre care sa priveasca?
In planurile de investitii pe 2013-2015, in valoare de 500 de milioane de euro, anuntate miercuri, ERG a subliniat o schimbare a prioritatilor spre cresterea activitatilor privind energia eoliana, urmarind expansiunea pe pietele din Romania si Bulgaria. Ambele tari ofera oportunitati de investitii atractive datorita sprijinului statului, dar cat timp va dura acest lucru?, se intreaba Financial Times pe blogul beyondbrics.
Deja cel mai mare producator din Italia, 15% din activele ERG de energie regenerabila se afla in afara Italiei. Directorul executiv al ERG, Luca Bettonte, a declarat intr-un comunicat ca planurile sunt o continuare a eforturilor grupului de "repozitionare a portofoliului sau spre afaceri mai profitabile si mai putin volatile". Vremurile sunt grele pentru rafinarii pe o piata competitiva si volatila lovita de criza zonei euro si a energiei regenerabile, noteaza FT.
In urma achizitionarii de parcuri eoliene in Italia si Germania, de la compania franceza GDF Suez, ERG este acum unul dintre primii zece producatori de energie eoliana din Europa, cu o capacitate instalata de 1.231 MW.
Luni, ERG a anuntat achizitia in valoare de 135 milioane de euro a unui proiect de dezvoltare a energiei eoliene de 84 MW in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:01