Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca efectele mobilitatii lucratorilor din centrul si estul Europei nu au fost negative si nu au condus la dezechilibre, iar mentinerea restrictiilor catre tarile din aceste zone nu pot fi justificate din punct de vedere economic.
"Muncitorul din est a fost cel care a ocupat, de cele mai multe ori, locuri de munca neacoperite de oferta existenta pe piata muncii autohtona", a mai spus demnitarul, la dezbaterea "Mobilitatea lucratorilor in Europa".
Ministrul Muncii a subliniat ca argumentul cel mai bun in acest sens e ultimul raport dat publicitatii de Comisia Europeana. Raportul arata ca libera circulatie a romanilor si bulgarilor a dus la o crestere a PIB-ului de 0,3% pentru tarile UE-27 si de 0,4% pentru tarile UE-15.
Barbu, care se intalneste tot miercuri cu comisarul european pentru ocupare, a aratat, de asemenea, ca nu exista date care sa demonstreze un impact semnificativ asupra somajului sau asupra salariilor muncitorilor in tarile de destinatie.
Ministerul muncii: statele UE ar trebui sa creeze locuri de munca
Studiul privind mobilitatea muncitorilor in cadrul UE, elaborat de Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Marea Britanie, arata ca aproximativ 60% dintre muncitorii romani au mai putin de 35 de ani. "Este cu siguranta un avantaj pentru statele gazda", a adaugat ministrul Muncii.
In acelasi context, Sulfina Barbu a reamintit pozitia comisarului european... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 15:53
Decizia Guvernului Islandei de liberalizare totala a pietei muncii pentru cetatenii romani este un semnal foarte bun, avand in vedere ca si alte state europene ar putea ridica restrictiile de acest fel, a declarat, joi, ministrul Muncii Sulfina Barbu.
"Este un semnal foarte bun pentru Romania, avand in vedere ca noi dorim si militam ca restrictiile pe piata muncii sa fie ridicate si de catre celelalte state", a spus ministrul Muncii.
In continuare, Sulfina Barbu si-a exprimat convingerea ca ridicarea restrictiilor va fi urmata de aparitia si a unor oferte de munca pentru cetatenii romani.
"Noi ne dorim ca sa creasca ofertele de munca in primul rand in Romania", a subliniat Sulfina Barbu
Aceasta a aratat ca rezultatele modificarilor aduse la Codul Muncii sunt "bune": peste 1 milion de noi contracte de munca si 6,3 milioane pe contracte de munca active, la sfarsitul lunii octombrie.
"Ne dorim ca acest trend pozitiv sa se mentina", a spus in incheiere ministrul Muncii.
In prezent, 10 state ale Uniunii Europene continua sa mentina restrictii impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria. Este vorba despre Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Parlamentul European a adoptat o rezolutie care recomanda statelor membre UE sa anuleze, incepand din 2012, restrictiile impuse pe piata muncii romanilor si bulgarilor. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:43