Presedintele Klaus Iohannis participa miercuri si joi la Summitul Aliantei Nord-Atlantice, care are loc la Bruxelles.
Programul include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o intalnire de lucru a liderilor aliati, precum si o reuniune in formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima data, la cel mai inalt nivel aliat, va fi organizata o reuniune distincta, dedicata evolutiilor de securitate din regiunea Marii Negre, cu participarea Georgiei si Ucrainei.
Pe agenda Summitului NATO se vor regasi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare a Aliantei la realitatile mediului actual de securitate, context in care se vor stabili directiile principale de actiune pentru perioada urmatoare.
Totodata, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementarii masurilor strategice decise la summiturile aliate anterioare din Tara Galilor (din 2014) si din Polonia (din 2016), preciza Administratia Prezidentiala, la inceputul acestei saptamani.
"Se creeaza, asadar, cadrul pentru dezbaterea modalitatilor de intarire a posturii NATO de aparare si descurajare, de sporire a capacitatii Aliantei de proiectare a stabilitatii in vecinatatea sa, precum si a perspectivelor de consolidare a cooperarii NATO cu Uniunea Europeana, de o maniera complementara.
Reuniunea comuna a Consiliului Nord-Atlantic dedicata securitatii la Marea Neagra, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discutii aplicate... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 08:16
David Cameron si-a propus sa intareasca pozitia Marii Britanii ca putere militara continentala, in cadrul ultimului summit NATO la care participa ca premier al tarii sale, dupa ce votul pentru iesirea regatului din UE l-a obligat sa-si anunte retragerea.
In ciuda deciziei de a parasi blocul comunitar, britanicii sunt hotarati sa asigure un batalion de 500 de oameni pentru intarirea securitatii in Estonia, 150 de soldati pentru bazele NATO din Polonia si 3.000 de combatanti in cadrul fortei de reactie rapida din Estul Europei, mentioneaza Bloomberg.
"Faptele se fac simtite mai bine decat vorbele si Marea Britanie este mandra sa devina actorul principal in relocarea trupelor in Europa de Est. Este inca un exemplu ca suntem unii dintre liderii NATO", a aratat David Cameron intr-un comunicat de presa.
Summitul NATO de la Varsovia are ca puncte principale pe agenda discutiilor doua teme importante: efectele Brexit la nivel de securitate in Europa si amenintarea tot mai pregnanta a Rusiei asupra statelor membre din flancul de est al Aliantei.
Cel putin primul punct pare sa se rezolve de la sine, oficialii de la Londra anuntand ca sunt gata sa se implice mai mult in cadrul actiunilor NATO dupa neasteptatul divort de UE.
"Decizia de a parasi Uniunea nu inseamna ca intoarcem spatele intregii lumi. Din contra, vom colabora mai mult cu aliatii cheie. Ne vom implica mai mult in NATO pentru a compensa retragerea noastra din UE", a explicat ministrul britanic al Apararii,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 12:10
Rusia a suplimentat trupele din enclava militara Kaliningrad, de la tarmul Marii Baltice, ca raspuns la intarirea pozitiilor NATO din estul Europei.
Kaliningrad, un punct strategic controlat de rusi intre granitele Poloniei si Lituaniei, este in continua forfota de cateva saptamani, Reuters raportand miscari de armament si trupe din port catre interiorul enclavei, in zone interzise strainilor.
Ca in perioada Razboiului Rece, cele doua tabere dau semne de consolidare a pozitiilor strategice detinute, din acest punct de vedere enclava Kaliningrad reprezentand o adevarata provocare pentru flancurile est si nord-europene ale Aliantei Nord Atlantice.
Chiar si fara a vedea ce fac cu adevarat rusii in micul teritoriu pastrat la tarmul Balticii, expertii militari si diplomatii occidentali intuesc deja adevarul: Moscova instaleaza o retea antiaeriana capabila sa blocheze accesul aerian al NATO in fostele republici sovietice din zona si in anumite regiuni din Polonia.
Militarizarea regiunii este un punct important pe agenda summitului NATO care se va desfasura in Varsovia pe 8 si 9 iulie, iar ministrul Apararii din Polonia confirma activitatea intensa intretinuta de Moscova in apropierea granitei tarii sale.
"Cand vine vorba de amenintarile existente in Kaliningrad, putem spune intr-adevar ca se constata o crestere a agresiunii rusesti in zona in ultimele zile. Acestea prezinta un adevarat pericol, acela al blocarii accesului in regiune, ceea ce reprezinta o provocare... mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 18:13
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca alianta va trimite trupe in Polonia si statele baltice, pentru a contracara tendintele expansioniste manifestate de Rusia dupa declansarea crizei din Ucraina.
Cate un batalion va fi instalat in fiecare tara din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, trupele urmand sa fie inlocuite prin rotatie in cadrul acestei misiuni de crestere a gradului de securitate din Europa, anunta Defense News.
Forta multinationala
Fata de varianta initiala, in care se preconiza ca grosul trupelor sa fie asigurat de Statele Unite, cele 4 formatiuni militare deplasate in regiunea baltica vor fi compuse din soldati proveniti din mai multe tari membre.
"Am convenit sa trimitem prin rotatie patru batalioane multinationale robuste in statele Baltice si Polonia. Este un semnal ca NATO este pregatita sa apere orice aliat", a anuntat Stoltenberg cu o zi inainte de intalnirea ministrilor Apararii din statele membre ale Aliantei.
Cel mai probabil, acestora li se va prezenta proiectul misiunii de intarire a flancului estic al spatiului euro-atlantic, discutii mai ample fiind planificate pentru summitul NATO din Varsovia, in care se pune problema adoptarii unui program de instalare a unor baze permanente NATO in estul Europei.
O abordare dura
O astfel de propunere demonstreaza si intentia liderilor NATO de a aborda o linie mai dura in relatiile Aliantei cu Moscova.
Chiar daca Stoltenberg nu a dat detalii despre numarul... mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 13:05
In asteptarea summitului NATO din luna iulie de la Varsovia, intalnire care ar putea da si o solutie de blocare a intentiilor expansioniste ale Moscovei, oficialii polonezi au o singura cerinta de la aliati.
Ministrul Apararii, Andrew Macierewicz, considera ca un batalion de trupe NATO instalat in interiorul granitelor Poloniei ar asigura o paza buna impotriva Rusiei, informeaza Defense News.
O varianta luata in discutie de catre membrii Aliantei Nord-Atlantice este instalarea a cate unui batalion de trupe NATO in fiecare tara din zona Marii Baltice: Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
Washingtonul a anuntat deja ca nu va deplasa mai mult de un batalion in Europa, asteptand ca si ceilalti aliati de pe continent sa contribuie la mentinerea securitatii in regiune.
Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta ce urmeaza sa fie trimisa pe flancul estic al NATO.
Ministrul Macierewicz a mentionat ca tara sa asteapta un "batalion si ceva in plus" de trupe NATO pentru a raspunde amenintarii rusesti.
Intrebat insa despre numarul soldatilor care ar trebui sa intre in componenta acestei forte de reactie, oficialul polonez a raspuns: "Nu am definit inca ce inseamna 'in plus'. Acest lucru este inca supus discutiilor".
Chestiunea instalarii unor forte suplimentare NATO in regiune este insa certa, dupa cum a dat asigurari si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg: "Sa fiu foarte clar! Vor fi mai multe trupe NATO in Poloia dupa... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:09
Noua lideri de tari membre NATO din centrul si estul Europei se reunesc miercuri la Bucuresti intr-un summit regional.
Evenimentul va fi prezidat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, alaturi de presedintele Poloniei, Andrzej Duda, informeaza presedintia romana.
La summit participa si secretarul general adjunct NATO, Alexander Vershbow (foto alaturi de Klaus Iohannis), precum si presedintii Bulgariei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Estoniei, Letoniei si Lituaniei.
Secretarul general adjunct al NATO vine in Romania
Liderii se vor concentra pe gasirea unui mesaj comun pe tema intaririi prezentei NATO in regiune. Tarile participante la mini summit sunt ingrijorate de planurile de extindere ale Rusiei in regiune, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, in martie 2014.
Romania, Polonia si alte... citeste mai departe despre "Mini summit NATO la Bucuresti: Ce ne facem cu Rusia?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 08:05
2Australia a platit jumatate de miliard de dolari australieni, aproximativ 420 milioane de dolari americani, pentru a fi gazda unei reuniuni de doua zile a celor mai puternici 20 de oameni de stat din lume. Pentru un weekend, lideri politici de pe toate continentele si-au dat intalnire la Brisbane in incercarea de a stabili cursul pe care lumea ar trebui sa il urmeze in viitorii ani.
Temele principale de discutie pe care toti cei prezenti le doreau abordate se refereau la amenintarea crescanda a Statului Islamic, criza Ebola, scaderea pretului petrolului, tensiunile dintre Rusia si restul lumii in problema ucraineana si mai ales, discutiile pe componenta economica a summit-ului G-20 desfasurat in Australia, observa redactorii BBC.
Crestere de 2%
Pe acest ultim segment, toata lumea a parut sa fie de accord in sustinerea unei declaratii comune prin care fiecare stat reprezentat la Brisbane s-a angajat sa contribuie la realizarea dezideratului de crestere economica continua in urmatorii patru ani, cu un ritm sustinut de 2%.
In cifre, acest lucru poate fi tradus printr-o infuzie de 2000 de miliarde de dolari in economia globala. De pe margine, publicul spectator a avut in schimb vaga impresie ca asista la o excursie de lux a liderilor politici fara vreo finalitate vizibila. "Vin aici, se cazeaza in hotelurile noastre, consuma cateva phare de chardonnay si nu fac altceva decat sa se impauneze", a replicat un localnic pe tema discutiilor purtate in cadrul summit-ului... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 08:15
Summitul NATO aflat in desfasurare zilele acestea la Cardiff este presupus a fi cea mai provocatoare sedinta a Aliantei Nord-Atlantice de la includerea noilor state est-europene in cadrul organizatiei.
Pe de o parte, pericolul politicii ultra-nationaliste a lui Vladimir Putin si conflictul din Ucraina, pe de alta calendarul restrangerii operatiunilor armate din Afganistan si situatia exploziva declansata de actiunile Statului Islamic in Irak si Siria pun Alianta intr-o postura inedita - aceea de a-si relua agenda de activitati de acum doua decenii si jumatate.
Greselile trecutului
Atat pericolul expansiunii rusesti, cat si situatiile explozive din Orientul Mijlociu nu sunt noutati pe agenda de lucru a statelor membre cu vechime ale NATO.
Aceleasi obiective au reprezentat o constanta in analizele liderilor militari ai Aliantei Nord-Atlantice pe vremea Razboiului Rece si cu mult inaintea declansarii primului conflict din Irak.
De cat de mult a invatat NATO din erorile savarsite in timp depinde si pastrarea rolului de forta de securitate globala, asumata prin definitie de alianta celor 28 de state, considera analistii de la CNN.
Dans pe sarma in est
Situatia din Ucraina este insa cu mult mai delicata fata de conflictul inghetat dintre cele doua mari blocuri politice existente acum 25 de ani. Cel mai probabil Alianta Nord-Atlantica va trebui sa danseze pe sarma in fata amenintarii rusesti.
Aceasta pentru ca, pana acum, nu s-a constatat o interventie... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:55
La intoarcerea de la Summit-ul NATO de la Chicago, presedintele Traian Basescu a vorbit despre importanta parteneriatului strategic NATO-UE si intentiile organizatiei de a-si asuma si reponsabilitati politice.
Presedintele a precizat ca mandatul stabilit in urma cu un an de CSAT este reflectat in Declaratia summit-ului NATO. Acesta a mai adaugat ca unele state si-au anuntat contributiile financiare pentru NATO, Romania nefiind printre acestea.
Iata care au fost cele mai importante declaratii ale presedintelui:
- Am avut 3 intalniri bilaterale, cu presedintii Poloniei, Turciei si Ucrainei, toate avand ca principal subiect cooperarea bilaterala. Am avut o intalnire si cu romanii din Chicago.
- Pentru cei care au participat la Summit concluzia este una: dupa Chicago avem un altfel de NATO care isi asuma nu numai responsabilitati militare dar si politice, tendinta fiind aceea de a deveni o organizatie globala, un summit care contureaza profilul politic nu doar cel militar al aliantei.
- Problema Afganistan nu a fost miezul summitului, dar intereseaza pentru ca participam cu un numar de militari si avem un rol important in solutionarea pozitiva a conflictului. Alianta mai efectuaza operatiuni pana la sfarsitul anului 2014 incepand ca de la 1 ianuarie 2015, misiunea aliantei sa se redefineasca devenind o misiune de asistenta tehnica si suport logistic si militar pentru afgani.
- In ceea ce priveste contributiile financiare, o parte dintre state si-au anuntat... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:03