Cheltuielile totale pentru producerea energiei electrice si termice in cogenerare sunt de circa 4,5 miliarde lei anual, iar in ultimii cinci ani s-au alocat peste 7,8 miliarde lei pentru subventionarea energiei termice, potrivit NewsIn.Cele patru tipuri de subventii care se acorda pentru subventionarea caldurii sunt: din bugetul de stat, din bugetul local, prin schema de bonus si subventia directa acordata de la consiliul local."Termoficarea oraselor mari din Romania se face in majoritate cu energie termica produsa in cogenerare in centralele electrice de termoficare (CET-uri). Se observa un trend descendent al cererii de energie termica utila pentru incalzire (o reducere medie anuala in ultimii trei ani de circa 5-6%)", potrivit datelor prezentate marti de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei conferinte legata de eficienta energetica.
Potentialul de cogenerare (unitati ce produc atat energie electrica, cat si termica) instalat la nivel national este subutilizat, spun oficialii ANRE."Cererea de energie termica utila pentru consum industrial s-a redus cu circa 90% fata de conditiile pentru care au fost dimensionate capacitatile de productie. Acoperirea cererii de energie termica utila se face intr-o proportie semnificativa din centrale termice (producere separata de energie termica)", se mai arata in datele ANRE.Costurile de producere a energiei in cogenerare sunt mai mari decat costurile de producere separata a acelorasi... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:38
Subventiile pentru caldura in Capitala vor ramane mari pentru familiile cu venituri totale sub 3.000 de lei, iar plata caldurii se va face in toate cel 12 luni al anului, pentru a nu fi cresteri mari la intretinere in timpul iernii, a declarat, pentru NewsIn, viceprimarul general Mircea Raicu."Familiile care au venituri mai mari de 3.000 lei vor plati mai mult pentru caldura si apa calda, beneficiind de o subventie mai mica", a mai spus Raicu.
Potrivit viceprimarului general, modalitatea concreta de subventionare a energiei termice pentru consumatorii casnici este inca in discutie. Cat despre stabilirea veniturilor, populatia va face declaratii pe proprie raspundere.
Cea mai importanta modificare la plata caldurii este aceea ca, pe baza consumului statistic din iarna precedenta, se va face un total de plata care va fi impartit la 12 luni, pentru nu se crea varfuri de plata iarna.
"La sfarsitul unui an, putem face regularizare. Cel care consuma mai mult va plati mai mult si invers", spune Raicu.Viceprimarul Capitalei a adaugat ca nu va exista o crestere mare a pretului energiei termice in Bucuresti. E eventuala marire, spune Raicu, ar putea proveni doar din cresterea pretului la gaze si combustibil.
"Efectul eliminariii subventiei guvernului nu are o influenta asupra pretului.
Doar obligatiile Romaniei de a mari pretul la gaze pot duce la cresterea pretului gigacaloriei. Pe de alta parte, vor veni bani de la guvern pentru ajutoarele sociale la caldura acordate... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:48