Obligatia de plata a taxei de clawback pentru firmele producatoare de medicamente derivate din sange uman sau plasma va fi suspendata, pe o perioada de doi ani, incepand din 1 ianuarie 2018, anunta Ministerul Sanatatii.
Decizia a fost luata printr-o ordonanta de urgenta emisa, joi, de Guvern.
"Aceasta masura are ca scop asigurarea disponibilitatii permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sange uman sau plasma umana, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) si din bugetul Ministerului Sanatatii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situatiile cauzate de lipsa de pe piata a disponibilitatii acestor medicamente, situatii care au impact direct asupra sanatatii publice", precizeaza ministerul.
Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate rezultat ca urmare a exceptarii pentru o perioada de doi ani a detinatorilor de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane, prin reprezentantii legali ai acestora de la plata contributiei trimestriale, bugetul FNUASS se completeaza cu sume care se aloca de la bugetul de stat, conform sursei citate.
Citeste si:
Tudose i-a dat ultimatum lui Bodog in problema medicamentelor lipsa: Partea cea mai blanda e plecarea acasaUn adolescent a incercat sa se sinucida din cauza lipsei de imunoglobulina, iar ministrul s-a ales cu plangere penala. Guvernul va da OUG ...citeste mai departe despre "Criza de... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 20:56
Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu avertizeaza ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut sub control cheltuielile pe medicamente, iar aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 milioane de euro pe trimestru.
El a precizat ca s-a intamplat ceea ce a prevazut - distribuitorii de medicamente au folosit criza imunoglubulinei pentru a obtine de la Ministerul Sanatatii ceea ce isi doresc, si anume exceptarea de la taxa clawback.
Intr-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, Vlad Voiculescu aminteste despre cazul femeii care a murit la Alba Iulia din cauza lipsei imunoglubulinei si despre reactia Guvernului, respectiv a Ministerului Sanatatii.
"Marti, premierul Tudose convoca sefii autoritatilor din sanatate si producatorii de imunoglobuline pentru a rezolva criza. Spuneam atunci (MARTI) ca distribuitorii vor folosi aceasta criza pentru a obtine ceea ce-si doreste orice companie pharma, si anume exceptarea de la taxa clawback. O zi mai tarziu (MIERCURI), se intampla exact ce am spus.
Atentionam atunci ca asta va deschide cutia pandorei! Iarasi, o zi mai tarziu (JOI), se intampla exact ce am spus. Reprezentantii pharma (cu totii!) erau la Ministerul Sanatatii cerand si obtinand nici mai mult decat mai putin decat revizuirea taxei clawback pentru toate medicamentele", sustine Vlad Voiculescu.
El spune ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut cheltuielile pe medicamente sub control si... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 20:23
Marii jucatori din industria farmaceutica si-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback in urma cu 3 ani. Au preferat sa exporte mai mult, astfel ca, afacerile se mentin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie si piata. Analistii Tradeville apreciaza ca titlurile companiilor listate la BVB merita cumparate.
Adoptata in anul 2011, taxa clawback se aplica in industria farmaceutica romaneasca pentru ca producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani variabila in functie de veniturile realizate. Desi modificata pentru a fi mai prietenoasa cu contribuabilii, ramane controversata, iar noul proiect privind taxa clawback lansat in discutie publica de autoritati nu cuprinde solicitarile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sanatate, ba mai mult, este, in opinia reprezentantilor industriei, o frana in dezvoltarea companiilor producatoare de medicamente generice prin diminuarea productiei locale, amanarea investitiilor in dezvoltare si chiar reducerea de personal.
Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica romaneasca ar putea creste cu 2,7% in acest an, fata de 2013. Compania estimeaza pana in 2018 o crestere medie anuala de 4,8%. Studiul Cegedim atrage atentia asupra faptului ca rentabilitatea nu va creste in acelasi ritm cu vanzarile, ca... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 14:36
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cere guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacientii romani.
"Continuarea aplicarii taxei clawback in forma actuala poate duce si la distrugerea capacitatilor de productie farmaceutica din Romania, care sunt exclusiv producatoare de medicamente generice", se afirma intr-un comunicat.
APMGR sustine ca a propus deja autoritatilor o solutie pentru calculul diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului 'p' din formula clawback, aceasta fiind agreata de CNAS si acceptata de Ministerul de Finante ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.
"Un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt in majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate in prezent in Romania, care trateaza cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibilea", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit APMGR, incurajarea consumului de medicamente generice ramane singura solutie realista de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacientilor, in conditii de mentinere sub control a costurilor publice, asociatia solicitand autoritatilor sa... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 17:23
Ministerul Sanatatii va modifica legislatia privind taxa clawback, astfel incat aceasta sa se aplice diferentiat pentru medicamentele generice si cele originale, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"In scurt timp vom modifica taxa clawback, sa indreptam neajunsurile de acum. Vrem ca taxa sa fie calculata diferentiat, separat pe generice si pe medicamente originale. Vrem sa cream un sistem echitabil si sa asiguram cat mai multe medicamente generice la preturi mici", a declarat joi Nicolaescu, la conferinta "Cei mai mari jucatori in economie".
El a aratat ca in prezent exista o discriminare pe piata, pentru medicamente genericele taxa fiind mai mare decat in cazul celeilalte categorii.
Pentru noile modificari privind taxa clawback, calculata in functie de veniturile obtinute de companii din vanzarea de produse compensate, ministerul are in aceasta perioada consultari cu organizatiile de profil. mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 11:22
Taxa clawback a reintrat in atentia opiniei publice dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca incasarea TVA simultan cu aceasta taxa este nelegala.
Decizia este salutata de catre jucatorii de pe piata, care explica, totusi ca mai trebuie facute o serie de modificari pentru ca aceasta taxa sa ajunga la nivelul celor din alte state din UE.
Taxa clwback, introdusa la finele anului 2009, prevede ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma cuprinsa intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.
In Romania, aceasta taxa a generat un deficit economic de un miliard de lei, care putea sa rezulte din veniturile realizate prin vanzarea medicamentelor care nu au mai fost fabricate, a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) intr-un interviu acordat Business24.
Cum comentati decizia Curtii Constitutionale?
Este o decizie justa si asteptata, pentru ca este anormal sa platim o taxa la o taxa. Este un nonsens fiscal. In alta ordine de idei, taxa a fost modificata de patru ori, de trei ori fara ca autoritatile sa comunice cu industria, iar a patra oara, anul trecut, cand s-a ajuns la o forma apropiata de normalitate.
Ce alte modificari credeti ca sunt necesare pentru ca taxa clawback aplicata in Romania?
Ce mai cerem noi la aceasta taxa: sa fie excluse de la plata veniturile realizate de terti, pentru ca in... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 07:14
Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), explica intr-un interviu acordat Business24 care sunt modificarile taxei clawback vazute cu ochi buni de industria farmaceutica si care sunt neajunsurile ei.
Anuntul ministrului de finante Florin Georgescu, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "taxa clawback a fost modificata in jos de la 30 si ceva de procente la 20%" nu pare sa multumeasca asociatiile producatorilor de medicamente. Ei acuza o "viziune proprie" a Ministerului Finantelor in ceea ce priveste normele de aplicare a taxei, explicand ca exista aspecte care inca nu au fost lamurite de catre autoritati.
Producatorii de medicamente generice acuza statul ca prin astfel de masuri fiscale forteaza industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate.
Care sunt avantajele noii variante a taxei clawback anuntata de Guvern, din perspectiva producatorilor de medicamente?
Ceea ce este bine este faptul ca prin aceasta versiune a taxei clawback Guvernul a majorat baza de calcul, deci bugetul de medicamente pentru trimestrul patru la 1.515 milioane de lei si a eliminat TVA din calculul taxei. Acestea sunt aspectele pozitive. Dar actualul clawback este unic in Europa pentru ca obliga producatorii de medicamente sa asigure rectificarea bugetului de medicamente al statului roman.
Romania va aloca in continuare 1.515 milioane de lei pentru fiecare trimestru, iar daca... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 09:32
Taxa clawback este un "nonsens fiscal si economic", iar 60% din aceasta nu ar trebui suportata de producatorii de medicamente generice, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
"Astfel, 20% din taxa reprezinta acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa si frauda scapate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezinta venituri realizate de terti si TVA si 10% revin cheltuielilor de finantare si asigurare, pentru ca banii sunt incasati de producatori la 360 de zile, iar taxa trebuie platita trimestrial.
In pofida demersurilor facute de APMGR la toate institutiile abilitate si a promisiunilor modificarii ei, taxa clawback din trimestrul doi 2012 este la acelasi nivel cu cea din trimestrul intai, asteptandu-se ca cea din trimestrul trei sa fie dimensionata la fel. Sumele de plata sunt astfel cu 60% mai mari decat ar trebui sa fie in realitate, reprezentand in acelasi timp peste 30% din cifra de afaceri", afirma reprezentantii APMGR.
Devalorizarea leului tulbura si mai mult apele
Producatorii de medicamente generice spun ca situatia este agravata si de devalorizarea leului si ca toate constrangerile au fost prezentate Ministerului Sanatatii in mai multe randuri.
"Un calcul simplu arata ca, in aceste conditii, zeci de medicamente, in special cele cu preturi sub 10 Ron, creeaza pierderi, fiind comercializate la un pret mai mic decat costurile de fabricatie. Situatia este serios agravata recent si de... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 19:40
A doua incercare de modificare a contestatei taxe clawback a esuat, astfel incat furtuna se poate declansa in orice moment in industria farmaceutica din Romania.
Producatorii de medicamente care platesc pana la 1 iulie taxa raman pe piata, cei care nu platesc risca eliminarea tuturor medicamentelor din lista de medicamente compensate si gratuite. Insa multi producatori s-ar putea sa nu faca fata si sa isi ceara insolventa.
Grupul de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Justitiei, Casei de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente trebuia sa finalizeze pana in 15 iunie o analiza de impact, in baza careia se vor lua decizii privind modificarea taxei clawback.
"In perioada urmatoare, pana cel tarziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza careia se vor lua urmatoarele decizii privind modificarea taxei de clawback", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Cu toate acestea, grupul reunit nu a luat o nicio hotarare pentru a impiedica efectele pe care taxa clawback le-ar putea avea asupra industriei producatorilor de medicamente.
"Din pacate, vestile nu sunt bune. Desi grupul de lucru s-a intalnit pe parcursul a 4 runde de negocieri, in cadrul carora am discutat cu cifre concrete pe masa si am facut simularile de impact impreuna, autoritatile nu au luat nicio decizie. Avem nevoie de fapte, nu doar de declaratii de intentie. Timpul trece in devafoarea companiilor si... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:12