De aproape un an si jumatate, intre SUA si China se poarta un adevarat razboi comercial, de pe urma caruia intreprizatorii din ambele state au mai mult de pierdut decat de castigat. In ultimele zile, insa, evenimentele s-au precipitat si efectele negative s-au resimtit imediat. Pana unde s-ar putea ajunge si cu ce consecinte asupra economiei mondiale?
Vineri, 23 august, China a anuntat ca va impune taxe vamale cu valoare cuprinsa intre 5% si 25% pentru mii de produse importate din Statele Unite. Parte dintre taxe ar urma sa se aplice de la 1 septembrie, iar restul, de pe 15 decembrie.
In replica, Donald Trump a reactionat pe Twitter si a anuntat ca nu va sta cu mainile in san. Dimpotriva, si SUA va creste taxele vamale, de la 10% la 15%, pentru o parte dintre marfurile importate din China. Iar pentru alte categorii de marfuri, tarifele vamale vor creste de la 25% la 30%. Primele majorari vor fi aplicate incepand cu 1 octombrie.
....better off without them. The vast amounts of money made and stolen by China from the United States, year after year, for decades, will and must STOP. Our great American companies are hereby ordered to immediately start looking for an alternative to China, including bringing..- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2019
Evident, aceste amenintari cu cresteri de taxe au cauzat instabilitate pe pietele financiare. Au fost scaderi pe burse, in SUA, potrivit Financial Times. Cu alte cuvinte, multe actiuni s-au devalorizat si... mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 11:10
China promite "contramasuri necesare" dupa ce SUA au crescut taxele pentru marfurile chinezesti.
China a informat, vineri, ca regreta decizia presedintelui Donald Trump de a mari taxele pentru marfuri chinezesti in valoare de miliarde de dolari si a precizat ca va avea un raspuns pe masura.
Administratia Trump a informat ca va creste taxele pentru importuri chinezesti in valoare de 200 de miliarde de dolari de la 10% la 25% incepand de vineri. Beijingul a raspuns la doar cateva minute dupa ce cresterea a intrat in vigoare, relateaza CNN.
"China isi exprima regretul profund privind aceste evenimente si va trebui sa ia contramasurile necesare. Speram ca Statele Unite se vor intalni la mijloc cu noi si vor lucra cu noi pentru a rezolva problemele existente prin cooperare si consultare", a informat Ministerul Comertului intr-un comunicat.
O delegatie a Chinei condusa de vicepremierul Liu He a ajuns la Washington, joi, pentru o noua runda de negocieri.
Liu a afirmat ca spera sa intre in "discutii rationale si sincere" cu partea americana.
Liu a adaugat ca Beijingul considera ca marirea taxelor nu este o solutie si este daunatoare Chinei, Statelor Unite si intregii lumi.
Citeste mai multe detalii despre razboiul comercial dintre America si China:
Dupa negocierile de la Beijing, China si SUA au ajuns la un acordNoua etapa in razboiul comercial cu America: China interzice vanzarea mai multor modele de iPhoneArmistitiu in razboiul comercial SUA - China... mai mult
Vineri, 10 Mai 2019, ora 09:49
Statele Unite au impus taxe vamale in valoare de 16 miliarde de dolari produselor importate din China, valoarea totala a acestora ajungand la 50 de miliarde de dolari, in contextul unei dispute comerciale continue intre cele doua tari.
Sanctiunile au intrat in vigoare joi si vor afecta aproximativ 280 de produse din China, printre care produse chimice, echipament pentru agricultura, motociclete si antene, relateaza BBC.
Noile taxe vamale impuse vor determina cel mai probabil China sa impuna o serie de masuri de retorsiune, amplificand astfel disputa comerciala dintre cele doua tari.
Ministrul Comertului din China a declarat, joi, ca Administratia de la Beijing va trebui sa continue sa lupte impotriva ultimei serii de tarife impuse de catre Statele Unite.
De asemenea, acesta a declarat ca va depune o plangere la Organiatia Mondiala a Comertului impotriva taxelor vamale in valoare de 50 de miliarde de dolari.
Oficialii din Statele Unite si China poarta discutii la Washington, dar ambele parti au transmis ca nu exista sperante mari pentru rezolvarea conflictului.
Statele Unite si China au impus in iulie masuri reciproce de limitare a importurilor.
Tensiunile s-au agravat de atunci, majoritatea companiilor mari din cele doua tari fiind afectate, iar economia deteriorata.
Citeste si:
Washingtonul a impus sanctiuni unor firme din China si Rusia, pentru colaborarea cu Coreea de NordTrump planuieste sa creasca taxele pe importurile din China de la 10% la... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 08:31
Presedintele american Donald Trump si-a aparat decizia de a majora taxele vamale pentru importuri provenite din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, afirmand ca aceste masuri "functioneaza mai bine decat a anticipat oricine", relateaza AFP.
Tariffs are working far better than anyone ever anticipated. China market has dropped 27% in last 4months, and they are talking to us. Our market is stronger than ever, and will go up dramatically when these horrible Trade Deals are successfully renegotiated. America First.......- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 4, 2018
"Taxele vamale au un impact pozitiv enorm asupra industriei noastre siderurgice", a afirmat el intr-o postare pe Twitter. "Uzine se deschid peste tot in Statele Unite, siderurgistii lucreaza din nou si sume colosale intra in visteria tarii", a adaugat el.
....Tariffs have had a tremendous positive impact on our Steel Industry. Plants are opening all over the U.S., Steelworkers are working again, and big dollars are flowing into our Treasury. Other countries use Tariffs against, but when we use them, foolish people scream!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 4, 2018
"Taxele vamale vor face tara noastra si mai bogata decat este astazi. Numai imbecilii nu ar fi de acord cu asta", a adaugat presedintele american intr-un alt tweet.
....Tariffs will make our country much richer than it is today. Only fools would disagree. We are using them to negotiate fair trade deals and, if... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 14:57
Ford a revizuit miercuri in scadere estimarile privind castigurile din acest an din cauza declinului vanzarilor, a tarifelor vamale impuse de China, a dificultatilor cu care se confrunta pe piata europeana si a avertizat ca ar putea inregistra in urmatorii cinci ani costuri de pana la 11 miliarde de dolari in urma restructurarii afacerii.
Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de otel si de 10% la importurile de aluminiu, au intrat in vigoare la data de 23 martie, iar incepand cu data de 1 iunie sunt aplicate si producatorilor din UE. Aceste tarife ar putea costa anul acesta Ford aproximativ 1,6 miliarde de dolari in America de Nord, a afirmat directorul financiar al companiei auto, Bob Shanks, transmite Reuters.
Actiunile Ford au scazut miercuri cu 3,7% la Bursa de la New York.
"Este clar ca va fi o restructurare majora, profunda, care va rezolva intr-adevar sectoarele afacerii cu performante mai slabe", a declarat Bob Shanks. Acesta a adaugat ca Ford va imbunatati performantele acestor sectoare sau le va vinde.
In trimestrul doi din 2018 profitul net al Ford a scazut cu aproape 50%, sub estimarile analistilor, din cauza unui incendiu la un furnizor de componente, care a provocat intreruperea productiei popularelor camionete, in timp ce declinul vanzarilor si tarifele vamale au afectat rezultatele din China. In primele cinci luni din 2018 vanzarile Ford pe cea mai mare piata auto din lume au scazut cu 22% iar in perioada aprilie-iunie 2018... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 12:34
Statele Unite au redactat o lista suplimentara de produse importate din China cu o valoare de 200 de miliarde dolari anual pe care ameninta sa le taxeze cu incepere din luna septembrie, a anuntat marti reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Administratia presedintelui Donald Trump sporeste astfel presiunea in razboiul comercial cu China care s-a concretizat saptamana trecuta in impunerea unor taxe vamale pentru importuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari. O masura legata de un diferend asupra proprietatii intelectuale la care Beijingul a raspuns imediat prin taxe echivalente, noteaza AFP.
Aceste taxe vamale vor acoperi importuri chineze in valoare totala de 50 de miliarde de dolari, a precizat marti Robert Lighthizer intr-un comunicat. Produsele vizate de aceste taxe beneficiaza de "transferuri fortate de tehnologii", o practica pentru care americanii acuza China.
Represaliile Beijingului la aceste masuri au declansat noile amenintari ale Washingtonului, de aceasta data pentru un total de peste 200 de miliarde de dolari.
Citeste si:
A inceput oficial razboiul comercial dintre SUA si ChinaCum este afectata Europa de razboiul comercial dintre China si SUA ...citeste mai departe despre "O noua salva a Americii in razboiul comercial cu China" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 08:45
De la 1 mai, SUA ar putea majora taxele vamale pentru importurile europene de otel si aluminiu. Ce inseamna acest lucru pentru UE si pentru Germania?
O face sau nu o face? Presedintele american Donald Trump ii lasa pe europeni in suspans pana in ultimul minut. Pe 1 martie, Trump a dat UE un termen de gratie pana la 1 mai in disputa privind majorarea taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. Va prelungi el acest termen? Sau va decide chiar exceptarea produselor europene de la noile prevederi? Sau asta a fost si acum vin taxele mai mari?
Ar fi o lovitura grea pentru UE si mai ales pentru Germania daca de la 1 mai ar intra in vigoare taxe vamale de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. UE este al doilea producator mondial de otel, cu 177 de milioane de tone anual. Este vorba de 11% din intreaga productie mondiala. Germania este principalul exportator european in SUA, urmata de Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Suedia.
Este vorba de miliarde
Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2017 UE a vandut in SUA produse din otel si aluminiu in valoare de 14 miliarde de euro. Adica 14% din totalul acestor produse importate de America. Noile taxe vamale majorate nu ar afecta insa toate grupele de produse tranzactionate. Raportat la 2017, noile impozite punitive ar afecta produse de otel in valoare de 5,3 miliarde de euro si de aluminiu de 1,1 miliarde.
Donald Trump argumenteaza ca masurile vizeaza surplusurile comerciale europene si mai ales germane.... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:24
Camera Reprezentantilor americani a adoptat in noaptea dintre sambata spre duminica un proiect de lege privind finantele provizoriu calificat drept inacceptabil de democrati, in conditiile in care Congresul mai are la dispozitie doua zile pentru a evita paralizia statului federal, transmite AFP.
Majoritatea republicana din camera inferioara a adoptat masuri ce ar asigura finantarea statului federal pana la 15 decembrie, ar amana cu un an aplicarea reformei din sistemul sanatatii dorita de Barack Obama si ar suprima o taxa asupra echipamentelor medicale creata de aceasta lege.
Textul amendeaza proiectul de buget temporar adoptat vineri de Senat.
Un al doilea text urma sa fie adoptat de Camera pentru a le garanta militarilor americani ca vor fi platiti in eventualitatea unei inchideri partiale a agentiilor federale incepand de marti.
Proiectul de lege privind finantele ar urma sa fie respins de Senat, controlat de democrati, potrivit liderului acestora Harry Reid. Casa Alba a anuntat la randul sau ca presedintele Barack Obama isi va exprima dreptul de veto impotriva acestui text.
Conform AFP, cele doua entitati constituente ale Congresului mai au timp pentru a ajunge la un consens pana luni la orele locale 23:59, sfarsitul anului bugetar 2013.
Situatia pare totusi destul de complicata, iar multi alesi prevad o paralizie guvernamentala incepand de marti dimineata. 'Camera si Senatul sunt ca doua locomotive care merg una spre cealalta... in slow-motion', a... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 09:07
Statele Unite au pus sub acuzare Wegelin, cea mai veche banca din Elvetia destinata clientilor bogati, pentru ca a ajutat americani bogati sa evite plata taxelor pentru cel putin 1,2 miliarde de dolari.
Este pentru prima data cand o banca din afara SUA a fot pusa sub acuzare de catre autoritatile americane pentru ajutarea americanilor sa comita evaziune fiscala, a anuntat Departamentul Justitiei.
Autoritatile americane au pus sub sechestru fonduri de 16 milioane de dolari apartinand bancii elvetiene UBS, care a actionat ca intermediar pentru Wegelin. Intrucat Wegelin nu are sucursale in afara Elvetiei, a folosit serviciile altor banci pentru a se ocupa de banii clientilor americani.
In 2009, UBS a incheiat un acord amiabil cu SUA pentru a scapa de o ancheta similara. Banca a platit 780 de milioane de dolari si a predat ulterior numele a peste 4.500 de clienti. Victoria SUA in fata UBS a reprezentat un moment hotarator pentru traditia institutiilor de credit elvetiene de a pastra secretul bancar.
Punerea sub acuzare a Wegelin indica o amplificare a presiunii asupra altor zece banci elvetiene aflate sub investigatia Departamentului Justitiei, printre care Credit Suisse, Julius Baer si Basler Kantonalbank.
La finalul saptamanii trecute, Wegelin, banca infiintata in 1741, a vandut operatiunile din afara SUA.
Potrivit Departamentului Justitiei, Wegelin a incercat sa atraga afacerile pierdute de UBS pe segmentul ajutarii americanilor bogati sa evite plata... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 16:54