In perioada 20 - 21 noiembrie 2019, BusinessMark organizeaza la Bucuresti, cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali, o noua editie a TAX & FINANCE FORUM. Evenimentul va avea loc la Hotel Radisson Blu si este adresat atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul public.
Pe parcursul celor doua zile, specialisti din domeniu vor prezenta si analiza tendinte si politici la nivel international, armonizarea legislatiei romanesti, principalele aspecte privind impozitele directe si impozitele indirecte, modificari si reglementari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.
Editia de la Bucuresti va include o conferinta (20 noiembrie) si seminarii de cate trei ore (21 noiembrie), ce vor acoperi cele mai de interes subiecte de fiscalitate pentru mediul de afaceri.
Agenda evenimentului:
- ZIUA I - CONFERINTA sustinuta de MIRUNA ENACHE, Partener, Asistenta fiscala, EY Romania; ANA-MARIA IORDACHE, Partener, D&B David si Baias; ALINA ANDREI, Partener, Cabot Transfer Pricing; MITEL SPATARU, Tax Partner, FiNEXPERT; VIOREL SBORA, Partener preturi de transfer, ATIPIC Solutions; MIHAELA MITROI, Tax & Law Leader CESA South Cluster, EY Romania; FLORENTINA SUSNEA, Managing Partner, PKF Finconta; EMANUEL BANCILA, Partner, Litigii si dispute fiscale, EY Romania; RALUCA BUCIUC, Director Valuation and Hospitality Advisory Services, Colliers International Romania; LELIA GRIGORE, Litigation Department Manager, Dobrinescu Dobrev SCA si ADINA VIZOLI, Director, PwC... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 09:33
Politica fiscala expansionista a Romaniei pare sa continue in urma schimbarii de luna trecuta a premierului si aceasta va spori dezechilibrele macroeconomice, in timp ce deficitul structural semnificativ va lasa finantele publice mai vulnerabile la socuri, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
In 29 ianuarie, Parlamentul a aprobat numirea in functia de premier a Vioricai Dancila, dupa demisia lui Mihai Tudose, cauzata de dezacordurile din interiorul Partidului Social Democrat (PSD), care face parte din coalitia de guvernare PSD-ALDE. Numirea Vioricai Dancila este a doua schimbare a premierului in ultimele sapte luni.
"Cabinetul Vioricai Dancila a prezentat programul sau de guvernare, care include propuneri pentru noi reduceri de taxe, majorarea salariului minim si a pensiilor. Acestea includ majorarea salariului minim cu 100 de lei net pe an pana in 2020, cresteri anuale ale pensiilor in sectorul public, exceptari de la taxe pentru medici din 2019 si eliminarea impozitului pe dividende.
Programul readuce in discutie o propunere de reducere suplimentara a TVA cu un punct procentual din ianuarie 2019, propunere care fusese suspendata de precedentul premier pentru a indeplini tintele fiscale. Inca trebuie elaborate legi pentru aceste masuri", se arata in comunicatul Fitch.
Politica fiscala pro-ciclica a sprijinit cresterea, dar a sporit riscul supraincalzirii economiei. Un impuls fiscal solid a contribuit la cresterea... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 19:54
Politica fiscala din Romania nu este adaptata realitatii. Este o politica destul de gresita si cu un sistem al bugetului consolitat depasit, potrivit analistului economic Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca sistemul de taxe si impozite trebuie separat de contributiile sociale.
Politica fiscala merge "pe contrasens" si are mai multe efecte negative, care se vor vedea intr-un timp destul de scurt, crede analistul, prin blocarea crearii locurilor de munca si slabirea capacitatii puterii de cumparare a populatiei.
"In pofida unei cresteri economice in acest an intre 1,5% si 2%, pe care o pun pe seama exporturilor si a agriculturii, populatia nu va avea nimic de castigat pentru ca in contrabalans este aceasta fiscalitate", sustine Cosea.
Trei masuri cu efete negative asupra tarii
In ultima perioada au fost luate trei masuri care, dupa parerea analistului economic Mircea Cosea, au efecte negative mult mai importante decat cele pozitive si care se vor rasfrange in timp asupra situatiei generale a tarii.
Codul rutier: "Pe langa o seama intreaga de lucruri pe care nu le putem intelege, aproape de o imoralitate clara, cere conducatorului auto sa intre intr-un regim de siguranta pe care infrastructura nu-l asigura" sustine analistul. Aceasta prima masura ridica problema nivelului amenzilor.
"Este greu de inteles cum se poate ca amenzile sa depaseasca, la un anumit nivel al lor, salariul mediu pe economie. Este greu de inteles cum isi inchipuie cei... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:20
Volumul mare de modificari fiscale ca raspuns la criza financiara globala continua sa genereze politici fiscale mai bine orientate, selective si mai nuantate in multe tari din intreaga lume in 2013.
Australia si Olanda, si-au extins deja baza de impozitare in masura posibila pentru a pastra prudenta, atat la nivel competitiv, cat si politic, in timp ce multe tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, inca aspira la o reforma fiscala la scara larga.
Ritmul de schimbare al politicilor va ramane, totusi, neregulat in 2013, atata vreme cat tarile asteapta sa vada ce recomandari vin, in acest an, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de la alte organisme supra-nationale - se arata in studiul Ernst & Young, The Outlook for Global Tax Policy in 2013.
Influenta supranationala in crestere in 2013
Ritmul rapid al globalizarii si cresterea conectivitatii generata de inovatiile din tehnologie si comunicatii demonstreaza ca modelele difera semnificativ de cele care au fost considerate, pe termen lung, ca norme internationale.
"Principiile comune internationale desprinse din experientele nationale privind impartirea jurisdictiei fiscale nu au tinut pasul cu schimbarile din mediul de afaceri" se arata in raportul OCDE din februarie - Addressing Base Erosion and Profit Shifting.
In luna iulie 2013, OCDE va lansa un prim plan de actiune privind impozitarea transfrontaliera, care va acoperi trei domenii-cheie: preturile de transfer,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:00
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05
Confuziile generate de ultimele acte legislative confera legitimitate intrebarii: "Unde sunt specialistii din Ministerul Finantelor Publice?" Stim ca se fac numiri pe criterii politice la nivel de ministri, secretari de stat, directori, dar unde au disparut functionarii din serviciile de specialitate? Atat de mare sa fie teama pierderii locului de munca, incat acestia nu indraznesc sa se opuna cerintelor imperioase ale conducerii sau indolenta a pus stapanire pe Ministerul Finantelor? Guvernul Boc a emis cateva ordonante cu un puternic impact asupra relatiei dintre companii si administrarea fiscala, anul trecut, intre sarbatoarea Craciunului si Revelion.
Prima modificare era aceea a introducerii asa-numitei declaratii unice.
In fapt, declaratia unica este o insumare a mai multor declaratii pe care firmele trebuiau sa le depuna la administratiile financiare sau la institutiile teritoriale de munca, bineinteles cu o serie de ajustari ale informatiilor care trebuie completate.
A doua modificare importanta se refera la obligativitatea depunerii declaratiilor fiscale si a celor sociale in format electronic, incepand cu a doua jumatate a acestui an.
A treia modificare fiscala semnificativa fusese luata ceva mai devreme, la inceputul ultimului trimestru al anului trecut, atunci cand a fost eliminat impozitul minim.
Totul suna foarte bine. Erau modificari in favoarea agentilor economici, unele dintre ele cerute de ani de zile de catre mediul de afaceri. Asadar, noul an... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 00:29
Cresterea taxei auto si a accizelor, posibilitatea ca microintreprinderile sa opteze pentru un impozit de 3% pe venit, contributii de sanatate impuse mai multor pensionari, dar si cresterea plafonului de garantare a depozitelor se numara printre principalele modificari aplicate de la 1 ianuarie, anunta Mediafax.Astfel, taxa de poluare auto va fi majorata, din 2011, in medie cu 45-50% fata de nivelul actual, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehiculele poluante intr-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.
Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru inmatricularea unei masini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.
Acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri.
Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.
Microintreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie anul viitor, sa opteze intre plata impozitului de 16% din profit si o taxa de 3% din venituri.
Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pana la 100.000 de euro.
Totodata, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor,... mai mult
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 12:40