Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Timisoara, ca majorarea salariilor cu 100 de lei era unul dintre obiectivele guvernarii PSD pana in anul 2020 si s-ar putea regasi in reducerea contributiilor.
"Doamna Viorica Dancila a spus ca noi am avut ca promisiune in programul de guvernare majorarea salariului cu 100 de lei. Facem hotarare (de guvern, n.r.), avizam in ministere si asteptam de la Ministerul Justitiei sa ne spuna daca se poate. Aceasta masura creeaza un cost al muncii pentru angajatori.
Dar efectul ei ne dorim sa nu se regaseasca la angajator, ci sa trecem la reducerea de contributii. Pentru noi (PSD, n.r.) era un obiectiv ca pana in 2020 sa scadem contributiile si atunci castiga si angajatul si angajatorul. Colegii liberali au spus ca vor aduce din zona gri si neagra bani la buget", a afirmat Eugen Teodorovici.
Raspunzand unei intrebari a presei, ministrul demis a adaugat ca estimarea de 30-40% a "economiei gri" nu este neaparat realista, intrucat in statele din Europa, deci si in Romania, "pentru produsele din gospodarii Comisia ia in calcul TVA neincasat. Daca dam la o parte aceste produse, atunci Romania nu se mai afla pe aceeasi pozitie in clasament".
Eugen Teodorovici a mentionat ca o situatie similara se regaseste si in ceea ce priveste raportarea cifrelor abandonului scolar din Romania.
"Suntem la 17% fata de 12% cat este media europeana, dar multi dintre copiii romani sunt plecati in afara tarii, cu parintii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:47
Ministerul de Finante a cerut Comisiei Europene ca sistemul split TVA sa ramana complet optional, iar in prezent masura este analizata de oficialii europeni.
Declaratia a fost facuta pentru Profit.ro de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Mecanismul split TVA, initiat si sustinut de catre fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, a fost introdus optional din toamna anului 2017 si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru firmele in insolventa si cele cu datorii la TVA.
Proiectul initial, care prevedea ca split TVA sa se aplice tuturor firmelor, a fost contestat vehement de mediul de afaceri, astfel ca de la 1 ianuarie 2018 a ramas obligatoriu doar pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la TVA.
Romania nu a discutat insa cu Executivul UE, desi Comisia transmisese Ministerului Finantelor ca ar fi mult mai bine sa se consulte.
Daca mecanismul devine optional, de principiu ar trebui ca pentru firmele introduse obligatoriu sa fie prevazuta posibilitatea de a iesi din acest sistem.
Potrivit datelor Profit.ro, aproape de finele anului trecut, 18.700 de firme aplicau split TVA, din care:
firme cu TVA restanta de plata la 31 decembrie 2017 - 8.333firme cu TVA restanta de plata incepand cu data de 1 ianuarie 2018 - 3.247firme sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa - 6.783firme care aplica plata defalcata prin optiune - 329
Citeste si:
Iohannis a promulgat legea care modifica ordonanta Split... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 13:28
Ca sa nu depaseasca, in 2018, tinta de deficit bugetar - in ciuda cheltuielilor sale nechibzuite - Cabinetul Dancila a amanat nejustificat, timp de mai multe luni, returnarea TVA catre firmele din tara. In acest fel, apreciaza deputatul USR Claudiu Nasui, Guvernul s-a folosit pe nedrept de banii intreprinzatorilor romani si a falsificat o serie de date care descriu starea economiei romanesti.
Parlamentarii Opozitiei apreciau, inca din toamna anului trecut, ca - in conditiile cresterii masive a cheltuielilor angajate de Guvern - cu greu ar mai putea Romania sa raporteze un deficit bugetar sub limita de 3%, asa cum ne-a impus UE.
Cu toate astea, Guvernul a sustinut, in permanenta, ca totul merge bine in economia romanesca si ca deficitul nici macar nu va atinge pragul critic de 3%. Ulterior, la inceputul lui 2019, mai multi ministri ai Cabinetului Dancila s-au laudat in repetate randuri cu faptul ca tinta de deficit nu a fost depasita.
Cum a reusit Guvernul sa nu depaseasca limita impusa de UE? E foarte simplu, sustine deputatul USR Claudiu Nasui: incepand din toamna trecuta, statul nu a mai returnat TVA care firme, ca sa nu adanceasca deficitul. Si a tinut-o tot asa, intarziind sa le dea intreprinzatorilor banii, pana in luna martie.
Claudiu Nasui a explicat pe larg cum le-a retinut Guvernul banii intreprinzatorilor care avea dreptul la rambursare de TVA pentru a pacali UE cu privire la deficitul bugetar inregistrat in anul 2018.
"Din ianuarie pana in... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 11:39
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are obligatia sa aduca in acest an la bugetul de stat venituri de 30% din PIB, ceea ce inseamna ca va avea foarte mult de lucru, a anuntat ministrul Eugen Teodorovici.
"Veniturile (bugetare - n.red.) estimate pentru acest an sunt de 342,7 miliarde de lei, cu 53,1% mai mari fata de 2016.
Pentru a asigura veniturile bugetare avem in vedere o imbunatatire a modului in care ANAF-ul colecteaza. Aceasta crestere va fi de 6 miliarde de lei.
As vrea sa fac o precizare foarte importanta si ca mesaj pentru colegii mei din sistem. Nivelul de venituri al ANAF in PIB este calculat undeva la 28%. Este o crestere importanta fata de anul trecut, dar vreau sa spun foarte clar ca nivelul pe care ANAF trebuie sa il aduca in acest an este de 30%.
Veniturile luate in calcul la elaborarea bugetului sunt cele de pana la 28% din PIB, dar 30% este obligatia ANAF pentru acest an", a spus Teodorovici, intr-o conferinta de presa, dupa aprobarea de catre Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.
El a subliniat ca ANAF va avea tot sprijinul sau, insa a atentionat ca nu va face rabat la niciun fel de masura "care sa asigure ceea ce am spus astazi".
"Trebuie, totusi, sa luam acele masuri despre care vorbim an de an, fie ca vorbim de o colectare mai buna a TVA, fie ca vorbim de o scadere a evaziunii fiscale, fie ca vorbim de banii care se pierd in zona de vama - si se pierd sume importante la buget pe diferite categorii -... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 18:35
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, afirma ca datele din mediul economic legate de numarul firmelor intrate in insolventa si faliment, datoriile acestora, dar si alte situatii inregistrate in mediul bancar si in cel al marilor corporatii "vin din neaplicarea legii de catre ANAF". Teodorovici sustine ca, daca ANAF nu avea instrumentele legale pentru a se implica in prevenirea acestor situatii, ar fi trebuit sa propuna schimbarea legii.
"Sunt convins ca tot ce s-a intamplat in acesti ani, dupa Revolutie, in zona insolventei, in zona marilor corporatii, in zona sistemului bancar, in zona multor elemente care au facut obiectul ordonantei faimoase 114, vin din neaplicarea legii de catre ANAF.
Adica nu poti sa ai in zona de insolventa, faliment, 63 de miliarde de lei... Firmele au fugit in zona de insolventa pentru ca prealabil insolventei sunt mai multe etape legale si in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala, pe care daca ANAF-ul le-ar fi respectat, acele firme nu ar fi putut sa fuga in aceasta zona, sa insele parteneri de afaceri in economie, sa insele statul prin neplata unor sume importante si alte astfel de aspecte.
Daca ANAF-ul nu avea instrumentul legal si simtea nevoia sa fie o lege sau Codul Fiscal sa fie adaptat, trebuia sa spuna. Absolut nimic. Mai mult, Ministerul de Finante a primit aviz negativ atunci cand am schimbat cadrul legislativ pe insolventa, anul trecut", a afirmat Eugen Orlando Teodorovici duminica, intr-o emisiune la Antena... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 21:23
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a declarat, vineri seara, ca TVA nu va mai fi scazut la 18%, de la inceputul anului viitor, de la 19%, cat este in prezent.
Aceasta scadere este prevazuta in Programul de guvernare. De ce nu se mai aplica?, a intrebat un jurnalist.
"Pentru ca la Ministerul de Finante s-a analizat, s-a fundamentat si s-a propus Guvernului ca TVA la acest nivel sa nu scada. Aceasta este politica Ministerului de Finante care va fi propusa in Guvern, odata cu bugetul pentru 2019", a precizat Teodorovici.
Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila pe probleme economice, a mentionat, in cadrul acelorasi declaratii, ca TVA in turism era prevazut sa ramana la 9% conform Programului de Guvernare, iar de la 1 noiembrie a fost redus la 5%.
"In momentul in care economia o va permite, se va reduce la 18% si acest TVA", a adaugat Valcov.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, la Parlament, ca reducerea TVA la 18% nu va intra in vigoare din ianuarie 2019, asa cum era prevazut in programul de guvernare, adaugand ca un astfel de demers "este o prostie".
"Pentru ca este o prostie. In programul de guvernare era prevazut ca cele trei masuri nu intra in programul de guvernare: taxa pe stalp si celelalte doua", a declarat Liviu Dragnea, fiind intrebat, joi la Parlament, de ce nu vor avea romanii TVA redus la 18% de la inceputul anului viitor, asa cum scrie in programul de guvernare. ...citeste mai departe despre "TVA nu mai... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:59
Investitorii straini spun ca sunt dezamagiti de discursul guvernantilor care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.
"Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici. Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale", se arata intr-un comunicat al Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Ei spun ca au cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.
"Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima ordonanta de urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului.
Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:01
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, sustine ca, pana la finalul acestui an, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa-si creasca nivelul de colectare, chiar daca si-a indeplinit planul propus, iar accentul principal se va pune pe colectarea de TVA.
Ministrul Finantelor a spus, vineri, in cadrul unei emisiuni la DCNews, ca planul de colectare al ANAF este la "103% fata de planul propus" la inceputul acestui an.
"Domnul Misa mai are mult, pana la final de an, sa recupereze, pentru ca, la rectificarea bugetara, planul ANAF a fost revizuit", a subliniat Eugen Teodorovici, astfel incat "ceea ce nu s-a facut in prima jumatate a anului trebuie recuperat in partea a doua".
Ionut Misa, precedentul ministru al Finantelor, din iunie 2017 pana in ianuarie 2018, este presedintele ANAF din martie 2018.
"Per total, planul de incasari a fost despasit (...), dar ANAF are de recuperat foarte mult. (...) Pana la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperarea colectarii de TVA agresiv", a subliniat Teodorovici.
Romania are un gap de TVA, diferenta dintre suma care trebuie colectata si cea care este colectata, de 7-8 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene, a mentionat ministrul Finantelor. "Datele trebuie vazute in ansamblu", a precizat Teodorovici, deoarece o parte din aceasta diferenta provine din alte cauze decat evaziunea fiscala.
"Planul ANAF-ului trebuie sa fie un pic diferit decat pana acum. (...) Trebuie sa mergi la ceea ce... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 13:12
TVA s-ar putea reduce la 9% si la consumul de apa, iar masura ar putea intra in vigoare atat pentru populatie, cat si pentru mediul economic, de anul viitor, a declarat, luni, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Este o masura pe care o analizam pana la final de an, iar, daca gasim masurile compensatorii, atunci putem sa ne gandim la aplicarea unei astfel de masuri de la 1 ianuarie 2016 pentru toti consumatorii, nu doar cei casnici, ci si industriali.
Impactul pe buget este de 1,8 miliarde lei pe an. Va fi si un sprijin pe partea de agricultura, prin irigatii. Sunt si alte efecte pozitive, daca vom aplica o astfel de masura, pentru ca apa in economie folosim cam peste tot", a spus Teodorovici.
Reducerea ...citeste mai departe despre "Cand s-ar putea aplica TVA de 9% la apa: Ministrul Teodorovici face lumina" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:59