Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Microsoft acorda un grant de 100.000 de dolari pentru dezvoltarea competentelor digitale si antreprenoriale ale tinerilor in Romania
Microsoft Romania anunta un grant de 100.000 de dolari acordat de Microsoft Corp. organizatiilor Junior Achievement Romania, Fundatia Education for Open Society si TechSoup Romania, pentru programul "Tineri antreprenori in IT".
Grantul acordat in Romania face parte dintr-o initiativa europeana a Microsoft, in contextul unei rate istorice a somajului in randul tinerilor (i.e. 24.8% pentru Romania, conform Eurostat). 17 organizatii nonguvernamentale din 15 tari europene vor beneficia de granturi in valoare de 2 milioane de dolari si donatii software in valoare de peste 200 de milioane de dolari pentru implementarea de programe ce conduc la formarea si dezvoltarea competentelor tinerilor.
Programul "Tineri antreprenori in IT" va fi implementat in perioada 2012-2013, va pune in valoare si va continua initiativele curente ale Microsoft si ale celor trei organizatii nonguvernamentale beneficiare. 4500 de elevi si studenti vor participa in activitati de formare si dezvoltare de competente IT si antreprenoriale si cel putin 20 de noi start-up-uri vor fi lansate in economia romaneasca.
Contextul national in care Microsoft acorda acest grant este dat de Reforma in Educatie - si atentia acordata formarii si dezvoltarii competentelor digitale si antreprenoriale, de Agenda Digitala pentru Romania 2020 - si importanta acordata incluziunii... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 09:01