Consiliul Fiscal considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului si ca, data fiind absorbtia foarte slaba de pana acum, sunt necesare masuri mult mai hotarate si urgente de imbunatatire a capacitatii de absorbtie.
Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este un obiectiv important, in conditiile in care in prezent exista constrangeri de a limitat necesarul de investitii al economiei, din cauza crizei.
"Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Consiliul Fiscal recomanda stabilirea unor tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu atentie si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.
Absorbtia fondurilor europene se mentine foarte slaba, iar tintele pentru sfarsitul anului au fost revizuite in scadere.
Daca se blocheaza unele programe operationale, persista riscuri majore in ceea ce priveste atingerea noilor tinte revizuite, cu posibile consecinte asupra nivelului deficitului bugetar.
In luna iulie, consilierii pe fonduri europene spuneau ca, in perioada 2014-2020, fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate, tinad cont de faptul ca tara noastra nu a... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:29
Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana.
Recomandarea a fost facuta in cadrul evaluarii programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles.
Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.
Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.
Atingerea tintelor nationale din cadrul Strategiei Europa 2020 in cazul Romaniei... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:12
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma, intr-o emisiune TV, ca tinta de absorbtie a fondurilor UE pe 2012 ramane de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde pe politica de coeziune, remarcand insa ca pe primul trimestru sumele absorbite real "nu sunt foarte mari".
"Tinta ramane, in continuare, 6 miliarde de euro, din care 3,5 mld. euro pe politica de coeziune. Este adevarat ca in primul trimestru sumele absorbite real nu sunt foarte mari, dar, pe de alta parte, deja au fost transmise Comisiei Europene cereri de rambursare a caror suma reprezinta pe intreg procesul peste 8%", a declarat Orban.
El a admis ca "este un progres limitat" si ca "sunt pasi mici", dar si-a exprimat speranta ca pas cu pas Romania va reusi sa atinga obiectivul de a avea o rata de absorbtie pe zona de coeziune de cel putin 20%.
"Si, in total, rata de absorbtie care include toate fondurile care au fost alocate a ajuns la o cifra de 25%", a mai spus Orban. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:36
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29
Romania se afla pe drumul cel bun in ceea ce priveste contractarea de programe si accesarea de fonduri UE, tinta de absorbtie de 20% pentru acest an fiind una realizabila, a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Catalin Vatafu.
Vatafu sustine ca interesul Romaniei este acela de a atrage cat mai multe fonduri, astfel incat sa nu le piarda pe viitor.
"Sumele potential a fi dezangajate sunt extrem de consistente, pentru anul in curs avem un plafon de 1,4 miliarde de euro, insa pentru 2013 trebuie sa cheltuim 6,7 miliarde de euro. Asta inseamna ca, cu atat mai mult cu cat vom depasi acest plafon pentru 2012, cu atat va fi mai usoara sarcina noastra de a absorbi fonduri europene in 2013", a spus Vatafu.
Daca la accesarea banilor stam prost, cu ideile stam bine, numarul proiectelor contractate fiind in crestere.
"Gradul de contractare se situeaza, initial, la 67% si ne propunem asta, care este de fapt una dintre cele doua tinte majore din acest an, sa ajungem pana la finalul lui 2012 la 90% grad de contractare", a mentionat Vatafu.
Catalin Vatafu crede ca exemplul Poloniei nu este unul rau, insa polonezii au avut experianta mai multor ani in care au lucrat cu fondurile europene.
"Romania se afla, spre deosebire de Polonia, la primul exercitiu de accesare a fondurilor structurale si de coeziune. Polonia a avut, in periaoda 2004-2006, posibilitatea sa testeze un an umit mod de functionare a sistemului de gestionare si control a acestor... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:42
Romania va absorbi de trei ori mai multe fonduri europene in 2012, fata de ultimii cinci ani, considera Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Externe. El nu exclude, insa, pentru 2011, ca Romania sa piarda sume mari de bani din cauza incapacitatii sale de a folosi banii de la UE.
Riscul si mai mare priveste anul 2013, cand miza creste considerabil. "Nu exclud ca vor fi pierderi, dar una e sa pierzi zeci de milioane in 2012 si alta e sa ai pierderi de miliarde de euro in 2013", a spus acesta, intr-un interviu acordat TVR Info.
Potrivit rapoartelor, Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, sta cel mai bine la capitolul absorbtiei de fonduri europene, in contrapunct cu Ministerul Mediului.
Orban are o explicatie si pentru aceasta situatie:
"In ambele cazuri vorbim de fonduri cheltuite la nivel local, care implica decizii politice luate la nivel local. Sunt diferite motivele care au dus la aceasta situatie. Unul dintre motive este faptul ca oamenii care lucreaza in programele operationale de dezvoltare rurala au experienta. Alte explicatii ce tin de dimensiunea proiectelor: Proiectele de program operational reggional sunt mai mici, iar programele operationale generale, precum cele de mediu, sunt mai dificile", a explicat acesta.
Concluzia sa a fost ca nu exista o solutie magica pentru a face lucrurile sa mearga, in Romania.
Cum va Romania sa creasca gradul de absorbtie bani UE?
"Rata rurala e 33%, iar rata globala e de 40%. In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 18:52