Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca respinge remanierea propusa de Viorica Dancila in forma prezentata, refuzand sa avizeze demisiile celor 3 ministri pana cand de la Palatul Victoria nu-i vor veni propuneri viabile pentru inlocuitori.
Astfel, Tudorel Toader, Rovana Plumb si Natalia Intotero raman ministri, desi si-au dat demisia la cererea liderilor PSD.
Seful statului a precizat ca a avut o convorbire telefonica in cursul zilei cu Viorica Dancila si i-a transmis decizia sa. Iohannis i-a dat ca alternativa sa ii trimita nume de interimari dintre actualii membri ai Guvernului, pana cand social-democratii se vor pune de acord asupra unor nume pe care el sa poata sa le acepte.
Amintim ca social-democratii au decis ca Tudorel Toader sa plece de la Ministerul Justitiei, dupa ce nu a dat ordonantele de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale. In locul lui, Viorica Dancila l-a propus pe Eugen Nicolicea. Totodata, se doreste inlocuirea ministrilor Rovana Plumb si Natalia Intotero, pe motiv ca cele doua sunt candidate la europarlamentare si trebuie sa se concentreze pe campania electorala.
Astfel, la Ministerul Fondurilor Europene ar urma sa ajunga social-democrata Oana Florea, iar la Ministerul Romanilor de Pretutindeni senatorul PSD Liviu Tit Brailoiu, chiar daca si acesta este pe lista candidatilor la europarlamentare.
Despre acestia, Iohannis a spus ca nu au pregatirea si tinuta sa ocupe functiile vizate si, de altfel, a numit remanierea "o... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 17:06
Presedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru numirea Adinei Florea in functia de procuror sef al DNA.
Totodata, seful statului a respins si alte propuneri de procurori sefi:
- Florena-Esther Sterschi, pentru functia de procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
- Elena Giorgiana Hosu, pentru functia de procuror-sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism;
- Iuliana Nedelcu, pentru functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
- Antonia-Eleonora Constantin, pentru functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Presedintele Klaus Iohannis isi argumenteaza decizia precizand ca "nu sunt indeplinite conditiile de legalitate necesar a fi intrunite, in mod obiectiv, de catre procuror, pentru a fi numit intr-o functie de conducere".
"In conformitate cu dispozitiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si, avand in vedere considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018, presedintele Romaniei respinge propunerile inaintate de catre ministrul Justitiei, intrucat nu sunt indeplinite conditiile de legalitate necesar a fi... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 13:07
Procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru conducerea DNA, a fost audiata, luni, in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) . Pusa sa isi prezinte proiectul de management cu masurile pe care le va lua daca va ajunge sefa DNA, Florea a folosit majoritatea timpului alocat pentru a o critica pe Laura Codruta Kovesi.
Cea care vrea sa fie sefa DNA a facut acuzatii grave despre presupuse abuzuri ale procurorilor, acuzand si in fata membrilor CSM ca DNA a facut "vedete inculpati" si i-a plimbat in catuse pe la televizor. Pusa sa explice acuzatiile, Florea a recunoscut ca de fapt nu are date si a preluat doar informatii aparute in spatiul public, multe dintre ele lansate de politicieni.
Mai mult, ea a facut si afirmatii extrem de grave pentru un procuror. Ea a spus ca nu a fost niciodata un procuror independent (ulterior a precizat ca s-a exprimat gresit), a laudat unele modificari aduse Legilor Justitiei si a spus ca ea crede ca loialitatea procurorilor trebuie sa fie fata de institutiile statului, incluisv fata de Parlament. Asadar, Florea a spus ca ea ar fi mers in locul lui Kovesi sa fie audiata intr-o comisie Parlamentara si, daca acea comisie i-ar fi cerut, ar fi oferit dosare clasate.
Despre subiecte sensibile - modificarile Codurilor Penale, pozitia Comisiei de la Venetia, a GRECO, criticile a mii de magistrati la adresa reformei din Justitie asa cum se doreste sa fie facuta de catre coalitia de Guvernare -... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 13:23
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seara, ca va trimite propunerea pentru sefia DNA catre presedintele Klaus Iohannis chiar daca Sectia pentru procurori nu va da un aviz consultativ in aceasta privinta sau daca nu se vor intruni toti membrii, desi asa prevede legea.
"Audierea va fi pe data de 8 octombrie, voi fi prezent. (...) Sa ne imaginam ca pe 8 nu au putut sa vina toti membrii Sectiei de procurori, eu ce, stau o luna de zile? Eu voi da drumul la propunere catre presedinte. (...) Daca pe 8 (octombrie, n. red.) nu imi dau avizul. (...) Daca pe 8 nu avem o decizie si nu avem cvorum de sedinta la Sectia de procurori, nu-i mai astept si dau drumul la propunere", a declarat ministrul Tudorel Toader, la Romania TV.
Procurorii CSM au amanat audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru sefia DNA, pana in momentul in care se va lamuri daca aceasta face sau nu obiectul unei abateri disciplinare. Urmatoarea audiere va avea loc pe 8 octombrie. Decizia a fost luata cu patru voturi pentru si doua impotriva.
Decizia a venit dupa ce procurorul general, Augustin Lazar, a anuntat ca a sesizat Inspectia Judiciara privind scurgerea de informatii de la Parchetul Curtii de Apel Constanta, de unde privine Adina Florea. Este vorba despre protocolul secret din 2016 incheiat intre SRI si Ministerul Public, publicat de Darius Valcov.
Citeste si:
Adina Florea, propusa la conducerea DNA, a fost audiata ca martor la Parchetul GeneralLazar... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 23:16
Procuroarea Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru functia de sef al DNA, spune ca, daca este confirmata in functie, va face o evaluare o activitatii DNA, lucru pe care l-a si precizat in proiectul sau managerial.
Adina Florea spune ca a primit cu "foarte multa emotie" anuntul ca ministrul Tudorel Toader a ales-o pe ea dintre cei sase candidati pentru sefia DNA si a marturisit ca se simte "foarte onorata". Ea crede ca l-a convins pe ministru prin experienta profesionala pe care o are, inclusiv in actul de conducere, dar si prin proiectul managerial pe care l-a depus.
Magistratul considera insa ca este pregatita sa-si desfasoare activitatea din fruntea DNA cu "buna-credinta" si cu "maturitate" si da asigurari ca asupra sa nu s-au exercitat niciodata presiuni politice de-a lungul carierei. "Mi-e greu sa cred ca dupa 28 de ani se mai poate", a mentionat Adina Florea.
La insistentele jurnalistului Digi24, care a dorit sa stie daca Adina Florea considera ca este nevoie de o reforma a DNA sau daca are reprosuri de facut la adresa fostei conduceri, Adina Florea a evitat sa dea un raspuns transant si s-a multumit sa spuna ca obiectivele si masurile pe care le propune le-a enumerat in proiectul managerial, mentionand insa ca este nevoie de o evaluare la DNA.
Digi 24: Este nevoie de o reforma in DNA, asa cum a punctat in nenumarate randuri ministrul Justitiei, Tudorel Toader?
Adina Florea: Despre o reforma, despre o evaluare a... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:47
Ministerul Justitiei vine cu precizari, luni seara, in urma informatiilor contradictorii privind intalnirea ministrului Tudorel Toader si a procurorului general Augustin Lazar cu membrii Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.
"Tudorel Toader, ministrul Justitiei si Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit ca, in perioada urmatoare, sa aiba loc o intalnire cu parlamentarii din Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential.
Intalnirea, la care vor fi invitati si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va avea loc la sediul Ministerului Justitiei sau al CSM la o data ce va fi stabilita de comun acord", arata Ministerul Justitiei, luni seara.
Ministerul a transmis ca precizarile sunt facute avand in vedere informatiile contradictorii despre aceasta intalnire.
Presedintele Comsiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, Oana Florea, a anuntat, luni, dupa sedinta comisiei, ca reprezentantii comisei vor avea o astfel de intalnire, saptamana aceasta, precizand ca initiatorul ar fi procurorul general.
Ulterior, Ministerul Public a transmis, printr-un comunicat de presa, ca procurorul general Augustin Lazar nu are cunostinta despre aceasta intalnire anuntata de conducerea Comisiei de ancheta, dar isi exprima... mai mult
Luni, 28 August 2017, ora 21:58