Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la cea de a XXI-a editie a Topului National al Firmelor Private din Romania, ca Se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care sa aduca bani la bugetul de stat pentru a hrani aparatul bugetar, ceea ce este gresit.
Iata ce a declarat presedintele cu aceasta ocazie:
-In Romania ne-am obisnuit sa privim catre marii investitori, ei fiind cei care ar trebui sa relanseze economia. Sursa garantata a cresterii economice poate fi intreprinzatorul autohton.
-Daca vrem sa avem o garantie a cresterii economice, ea trebuie indreptata ca speranta si ca sprijin catre investitorul autohton. Nu ai nevoie de o multinationala ca sa dezvolti productia alimentara, bazele de tratament, sa faci partii de schi, sa dezvolti multe alte activitati utile.
-IMM-urile sunt cele catre care trebuie sa se indrepte actiunea politica de a le crea mediu favorabil pentru dezvoltare.
-Observ o schimbare in politica interna. Se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care sa aduca bani la bugetul de stat pentru a hrani aparatul bugetar. Afirm fara rezerve ca este gresit. Am fost unul dintre artizanii momentului 2005, cand s-a introdus cota unica, moment de relansare a economiei romanesti.
-S-a trecut din nou la situatia de a lucra in favoarea omului gras, statul, care se aseaza in spatele unui om inca mult prea slab, care este economia reala. Nu marirea taxelor este solutia pentru acum. Sigur statul are nevoie de bani. Dar... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 10:07
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, sustine ca singura solutie pe care o are Europa, in acest moment, este infiintarea Statelor Unite ale Europei. Seful statului considera ca aceasta este solutia corecta, pentru criza.
"Singura solutie pentru prosperitatea cetatenilor este o integrare profunda. Va trebui sa avem curaj sa spune ca solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Sa ne punem la un loc suveranitatea, pentru a crea suveranitatea
Uniunii Europene. Ne punem suveranitatea la un loc pentru a realiza o UE suverana, capabila sa stea in competitie cu marii actori globali, cu SUA, China, India, Brazilia si altii", a declarat presedintele Romaniei, la TVR Info.
Seful statului a mai spus ca viitorul UE este unu pe care fiecare stat il vede altfel si ca acet lucru s-a observat cu ocazia tentativelor de modificare a tratatului Uniunii, "pentru a introduce exigentele bugetare", explica Basescu.
In opinia sa, cel mai important lucru nu este ca nu avem aceeasi viziune, ci faptul ca "incercam sa ne armonizam viziunile". Presedintele Romaniei a mai adaugat ca statul roman a platit extrem de scump, in intervalul 2007-2012, dar ca "si-a securitizat frontierele in perioada de criza".
Criza schimba capitalismul
Traian Basescu subliniaza ca in timp, va trebui introdus un acord de liber schimb, "care sa ne permita sa concuram cu marile puteri ale lumii viitoare".
"Dupa aceasta criza, capitalism nu mai poate rmanae la fel. Vom avea un alt fel de... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:52
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, potrivit analizelor, Zona Euro risca sa intre din nou in recesiune in cea de a doua parte a anului 2012 si ca pentru iesirea din criza este nevoie de solidaritate in tara, el precizand: "Nu exista loc in tara asta in care sa fugim de criza".
Potrivit lui Basescu, toate analizele arata ca partea a doua a anului 2012 este o perioada in care Zona Euro risca sa intre din nou in recesiune.
" Din acest motiv, este esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor nostri europeni. Cu o Zona Euro intrata in recesiune, Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize si oricat de adanca ar fi aceasta criza. Deci, de aceea, indemnul meu pentru oamenii politici este prudenta, indemnul meu pentru romani este solidaritate, pentru ca nimeni nupoate scapa de criza individual ", a declarat Traian Basescu.
Basescu a mai spus ca, din criza "ori iesim toti, dar numai odata cu tara"
"Nu exista loc in tara asta in care sa fugim de criza. Ori scoatem tara din criza si am iesit noi toti, ori daca nu... Salvari individuale din criza economica in care se afla Europa si lumea nu exista. De aceea spun - avem un orizont, stim ce avem de facut, avem resursele necesare, sa trecem cu pagube minime prin aceasta criza. Suntem mult mai bine pregatiti decat in 2009, dar trebuie sa fim responsabili", a adaugat seful statului.
El a mai spus ca Romania trebuie sa accelereze ceea ce... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:15
Intensificarea relatiilor cu economiile asiatice este prioritatea pentru 2012, an in care Romania se va concentra pe valorificarea potentialului relatiilor cu Japonia si Coreea de Sud, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.
In urmatoarea perioada, o alta prioritate este reintarirea relatiilor cu Federatia Rusa. Romania doreste sa consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea relatiilor de cooperare, in spiritul unui dialog deschis european care sa tina cont atat de interesul national cat si de interesul fiecarui stat, potrivit sefului statului.
Printre prioritatile anului 2012 se numara si implicarea in sprijinul proceselor de transformare financiara in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, a mai declarat acesta.
"Politica externa a Romaniei va rezerva si in acest an un loc special relatiei cu China, care se fondeaza pe o lunga traditie de cooperare in plan politic, economic si cultural. Am toata increderea ca anul 2012 va permite consemnarea unor proiecte importante in special de natura economica, in contextul aplicarii intelegerilor stabilite in dialogul bilateral la nivel inalt si la cel mai inalt nivel. 2011 a marcat de asemenea o intensificare a relatiilor noastre cu principalele economii asiatice, in 2012 ne vom concentra pe dezvoltarea de actiuni comune pentru valorificarea potentialului care se inregistreaza in raporturile Romaniei cu Japonia si Coreea de Sud", a spus presedintele
Relatia cu China in 2011
Traian... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:45
Raed Arafat este radical diferit de oamenii politici. In cei 22 de ani de tranzitie, Arafat a reusit sa fie initiatorul si artizanul unei constructii, sistemul mobil de urgente medicale, de care si-a legat numele, pe care a gandit-o pas cu pas si cu care a ajuns sa se confunde.
In esenta, dr. Arafat este un profesionist care a performat in domeniul sau de competenta.
Spre deosebire de Raed Arafat, politicienii romani nu au reusit sa construiasca nimic, ba dimpotriva. Cel putin aceasta este imaginea publica a politicienilor. La nivelul perceptiei publice, politicienii au ratat toate proiectele de modernizare a Romaniei. Reforma neintrerupta si neterminata, privatizarea haotica si incoerenta din administratie au compromis credibilitatea clasei politice. In esenta, statul, in ultimii 22 de ani, si-a diluiat sau abandonat pe rand multe dintre functiile sale.
Traian Basescu, un politician de care cu mare dificultate poti sa legi o realizare din cariera sa de politician, l-a atacat dur pe profesionistul Arafat, cel de care se leaga crearea SMURD. S-a intamplat acest lucru intr-un moment in care Traian Basescu, un presedinte mai mult decat jucator, a reusit, in mod practic, sa confiste statul.
Mogulii de presa, opozantii politici, Parlamentul, liderii sindicali au fost transformati pe rand in inamici publici si pusi la zidul infamiei de catre Traian Basescu. Intr-un asemenea context, profesionistul Raed Arafat a indraznit sa-si spuna parerea, contrara cu cea a lui... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 09:07
Presedintele Traian Basescu le-a adresat patronatelor o invitatie, mai in gluma, mai in serios, sa mareasca de 5 ori salariile, pentru ca in felul acesta ar creste si veniturile la bugetul de stat. Patronatele resping categoric propunerea sefului statului si vin cu alte solutii pentru stimularea mediului de afaceri, printre care se numara diminuarea TVA si a CAS.
Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, sustine ca nu pot sa maresti salariile decat in functie de productivitate si mentioneaza ca, daca Traian Basescu poate sa faca acest lucru, le-ar mari si el, de a doua zi.
"Daca as creste salariile de 5 ori, intr-adevar incasarile la buget ar creste, dar tot pe socoteala mea. Se poate interpreta: marind salariile de cinci ori, oamenii vor avea mai multi bani iar consumul va creste. Dar asta e o iluzie, pentru ca s-a ajuns la un dezechilibru intre salarii si productivitate.
Productivitatea romaneasca este mica, iar salariile sunt mici din cauza costurilor foarte mari. Singurul lucru cu care te poti "juca" sunt salariile. In clipa in care salariul se impoziteaza excesiv, salariul este mic. Si apare mana de lucru la negru, ca sa compenseze", spune Sorin Minea, pentru Business 24.
Salariile, singura marja a oamenilor de afaceri
Presedintele Roamlimenta sustine ca singura marja pe care o au oamenii de afaceri este salariul, pentru ca nu pot modifica nici cheltuielile cu utilitatile si nici costurile materiei prime.
"Salariile, pe care le tin in... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 22:16