Inghesuita in Est de niste vecini inspaimantati de istoria si de dimensiunile sale, China realizeaza, cu meticulozitatea proprie unei puteri multi-milenare, o expansiune tulburatoare spre Vest.
Aceasta expansiune poarta diverse denumiri (fie "One Belt One Road", fie "Belt and Road Initiative") si este, in esenta, un nou si modern drum al matasii, pe apa si pe uscat.
Aceasta miscare este principalul subiect pe agenda economica globala, incepand de la lansarea sa de catre presedintele Xi Jinping, in 2013.
Toate natiunile continentului euro-asiatic se raporteaza euforic la acest proiect si spera sa se aleaga cu ceva din el.
Initiativa, in sine, este gigantica: investitii (cu predilectie in infrastructura si energie) in valoare de 5 trilioane (5.000 de miliarde) de dolari americani, care sa pozitioneze China ca intaiul promotor al globalizarii. 5 trilioane de dolari inseamna, nici mai mult nici mai putin, decat aproape jumatate din PIB-ul nominal al gigantului asiatic (11 trilioane dolari)!
Numai ca aceasta suma imensa se va investi in urmatorii 32 de ani, finalizarea acestui plan urmand a se consemna la centenarul Republicii Populare (in 2049).
Practic, chinezii isi planuiesc sarbatorirea centenarului printr-un proiect care sa intreaca in grandoare Marele Zid. Privita din perspectiva timpului, suma respectiva ramane impresionanta, dar devine si credibila: de fapt, China va investi 1,5% din PIB in fiecare an (in medie) pentru un program investitional care... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 21:12
Premierul Mihai Tudose a analizat, luni, cu ambasadorul R.P. Chineze in Romania, Xu Feihong, perspectivele de dezvoltare a cooperarii bilaterale in plan economic, un proiect evocat de oficialul roman vizand constructia unei retele regionale de trenuri pe perna magnetica.
Potrivit unui comunicat remis de Guvern, premierul Mihai Tudose l-a primit, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Xu Feihong, intrevederea fiind axata pe proiecte de interes comun in plan economic si perspectivele de concretizare a colaborarii pe aceste proiecte.
Tudose a mentionat proiecte de infrastructura de interes regional cum ar fi constructia unei autostrazi Bucuresti-Sofia sau constructia unei retele de transport feroviar de mare viteza, pe perna magnetica, dezvoltata in comun de Romania, Bulgaria, Serbia si, eventual, Grecia, dupa modelul celor deja functionale in China.
Acestea sunt proiecte care pot beneficia de finantari europene si care pot fi dezvoltate in regim de parteneriat-public privat, pentru care Romania poate beneficia de expertiza marilor companii de constructii chineze, se arata in comunicatul citat.
Un alt proiect evocat in cursul intrevederii este si constructia unui pod peste Dunare, la Braila, cuprins in Master Planul General de Transport al Romaniei si pentru care a fost lansat deja anuntul de licitatie.
"Avem in vedere proiecte importante in domeniul infrastructurii feroviare si rutiere pentru care si-au manifestat interesul... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 20:31
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, a discutat joi cu Ambasadorul Chinei, Xu Feihong, despre cresterea schimburilor comerciale si dezvoltarea relatiei economice dintre cele doua state.
"Sistemul Cameral din Romania sprijina si reprezinta interesele mediului de afaceri autohton, atat in relatia cu autoritatile romane, cat si cu cele straine. Referitor la cooperarea dintre cele doua tari, vreau sa subliniez importanta Portului Constanta, ca punct nodal de transport si schimburi comerciale", a declarat Presedintele CCIR, potrivit unui comunicat al CCIR remis Ziare.com.
De asemenea, acesta a mentionat importanta complexului expozitional Romexpo ca hub al expozitiilor chineze pentru Europa Centrala si de Est, precum si necesitatea dezvoltarii coridorului Dunare - Marea Neagra.
"Subiectele de interes comun pentru Romania si China sunt retelele de transport dunarean, dezvoltarea ...citeste mai departe despre "Discutii la CCIR: China e interesata de investitii la Cernavoda si lauda Romexpo" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 09:34
Fie ca vorbim de mici intreprinzatori sau de companii multinationale, relatia acestora cu colaboratorii externi isi are un rol foarte important in buna functionare a intregii afaceri China Romania. Tara de provenienta, atat a materiei prime vandute, cat si a materialelor folosite pentru ducerea la indeplinire a activitatilor zilnice, trebuie aleasa cu grija.
Orice expert economic familiarizat cu piata internationala va va explica faptul ca, in ceea priveste importul de marfuri, China reprezinta destinatia optima pentru orientarea investitiilor companiei pe care o conduceti.
Pretul redus si diversitatea produselor realizate de catre fabricantii chinezi ii catalogheaza ca furnizorii ideali pentru companiile din Romania, indiferent de profilul acestora. Totusi, nu este tocmai usor sa gasesti producatorii optimi.
Mai mult de atat, odata identificata firma de import China Romania cu care doriti sa lucrati trebuie sa intrati in contact cu reprezentatii acesteia si sa sa puneti bazele unei colaborari cat mai eficiente.
Barierele impuse de diferentele de limba si cultura pot parea impenetrabile intr-o prima instanta, dar acest aspect nu trebuie sa va descurajeze. Atat la nivel national, cat si peste hotare exista companii si persoane fizice, care se ocupa de intermedierea parteneriatelor romano-chineze, un exemplu intalnit frecvent este firma Bizz2China care se ocupa de importuri China Romania de peste 10 ani.
Acesti experti va pot oferi sprijin pe parcusul... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 17:16
Romania este vizata de China pentru includerea pe harta strategica a unui nou drum al matasii, pe axa Beijing-Londra, este de parere consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu. Asa explica oficialul si interesul pe care chinezii il acorda unor proiecte romanesti de infrastructura, precum trenul de mare viteza Arad-Constanta si un parc industrial mamut, la Marea Neagra.
Vizita premierului chinez la Bucuresti nu este intamplatoare si transmite investitorilor chinezi un mesaj politic important, in contextul in care Romania candideaza pentru includerea pe harta noului drum al matasii. Este vorba despre un amplu proiect gandit sa faciliteze schimburile comerciale intre Beijing si UE, in contextul in care China doreste sa directioneze catre zona comunitara circa 5% din totalul exporturilor.
Autoritatile romane au discutat cu chinezii despre mai multe proiecte de infrastructura, printre care un tren de mare viteza care sa lege Constanta si Bucurestiul de Viena, dar si un parc industrial in zona portuara Agigea, Cumpana, Canalul Dunare - Marea Neagra, respectiv Marea Neagra.
Proiectul parcului industrial de la Agigea ar fi fost discutat deja in urma cu cateva luni cand o delegatie din China "a vizitat si chiar a zburat deasupra intregii zone", informandu-l ulterior pe premierul chinez, a spus Nicusor Constantinescu.
Noul parc ar urma sa gazduiasca 2000 de firme mixte romano-chineze, care sa faciliteze schimburile comerciale dintre cele doua tari, mai ales... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 07:10
China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si Huawei Corporation sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS).
Ministrul de resort, Dan Coman Sova, a participat la lucrarile Comitetului consultativ romano-chinez in domeniul constructiei infrastructurii de transport.
"Comitetul Consultativ se afla la prima reuniune. Conform agendei, partea romana s-a angajat sa furnizeze partii chineze lista de proiecte prioritare conform Planului National de Dezvoltare, pana in luna octombrie 2013. Partea chineza va analiza in decurs de trei luni proiectele si va lua o decizie, urmand ca ulterior cele doua parti sa demareze discutii concrete privind aspectele economice, financiare si tehnice. Vor urma recomandari formulate de ambele parti cu scopul de a eficientiza demararea efectiva a proiectelor. Urmatoarea reuniune a Comitetului consultativ va fi organizata in anul 2014", se arata in document.
Ministrul Dan Sova s-a intalnit si cu reprezentantii companiilor China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si ai Huawei Corporation.
Potrivit documentului, cele trei companii sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C si au cerut detalii privind posibilitatea dezvoltarii unor astfel de proiecte... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:12
Prietenia istorica dintre Romania si puternicul "Dragon Rosu" este din nou adusa in discutie, de data aceasta de premierul Mihai Razvan Ungureanu, care a subliniat importanta dezvoltarii relatiilor economice cu China.
Dorinta premierului vine dupa prezentarea raportului despre schimburilor comerciale, care arata ca relatiile bilaterale intre Romania si China au consemnat anul trecut fata de 2010 o crestere de 36,27% a exporturilor romanesti si de 8,24% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale situandu-se la 4,2 miliarde de dolari.
"Promovam si suntem deschisi pentru realizarea unor planuri de anvergura cu companiile chineze. Este vorba de proiecte prioritare in domeniul transporturilor, hidro-nuclear sau energetic", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania.
Reintoarcea la vechii prieteni ar fi o situatie win-win pentru ambele state. Astfel, China poate beneficia de relatia cu statul roman pentru a se apropia mai mult de statele UE, iar Romania ar putea "profita" de puterea de investitie a statului chinez.
Cu toata ca in prezent peste 70% din exporturile romanesti sunt realizate in tarile membre UE, diversificarea exporturilor nu poate fi decat un lucru binevenit, considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL.
"Daca ne uitam care sunt zonele de interes pentru investitii masive finantate cu bani din China, ele sunt mai degraba tari din Africa, din America de Sud... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 07:59
Majoritatea analistilor economico-politici se grabesc sa puna flori pe mormantul statelor dezvoltate si ridica in slavi China, pe care o vad deja prima super-putere a lumii. Ceea ce uita specialistii este ca economia Chinei se bazeaza doar pe productie si aproape deloc pe inovatie, care, in fond, inseamna progres.
Economia planificata, combinata cu o crestere a cererii pe piata interna, vor asigura propagarea ecuatiei pret-valoare, un atu al Chinei in raport cu statele dezvoltate.
Totusi, China nu vrea sa fie un magazin de dulciuri.
Combinatia dintre preturile mici si performantele bune explica de ce marci chinezesti precum TCL, Huawei, Haier sau Midea inregistreaza un succes fulminant pe pietele emergente.
China, fabrica mondiala
Corporatiile chinezesti, majoritatea sustinute de stat, au plecat la o adevarata vanatoare de branduri, patente si tehnologie care sa le consolideze pozitia pe piata de origine. Pe partea de fabricatie, imbunatatirea calitatii si eficientizarea productiei, combinata cu imensa forta de munca, vor asigura mult timp pozitia Chinei de "fabrica mondiala".
Probleme de adaptare
Totusi, chinezii inca n-au o pozitie dominanta, pentru ca mai trebuie sa treaca ceva ani pana cand vor ajunge la nivelul statelor puternic industrializate.
Cel mai important obstacol in calea cuceririi lumii economice nu tine de vreo decizie politica. Pur si simplu, chinezii se pricep de minune sa fabrice, dar n-au absolut nicio treaba cu inovatia.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:50
Romania si Bulgaria devin tot mai mult capete de pod pentru companiile chineze care cauta in Europa locatii pentru facilitati de productie cu acces bun la piata Uniunii Europene, potrivit cotidianului Die Presse. "Vin chinezii", noteaza publicatia austriaca. Marile companii chineze gasesc locatii pentru fabrici in Romania si Bulgaria, unde salariile nu sunt mai mari decat in regiunile dezvoltate de pe coasta de Est a Chinei. China reuseste, astfel, sa intre pe usa din dos pe piata din Uniunea Europeana.
Compania chineza Great Wall Motors construieste cu un partener bulgar o fabrica in orasul Loveci, din nordul Bulgariei. In urma investitiei de 80 de milioane de dolari, fabrica ar putea ajunge sa produca aproximativ 50.000 de autovehicule din categoria SUV.
In Romania, compania Shantuo investeste 20 de milioane de dolari intr-o fabrica pentrru asamblarea de tractoare. Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, a afirmat intr-un interviu acordat Die Press ca interesul Chinei pentru investitii in Bulgaria a crescut considerabil in ultimele luni.
"Doua treimi din investitii si doua treimi din exporturile Europei de Est depind de Europa de Vest. Vrem mai multa diversificare", a spus oficialul.
China este interesata si de proiecte de infrastructura energetica si de transport. Banca Chineza pentru Dezvoltare a promis finantari generoase pentru dezvoltarea generarii de energie eoliana in Romania. Atragerea investitiilor chineze are si o parte negativa, avertizeaza... mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 23:12