Calatoriile cu autocarul au fost si sunt la moda in randul pasagerilor de orice varsta, deoarece tot mai multi oameni isi dau seama de avantajele sale - atat in ceea ce priveste o forma de calatorie mai "ecologica", cat si o modalitate mai placuta de a ajunge dintr-un punct intr-altul.
Asemenea multor mijloace de transport in comun, autocarul sau microbuzul prezinta o serie de avantaje care au inceput sa fie din ce in ce mai valorificate de calatorii din intreaga lumea.
Iata cele mai importante dintre acestea:
1. Printre principalele beneficii ale calatoriilor in grup sunt banii pe care ii veti economisi, deoarece toata lumea impartaseste costurile de hrana, cazare si transport.
Puteti beneficia de reduceri mari si, prin urmare, puteti face o excursie sau o calatorie la preturi mult mai mici decat ati face daca ati calatorit pe cont propriu sau cu un partener.
Transportul cu autocarul poate fi, de asemenea, mult mai ieftin decat sa luati trenul sau alte mijlaoce de transport in comun, de asemenea, acesta va poate duce direct la destinatie - economisind tarife de taxi sau al altor sisteme de transport locale.
2. Calatoriti cu o constiinta curata deoarece autocarul este una dintre cele mai ecologice forme de transport.
Mutarea multor persoane intr-un singur vehicul are numeroase beneficii in ceea ce priveste utilizarea redusa a combustibililor fosili si emisiile reduse pe pasager.
Cele mai multe destinatii din Europa cu plecare din tara noastra se... mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 14:06
Din 2018, cel putin 30% din mijloacele de transport in comun cumparate anual de autoritatile publice, regii si companii de stat trebuie sa fie electrice, pe gaz natural sau biogaz. Din 2020, si firmele private de transport public, inclusiv de taxi, vor fi obligate ca 20% dintre autovehiculele pe care le folosesc sa fie prietenoase cu mediul.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de lege, pe care parlamentarii se pregatesc sa-l aprobe in perioada urmatoare, arata Profit.ro. Proiectul a fost initiat de la finele anului 2015. Recent, comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, care este forul decizional, i-au intocmit un raport favorabil, cu propunerea de a fi adoptat.
Initial, proiectul prevedea ca cel putin jumatate dintre mijloacele de transport in comun cumparate de autoritati publice, regii si companii de stat sa fie actionate electric si la fel sa stea lucrurile si in cazul firmelor private de transport public, din 2020.
Proiectul a fost aprobat de senatori in aprilie anul trecut, dar cu modificarea procentajelor obligatorii pentru transportul cu autovehciule actionate electric.
Proiectul, in forma actuala, prevede ca procentul sa fie calculat din totalul numarului de autovehicule actionate intr-un an, iar prevederile vor fi aplicate inclusiv la cumpararea de autobuze si microbuze scolare.
Autorii proiectului de lege arata ca, la nivelul UE, circa 28% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt cauzate de transporturi si 84% din aceste emisii... mai mult
Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 10:43
Timisoara este primul oras din Romania unde se pot folosi bicicletele pentru transportul public - si asta gratuit, doar pe baza de buletin.
Timisorenii vor putea astfel imprumuta una din cele 300 de biciclete, prin intermediul unui card electronic, eliberat gratuit pe baza unui act de identitate, la sediul regiei locale de transport in comun, RATT.
In plus, este nevoie si de o adresa de mail, iar calatorul trebuie sa o returneze dupa cel mult o ora, in oricare dintre cele 25 de statii inedite ale orasului de pe Bega.
Pista de biciclete ce leaga Timisoara de Serbia este gata - cand va fi data in folosinta
"11 dintre ele (statii de biciclete - n.red.) sunt suprapuse peste ...citeste mai departe despre "Transportul public din Romania, la un nou nivel - mergi gratuit, pe doua roti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2015, ora 20:18
Romania se afla pe locul 15 in topul tarilor cu cele mai ieftine calatorii cu autobuzul, trenul si avionul realizat de GoEuro, un portal dedicat transporturilor.
In medie, o calatorie de 100 de km in tara noastra are urmatoarele preturi: 4,44 euro cu autobuzul, circa 4,22 euro cu trenul, iar cu avionul - 27,61 de euro.
GoEuro a luat in calcul 51 de tari pentru acest studiu.
Bulgaria se afla pe locul 13 in clasament. O calatorie de 100 de km cu autobuzul la vecinii din sud costa 6,26 dolari, cea cu trenul - 5,65 dolari, iar cu avionul - 21,21 de dolari.
Tarile cu cele mai ieftine calatorii cu mijloacele de transport sunt Africa de Sud, Albania si Malaezia, in timp ce la polul opus se afla Elvetia, Austria si Belgia.
Europenii folosesc din ce in ce mai mult transportul public. Romanii sunt in ...citeste mai departe despre "Romania, in topul celor mai ieftine calatorii cu autobuzul, trenul si avionul - Care sunt preturile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 12:52
Gradul de frecventare a transportului public urban in tarile Uniunii Europene (UE) a crescut cu 8% intre 2000 si 2012, an in care au fost efectuate 49,5 miliarde de calatorii cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, conform unui studiu al Asociatiei internationale a transportului public (UITP) dat publicitatii luni.
Daca sunt adaugate si trenurile pentru deplasarea la periferia oraselor, in total au fost efectuate 56,8 miliarde de calatorii in 2012 in cele 28 de state ale UE, ceea ce inseamna o medie de 182 de milioane de deplasari zilnice, se mentioneaza in studiu.
"Dinamica de crestere care a aparut la inceputul deceniului - si care a fost afectata de criza din 2009 - a fost sustinuta de evolutii mai structurale si releva schimbari emergente in modelele de mobilitate", precizeaza studiul UITP.
Practic, "intre 2000 si 2009, cresterea constanta a numarului de calatorii a fost conforma cu cresterea echivalenta a numarului de locuitori in zone urbane in ...citeste mai departe despre "Europenii folosesc din ce in ce mai mult transportul public. Romanii sunt in top" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 12:56
CE a inclus mai multe proiecte energetice la care participa si Romania, intre care AGRI si un gazoduct pe traseul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, pe o lista de 250 de "proiecte de interes comun" la nivelul UE, care pot beneficia de finantare totala de aproape 6 miliarde euro in perioda 2014-2020.
Proiectele pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, in cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde de euro pentru "infrastructurile de transport energetic transeuropene in perioada 2014-2020", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Astfel, proiectele care vizeaza Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI) si sunt eligibile pentru fonduri europene includ gazoductul Constanta - Arad - Csanadpalota (Ungaria) si terminalul de gaze naturale lichefiate de la Constanta. AGRI face parte din coridorul energetic prioritar Gas East.
Romania este inclusa, de asemenea, in doua seturi de proiecte in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale (Southern Gas Corridor).
UE vrea sa finanteze un set de proiecte de infrastuructura de transport scalabila, precum si echipamente pentru livrarea pe piata UE a minim 10 miliarde de metri cubi pe an din regiunea Marii Caspice, prin Georgia si Turcia. Sunt posibile doua rute, prin Europa de Sud-Est catre Austria si prin Marea Adriatica catre Italia, noteaza Comisia.
Romania s-ar putea afla pe traseul unui gazoduct care sa lege Turkmenistan si Turcia de... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 17:14
La 1 iulie, Lugojul, oras cu 46.000 de mii de locuitori din judetul Timis, a devenit prima localitate din Romania care a abolit biletul de autobuz.
La mai bine de o luna de la demarare, primarul din localitate, Francisc Boldea, sustine ca rezultatele sunt incurajatoare, in conditiile in care aproape zece mii de lugojeni au beneficiat pana in prezent de transport public gratuit.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Francisc Boldea afirma ca si alte municipalitati analizeaza in prezent oportunitatea introducerii unei astfel de masuri.
Care sunt rezultate la mai mult de o luna de la demararea transportului in comun gratuit? Poate fi sustinuta masura pe teremen lung?
Imediat dupa 1 iulie, data la care am demarat transportul in comun gratuit in municipiul Lugoj, am considerat foarte important sa facem periodic analize privind eficienta acestui sistem. In prima luna au beneficiat de transport gratuit aproape zece mii de cetateni din oras.
Aceasta situatie este de natura sa ne incurajeze in demersul nostru. Sigur vom continua cu transportul gratuit in oras, mai ales ca din luna septembrie, odata cu deschiderea anului scolar, va creste si mai mult numarul celor ce vor apela la sistemul de transport in comun.
Citeste mai multe despre Orasul din Romania fara bilete de autobuz - cum merge transportul gratuit. Interviu pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 09:55
Compania bulgara de transport al gazului, Bulgartransgaz, va incepe constructia interconectorului cu Romania si a comandat deja echipamentul tehnic necesar, scrie LiveBiz.com.
Interconectorul, care va traversa Dunarea pe la Ruse-Giurgiu, este dezvoltat in comun de Bulgartransgaz si Transgaz.
Proiectul este in stadiu mai avansat de dezvoltare decat interconectorii cu Grecia, Turcia si Serbia.
Bulgaria a inceput demersurile pentru interconectarea retelei sale de transport al gazului natural dupa criza dintre Moscova si Kiev din ianuarie 2009, ce a dus la sistarea livrarilor de gaz rus catre Europa timp de trei saptamani, in mijlocul iernii.
Aceasta criza a gazului a expus dependenta totala a Bulgariei de gazul rus.
In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru UE ar trebui sa aiba cel putin doua surse de gaz natural si alimentare cu energie electrica pana in 2014, pentru a evita repetarea scenariului din 2009. mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 09:25
Interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic al Romaniei si Republicii Moldova, cei doi ministri de resort ai ambelor state purtand discutii despre cooperarea bilaterala din domeniu.
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Lucian Bode, si viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, au discutat o serie de aspecte de interes comun privind cooperarea bilaterala in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa.
In acest context, cei doi oficiali au convenit ca atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic si contribuie la consolidarea securitatii energetice a celor doua state, precum si la diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare.
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvernul roman, d iscutiile au vizat o serie de proiecte comune, printre care cel referitor la g azoductul Iasi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi-Ungheni.
De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:02