Romania are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro pentru inlocuirea retelelor de distributie vechi, care au durata de viata depasita, a declarat, joi, Catalin Stancu, directorul general al Electrica, in conferinta "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.
"In acest moment, reteaua de distributie si transport din Romania este peste 60% cu durata de viata indeplinita, adica este o structura relativ veche. Daca e sa traducem acest lucru in cifre, comparat cu media tarilor central si est europene, SAIDI - durata medie de intrerupere pe an de consumator - este sub 100 de minute, iar in Romania este 270 de minute. Aceasta se traduce relativ simplu: exista o nevoie evidenta de investitii masive de infrastructura", a spus Stancu.
El a aratat ca, din evaluarile Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), este nevoie de investitii de 10 miliarde de euro doar in retelele de distributie care au durata de viata depasita.
"In mod normal, din motive obiective de limitare a capacitatii in piata, distribuitorii din Romania ar putea realiza intre 350 si 400 de milioane de euro pe an, ceea ce s-ar traduce la o perioada de peste 25 de ani de recuperare a gap-ului tehnologic", a precizat seful Electrica.
El a adaugat ca aceste investiti vor avea impact si asupra tarifelor, iar solutia ar trebui sa fie definirea cat mai rapid a consumatorului vulnerabil. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:49
Govnet Conferences continua seria evenimentelor dedicate subiectelor de interes din sectorul energetic din Romania cu Forumul Operatorilor de Retea si Furnizorilor de Energie Electrica, care va avea loc Joi, 23 Aprilie 2015, la Hotelul InterContinental din Bucuresti.
Conceput ca o dezbatere interactiva pe intreg lantul de companii implicate in sector, conferinta aduce in prim plan provocarile in transportul, distributia si furnizarea energiei electrice.
Astfel, evenimentul concentrat pe "Accesul la retea" isi propune sa ofere informatii concrete si relevante referitor la provocarile si oportunitatile de dezvoltare ale Sistemului Energetic National, inovatii si solutii pentru operarea sustenabila si sigura, tendintele de dezvoltare si operare a retelelor de distributie a energiei electrice, precum si aspecte legate de tehnologiile moderne si noile concepte in operarea eficienta a sistemelor de transport pentru energia electrica sau solutii de minimizare a pierderilor din retelele de transport si distributie de electricitate.
Pe langa delegati ai autoritatilor de supervizare si reglementare in domeniu sau reprezentantii la nivel de top management ai marilor jucatori din piata, la Forum vor participa companii active in sfera "tradingului" de energie electrica, institutii financiare active in acest segment, dar si experti financiari si juridici din zona de energie din Romania.
Printre speakerii deja confirmati se regasesc: Claudiu-Sorin Dumbraveanu (Vicepresedinte... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:08
Ministrul Energiei Andrei Gerea a declarat, miercuri, intrebat de ce Transelectrica si Transgaz trec la Ministerul Economiei si nu la cel al Energiei, ca acestea au fost in ultima perioada fie la MFP, fie la SGG deoarece productia, distributia energiei electrice si gazelor nu pot fi in acelasi loc.
Intrebat de ce Transelectrica si si Trasgaz trec la Ministerul Economiei si nu sunt la Ministerul Energiei, Gerea a raspuns: "Ele, in ultima perioada, au fost fie la Ministerul de Finante, fie la SGG dintr-un singur motiv, ca productia si distributia sau transportul nu pot fi in acelasi loc pentru curentul electric si gazele naturale, la petrol se poate".
El a mai spus ca Ministerul Energiei va ramane exact "pe conturul" a ceea ce a fost pana acum Departamentul Energiei, la care se adauga IMM-urile, fara turism.
"Ministerul este desenat foarte clar exact pe ceea ce a fost pana acum, la care s-a adaugat IMM, fara sectiunea turism. Deci cum a functionat ca departament al Ministerului Economiei, acum s-a mutat intr-o singura entitate, exact pe conturul cu care a functionat pana acum, deci nu este nicio modificare", a precizat Gerea, intrebat cu ce companie din energie va ramane la minister.
Gerea a mai aratat ca a fost o discutie ca Oil Terminal sa se mute la Ministerul Economiei, dar compania este in continuare la Ministerul Energiei.
"Oil Terminal, a fost o discutie la un moment dat, dar este in contiuare la Ministerul Energiei", a adaugat Gerea.
Gerea a fost... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 09:41
In cautarea surselor de energie regenarabila ieftine, americanii se lasa din ce in ce mai mult capturati de planurile de a acoperi cat mai mult din consumul de energie electrica direct din productia fermelor energetice eoliene. Din nefericire, zona cea mai productiva este cea a culoarelor eoliene care traverseaza statele Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Wisconsin, Iowa, Kansas, Missouri, Minnesota, Nebraska, Dakota de Sud si Dakota de Nord, departe de zonele dens populate de pe cele doua coaste ale Americii.
Un scenariu recent luat in calcul ar implica preluarea energiei generate de vant in Wyoming pe retelele care strabat Colorada si Utah, unde curentul electric ar fi folosit la realizarea unor depozite de aer comprimat in subsolul imbibat de sare, urmand a fi eliberat pentru a pune in miscare o turbina care sa genereze inca odata energie electrica ce ar urma sa fie transmisa prin Nevada pana in California, la consumatorul final.
Deja suna a bataie de cap, fara a vedea vreo schita a proiectului. Din fericire, cel mai nou studiu al Laboratorului National de studii pentru Energie Regenerabila arata ca proiectul ar fi intr-adevar fezabil daca inaltimea turnurilor pe care sunt amplasate turbinele eoliene ar creste cu 60 de metri, anunta publicatia The Economist.
Vanare de vant
Actualele turnuri de centrale eoliene din regiunea Mid-West au o inaltime medie de 80 de metri. Ridicarea acestora la altitudinea de 140 de metri ar spori capacitatea de productie la 1800... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:25
Profitul total al firmelor din domeniul productiei, distributiei si transportului de energie electrica s-a redus in perioada 2008-2012, cu aproximativ 58%, pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu 0,9%.
Gama diversificata de surse de producere a energiei confera Romaniei un grad ridicat de siguranta in alimentarea cu energie electrica, dependenta energetica a Romaniei scazand de la 27,7% in 2008 la 21,3% in anul 2011, conform datelor Eurostat.
Pe fondul mentinerii segmentului de piata reglementat, in perioada 2008-2012 cresterea pietei de energie electrica a fost generata, in principal, de cresterea segmentului de comercializare en-gros a energiei electrice, competitivitatea sectorul productie, transport, distributie fiind semnificativ afectata.
Ritmul mediu anual de crestere a afacerilor a fost de 0,2%
Cercetarea realizata in randul a 121 de companii active in domeniul productiei, distributiei si comercializarii de energie electrica a relevat faptul ca, desi in perioada 2008-2012 cifra de afaceri totala a companiilor analizate a inregistrat fluctuatii anuale cuprinse intre -12,5% (2009vs2008)
si +9,7% (2011vs2010), pe ansamblul perioadei ritmul mediu anual de crestere a fost de 0,2%.
Cele mai dinamice companii in perioada 2008-2012 au fost cele din sectorul comercializare energie electrica cu o rata medie anuala de crestere a cifrei de afaceri de 15,9%. In ceea ce priveste profitul net, la nivelul esantionului analizat, acesta s-a redus in perioada... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 17:15
Populatia va primi 20% din energia electrica la pretul pietei libere iar 80% din consum va fi facturat la pret reglementat, incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
De la 1 iulie 2013, populatia primeste 10% din energie la pretul pietei libere, iar pe factura a aparut o noua categorie de consum, respectiv consumul de energie activa concurentiala, care arata cantitatea de energie luata de pe piata libera si pretul acesteia.
Masura face parte din procesul de liberalizare totala a pietei de energie, care prevede cresterea graduala, pana la 31 decembrie 2017, a cantitatii de energie la pretul pietei. Incepand cu aceasta data, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preturile pe care le vor achita.
Potrivit lui Havrilet, pe parcursul anului viitor vor fi bifate doua etape din acest calendar.
"La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la pretul de pe piata libera, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creste la 30%. Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat", a explicat presedintele ANRE.
Urmatoarea etapa incepe la 1 ianuarie 2015
Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, cand 40% din... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:58
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica ar putea adopta, in perioada 16 februarie-15 martie, in regim de urgenta, masura de limitare sau sistare a livrarilor de energie electrica la export, se arata intr-o hotarare publicata pe site-ul MECMA.
"In perioada 16 februarie - 15 martie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., in calitate de operatorul de transport si de sistem, poate adopta in regim de urgenta urmatoarele masuri de siguranta: a) limiteaza sau sisteaza livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE.
Se excepteaza de la aceste masuri exportul de energie electrica aferent tranzitelor, notificate conform prevederilor legal; b)pune in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de energie electrica in situatii critice in SEN", se arata in hotararea privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica.
Masurile de siguranta prevazute se iau pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilbrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.
In hotarare se arata ca masurile de siguranta pot fi luate "avand in vedere deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50%... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:59
Turcii au reticente in ceea ce priveste demararea proiectului, cu toat eca studiul de fezabilitate a fost finalizat, au declarat surse apropiate discutiilor, conform NewsIn."Proiectul este de importanta strategica nu numai pentru Romania, ci si pentru Turcia. Este in interesul Turciei sa fie cat mai interconectata la sistemele UE si interconexiunea Constanta-Istanbul are tocmai acest rol, de a lega si mai puternic Turcia la Europa.
Studiul de fezabilitate a fost finalizat, dar exista unele dificultati. Nu intelegem daca sunt de comunicare, de intelegere cu partea turca.
Practic, cred ca in perioada urmatoare va fi necesar sa intelegem mai bine de ce partea turca, care este principalul beneficiar al acestui cablu, are dubii privind proiectul", au afirmat sursele mentionate.
Potrivit acelorasi surse, se va putea trece la etapele urmatoare in acest proiect in momentul in care partea turca accepta studiul de fezabilitate.
Transportatorul national de electricitate Transelectrica a avizat proiectul cablului electric submarin dintre Romania si Turcia, proiect de circa 600 de milioane de euro, iar o delegatie a companiei s-a aflat la 24 februarie in Turcia pentru ca si partea turca, TEIAS, sa aprobe aceasta investitie.
"Studiul de fezabilitate al proiectului a fost deja finalizat. Urmeaza cateva clarificari pe tema acestui cablu electric submarin. Noi am avizat aceasta investitie, dar e nevoie si ca partea turca sa isi dea acordul", declara pentru NewsIn directorul general al... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 08:06
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea cu 10,4% a tarifului mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice perceput de Transelectrica pentru acest an, de la 17 lei/MWh la 18,77 lei/MWh, precizeaza Mediafax."A fost emis ordinul presedintelui ANRE 45 din 23 decembrie 2010 (...) care a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2011", se arata intr-un raport al Transelectrica transmis, luni, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Totodata, tarifele platite de companii pentru serviciile OPCOM, operatorul pietei de energie, controlat de Transelectrica, au ramas la 0,3 lei/MWh.
Transelectrica este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.
Actiunile Transelectrica se tranzactioneaza luni la BVB la pretul de 20,45 lei pe unitate, in urcare cu 5,68% fata de referinta.
Compania de transport al electricitatii are o capitalizare de 1,41 miliarde de lei. mai mult
Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 12:01