Gazprom poate confirma oferta sa pentru livrari directe cu un discount de 25% Ucrainei, in timpul convorbirilor trilaterale referitoare la gazele naturale, a declarat seful companiei ruse, Alexei Miller, la o intalnire cu presedintele Vladimir Putin, conform site-ului presedintiei ruse, informeaza agentia ucraineana de presa 112.UA.
Miller a explicat ca problema prioritara va fi furnizarea gazului rusesc direct catre Ucraina. In acelasi timp, Putin a scos in evidenta necesitatea unui contract de tranzit prin sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS).
"In cazul finalizarii unui acord direct de furnizare cu Gazprom, pretul gazelor naturale pentru consumatorul final din Ucraina ar putea fi cu 25% mai scazut decat actualul nivel", a declarat Miller.
Contractele privind tranzitul si furnizarea gazelor incheiate in urma cu zece ani intre Rusia si Ucraina expira la finele lui 2019. Conform acestor acorduri, Kievul beneficiaza de un discount de 20% la pretul mediu european, in timp ce Ucraina s-a angajat sa mentina rata de tranzit la 1,70 dolari per 100 km. Prin urmare, Kievul considera pretul incorect si a refuzat sa achizitioneze gaze rusesti. Disputa contractuala dintre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz este in derulare din 2014.
Discutiile trilaterale intre Comisia Europeana, Ucraina si Rusia privind tranzitul si furnizarea gazelor rusesti prin Ucraina catre UE vor avea loc in 19 septembrie la Bruxelles, a anuntat pe Twitter corespondentul Radio... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 18:34
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Presedintele Vladimir Putin a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, ca tranzitul gazelor naturale catre Europa e amenintat, din cauza Ucrainei.
Cei doi oficiali au vorbit la telefon, marti, despre sectorul energetic, transmite Radio Europa Libera.
Putin i-a zis lui Merkel ca Ucraina ezita sa semneze un nou contract si a avertizat ca tranzitul gazelor din Rusia spre Europa ar putea fi in pericol.
Ceea ce inseamna ca e posibil ca locuitorii Batranului Continent, in special cei din est si centru, sa ramana fara gaze in toiul iernii.
Mai mult, Putin se asteapta ca Ucraina sa faca unele manevre astfel incat gazul destinat consumatorilor europeni sa fie directionat catre cetatenii sai.
Replica a venit imediat de la Kiev.
"Gazul natural livrat de Gazprom la granita estica a Ucrainei pentru transport va fi livrat la granita vestica in intregime, fara interventie, in conformitate cu contractul incheiat intre Naftogaz si Gazprom", a explicat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Ramanem fara gaze in plina iarna? Putin a avertizat-o pe Merkel ca ar putea inchide robinetul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 12:51
Romania si Ucraina au semnat un acord, joi, care prevede ca gazele naturale vor fi transportate in ambele sensuri pe traseul Isaccea - Negru Voda. Intelegerea vine dupa ce Comisia Europeana a demarat o investigatie fara precedent in tara noastra fix pe aceasta tema.
"Pentru a facilita fluxurile de gaze transfrontaliere si pentru a asigura accesul liber si nediscriminatoriu la infrastructura de transport a gazelor, reprezentantii societatii nationale de transport gaze naturale Transgaz, Romania, si cei ai operatorului national de transport si sistem din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat Acordul pentru interconectarea sistemelor de transport punct Isaccea, situat la frontiera romano - ucraineana in apropiere de Orlovka (pe teritoriul Ucrainei) si in apropiere de Isaccea (pe teritoriul Romaniei) ", se arata in comunicatul publicat pe site-ul transportatorului Ukrtransgaz, citat de News.ro.
Pana acum, tara noastra nu putea sa exporte gaze pe aceasta ruta, caci coridorul era rezervat de ...citeste mai departe despre "Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:27
Ucraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, a declarat, marti, Ihor Prokopiv, seful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz.
"Romania cauta piete de desfacere, in timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare", le-a declarat jurnalistilor Ihor Prokopiv.
El a explicat ca tara noastra ar putea avea disponibila pentru export in 2016 o cantitate de pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale.
Romania deja exporta gaze naturale in Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneste cele doua tari are o capacitate anuala de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Inca nu exista o alternativa viabila la gazele ...citeste mai departe despre "Ca sa scape cat de cat de Rusia, Ucraina vrea sa importe gaze naturale din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 16:24
Ucraina are capacitatea sa transporte gaze naturale din Norvegia in Romania, Bulgaria, Turcia si, posibil, in Grecia, a declarat ministrul ucrainean pentru Energie Volodimir Demcisin la conferinta IHS CERAWeek din Houston, in Texas.
"Capacitatile Ucrainei permit transportul (de gaze naturale) din nordul (Europei), din Norvegia", a declarat Demcisin miercuri, relateaza agentia rusa Sputnik.
"Putem transporta aceste gaze naturale catre Romania, Bulgaria, Turcia si, potential, in Grecia", a continuat el.
Infrastructura ucraineana pentru transportul gazelor naturale, care a fost dezvoltata in anii '60-'70, este disponibila si capabila sa transporte volume mari de gaze naturale, a precizat el.
Ucraina detine 38 de linii de transport distincte, care conecteaza partea de sud a tarii cu cele de est si vest, dar si regiunea de nord cu cea de sud, a mai precizat ministrul.
Pe de alta parte, gigantul rus Gazprom actioneaza in conditii "discriminatorii" si afecteaza economia... citeste mai departe despre "Romania ar putea primi gaze din Norvegia gratie Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 09:30
Este "exclus" ca populatia Romaniei sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.r.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Nicolescu in comunicat.
Posibile perturbari ale tranzitului de gaze catre UE
Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP.
Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz "este obligata sa garanteze tranzitul" catre Europa.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeana tranziteaza teritoriul ucrainean. Alte dispute intre Moscova si Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbari ale alimentarii consumatorilor... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 12:40
Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.
Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.
"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.
Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.
Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.
Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.
"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
Ucraina vrea sa cumpere trei milioane de metri cubi de gaz pe zi de la compania germana RWE, pentru a-si reduce dependenta de livrarile ruse.
"Naftogaz Ucraina intentioneaza sa semneze un contract pe termen scurt cu compania germana RWE, pentru a livra gaz cumparat in Europa, prin conductele slovace, catre Ucraina. Semnarea (acordului - n.r.) va avea loc, probabil, in viitorul apropiat", scrie duminica saptamanalul ucrainean Zerkalo.
Reprezentantii Ucrainei ar fi purtat discutii si cu Turcia si Bulgaria, pentru livrarea de gaz natural lichefiat din depozitele turce, via sistemul de transport bulgar.
Rusia si Ucraina sunt implicate intr-un nou difierend privind pretul gazului rus. Kievul insista ca este prea mare, in timp ce Moscova cere controlul asupra sistemului de tranzit ucrainean, in cadrul unui acord pentru scaderea pretului.
Saptamana trecuta, premierul ucrainean Mikola Azarov a a anuntat ca Moscova a trimis Kievului o noua propunere, care stipuleaza o reducere cu 10% a pretului gazului. Ucraina analizeaza oferta.
Kievul a importat 1,8 miliarde de metri cubi de gaz rus in ianuarie 2012, iar in februarie a crescut volumul la 3,1 miliarde de metri cubi, din cauza temperaturilor foarte scazute.
In medie, pretul cu care Ucraina cumpara gazul rus este de 416 dolari pentru 1.000 de metri cubi. mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 18:30