Ciclurile tehnologice sunt definite de momentul in care o tehnologie ajunsa cunoscuta atrage investitii masive pentru dezvoltarea si promovarea sa. De multe ori insa, consumatorul risca sa fie pierdut in cadrul acestui proces.
Investitorii si furnizorii din industria de profil au investit masiv pentru a promova "portofelele mobile", sisteme prin care se poate accesa un cont de pe dispozitivele mobile.
Dar, chiar si acestea sunt puse in pericol de dezvoltarea rapida a smartphone-urilor, realizeaza analistii revistei Tech Crunch.
Statistica dezamagitoare
Portofelele mobile par totusi un dispozitiv care nu se bucura de un succes prea mare in randul utilizatorilor.
Pe piata americana, din 100.000 de tranzactii financiare, mai putin de 19 procente sunt realizate prin intermediul acestor instrumente financiare mobile.
Mai putin de 0,019% din acesti consumatori, in general persoane cu solide cunostinte tehnice, folosesc aceste servicii pentru a trimite bani din portofelele mobile.
In alte colturi ale lumii, cum ar fi in Kenya, lucrurile par ceva mai incurajatoare, dar in spatele aparentelor imbucuratoare stau diverse amanunte care uneori scapa atentiei publicului.
In Kenya, portofelul mobil M-Pesa folosit pe serviciile operatorului Safaricom a a ajuns o adevarata moda.
Dar adevarul este ca Safaricom detine 81% din piata kenyana de telefonie mobile, iar compania este privita cu incredere de clienti fiind detinuta de statul kenyan.
Adevarul este ca... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 09:44
Islamul reuseste sa cucereasca Occindentul acolo unde armele, teologia si teroarea au dat gres, prin intermediul pietelor si produselor financiare. Mirajul produselor financiare islamice, ghidate dupa preceptele Coranului, ii atrage din ce in ce mai mult pe bancherii si investitorii europeni.
Marea Britanie este primul stat non-musulman care a emis sukkuk, o varianta islamica a mult mai obisnuitei obligatiuni din Vest. Luna trecuta, Autoritatea Monetara din Hong Kong a intrat, de asemenea, in joc, iar in cursul acestui an mai sunt asteptate sa se alature organisme financiare din Luxemburg si Africa de Sud. Iar jocul nu se opreste la bancile centrale ale acestor state si regiuni. Goldman Sachs a lansat luna trecuta obligatiuni islamice, iar Societe Generale si Banca Tokyo-Mitsubishi au anuntat ca pregatesc un astfel de produs, anunta publicatia The Economist.
Reguli diferite
In lumea musulmana, deja investitiile sunt ghidate dupa sfaturile date de teologi care interpreteaza Coranul in conformitate cu subtilitatile pietei de capital. Regulile care guverneaza pietele vestice si cele islamice sunt complet diferite, din moment ce investitiile in pornografie, segmentul porcin al zootehniei, alcool si jocuri de noroc sunt "haram" (interzis) conform religiei musulmane. Nici dobanda nu mai este interpretata dupa acceptiunea capatata in Occident, ci devine parte detinuta de plasatorul investitiei intr-un bun si in profitul pe care acesta il va genera.
Diferentele dintre... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 13:58
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va reduce cu 25%, incepand din 16 septembrie, cota aplicata valorii tranzactiilor cu instrumente financiare suportata de catre cumparator, informeaza marti un comunicat al ASF si Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Aceasta cota perceputa de ASF va fi redusa de la 0,08% la 0,06%, masura fiind prevazuta in Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, publicat de ASF vineri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare la data de 16 septembrie 2014.
Regulamentul mai prevede mentinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, de catre intermediarii care au calitate de Market Maker, si exonerarea entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de ASF, de la plata in legatura cu emiterea unui aviz constituind raspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii si a reglementarilor, in prezent la nivelul de 10.000 lei.
"ASF a luat primele masuri pentru diminuarea barierelor de pe piata de capital. Acestea includ schimbari de legislatie si o reducere semnificativa a comisioanelor de tranzactionare. Acest lucru arata o decizie ireversibila pentru a face piata nu doar mai competitiva, ci foarte competitiva si speram ca si alte parti implicate vor actiona in consecinta. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, in scopul... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:03
Doi fosti traderi ai JP Morgan au fost pusi sub acuzare in Statele Unite pentru ca au comis frauda cu instrumente financiare in vederea ascunderii pierderilor din tranzactii inregistrate anul trecut, care au depasit 6,2 miliarde de dolari.
Javier Martin-Artajo, care coordona strategia de trading pentru portofoliul de instrumente derivate la biroul de investitii din Londra, si Julien Grout, care lucra pentru el, au fost pusi oficial sub acuzare la un tribunal federal din Manhattan, transmite Bloomberg.
Statele Unite au anuntat in august acuzatiile preliminare aduse acestora.
Ambii sunt confruntati cu cinci capete de acuzare, pentru frauda cu instrumente financiare, conspiratie, inregistrari false in registre si raportari false la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC).
Cei doi traderi, alaturi de alti conspiratori a caror identitate nu a fost facuta publica, sunt acuzati ca s-au angajat intr-o schema de manipulare si umflare a valorii pozitiilor din portofoliu.
JPMorgan a convenit plata a cel putin 750 de milioane de dolari pentru inchiderea investigatiilor autoritatilor de reglementare din SUA si Marea Britanie, legate de acest scandal, supranumit "Balena de la Londra", au declarat surse apropiate situatiei.
Banca incearca sa ajunga la un acord pentru inchiderea unui numar cat mai mare de anchete inainte de sfarsitul trimestrului al treilea, la 30 septembrie, au aratat sursele. mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 09:40
Uniunea Europeana (UE) a prezentat, miercuri, noi reguli pentru controlul tranzactiilor cu instrumente derivate si restrictionarea celor de tip "short selling" (vanzare in lipsa a unor titluri), parte a masurilor luate ca raspuns la criza financiara, potrivit Financial Times, informeaza Mediafax.Noile reglementari vor impune raportarea contractelor cu instrumente financiare negociate pe piete nereglementate (OTC - over the counter) catre asa numitele registre centrale de tranzactii, iar informatiile ar urma sa fie disponibile pentru autoritatile de reglementare.
Propunerile urmeaza acordului de anul trecut al statelor din G20 privind standardizarea tranzactiilor cu instrumente derivate si transferarea lor pe burse sau platforme electronice.
UE s-ar coordona astfel cu noile reglementari care vor intra in vigoare in Statele Unite.
Regulile propuse vor avea nevoie de acordul statelor membre si al Parlamentului European, scopul fiind intrarea in vigoare de la sfarsitul lui 2012.
Tranzactiile cu derivate OTC implica de obicei bancile si pana in prezent nu au fost derulate prin burse. Dupa prabusirea Lehman Brothers in urma cu doi ani, autoritatile de reglementare au decis ca este necesara o supraveghere mai buna a acestei piete pentru a reduce riscul din sistemul financiar mondial.
"Nicio piata financiara nu-si poate permite sa ramana un teritoriu al Vestului Salbatic. Lipsa oricarui cadru de reglementare pentru derivatele OTC a contribuit la criza financiara si la consecintele... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 10:39
Comisia Europeana (CE) informeaza ca a prezentat miercuri o propunere de regulament care vizeaza cre?terea siguranteisi transparentei pietei instrumentelor financiare derivate negociate pe piete nereglementate (over the counter OTC), potrivit NewsIn."In acest proiect de regulament, Comisia propune ca informatiile privind contractele cu instrumente financiare derivate OTC sa fie raportate catre asa-numitele registre centrale de tranzactii si sa poata fi accesate de catre autoritatile de supraveghere.
De asemenea, toti ceilalti participanti la operatiunile de pe piata vor avea, la randul lor, acces la mai multe informatii", se arata in comunicat.
Comisia mai propune si compensarea prin intermediul contrapartidelor centrale (CPC) a contractelor standard cu instrumente financiare derivate OTC.
Acest procedeu va reduce riscul de credit al contrapartidei, altfel spus riscul ca o parte la contract sa intre in incapacitate de plata.
Urmatorul pas este analizarea propunerii de catre Parlamentul European si de catre statele membre ale UE.
Dupa adoptare, regulamentul se va aplica de la sfarsitul anului 2012.
"Pietele financiare nu isi mai pot permite sa arate ca in vestul salbatic.
Instrumentele financiare derivate OTC au un impact considerabil asupra economiei reale, de la creditele ipotecare la preturile alimentelor.
Lipsa unui cadru de reglementare pentru instrumentele financiare derivate OTC a contribuit la declansarea crizei financiare, cu consecintele dezastruoase pe care le... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:28