Valoarea tranzactiilor derulate miercuri dimineata pe Bursa de la Bucuresti depasea un milion de lei (211.445 euro) la 23 de minute de la deschiderea sedintei.
Actiunile OMV Petrom erau cele mai tranzactionate in ziua in care compania a anuntat rezultatele financiare pe primele 9 luni ale anului. Titlurile companiei petroliere inregistrau cea mai semnificativa depreciere, -2,97%.
Conform datelor BVB, in topul cresterilor actiunilor se aflau Casa de Bucovina-Cub de Munte (+3,14%), Farmaceutica Remedia SA (+2,9%) si Aages SA (+1,39%).
Actiunile IAR SA Brasov erau pe locul doi in topul descresterii valorii, cu -1,92%, urmate de Electromagnetica (-1,69%).
Indicii Bursei de Valori Bucuresti erau toti in scadere miercuri dimineata. BET, care arata evolutia celor mai lichide 16 companii, se deprecia cu 0,40%, indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, scadea cu 0,39%, in timp ce pe indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,12%.
BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, era in depreciere cu 0,81%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, consemna o scadere de 0,38%, iar reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, era pe minus cu 0,09%. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 10:53
China a introdus luni propriile sale contracte petroliere futures, in ideea de a oferi o alternativa la Brent si WTI, contractele in dolari care in prezent sunt indicatori de referinta pe piata petroliera mondiala, transmite Xinhua.
Contracte futures sunt fi denominate in yuan si sunt tranzactionate la Bursa Internationala de Energie de la Shanghai (Shanghai International Energy Exchange). Noile contracte cotate la Shanghai ar urma sa concureze cu Brent-ul londonez si West Texas Intermediate (WTI) de la New York, ambele denominate in dolari, care domina in prezent tranzactiile mondiale cu titei brut.
Ele sunt deschise si investitorilor straini, sporind utilizarea yuanului pe piata internationala, in conditiile in care Beijingul vrea sa faca din yuan o moneda de referinta mondiala, in pofida restrictiilor draconice cu privire la convertibilitatea sa.
Petrolul inclus in contractele futures va fi livrat in perioada septembrie 2018 - martie 2019. Preturile de referinta ale celor 15 contracte listate a fost stabilite la 416 yuani (65,8 dolari), 388 yuani si 375 yuani per baril, in functie de data de livrare.
China este cel mai mare importator mondial de titei si introducerea contractelor futures denominate in yuani reprezinta o piatra de hotar pentru piata chineza, a afirmat David Martin, seful diviziei Global Clearing pentru regiunea Asia Pacific la J.P. Morgan. Acesta a adaugat ca J.P. Morgan este incantata sa ofere imediat aceste contracte futures clientilor din... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:16
Compania petroliera Sterling Resources a anuntat, joi, incheierea unui acord privind vanzarea intregii sale afaceri din Romania firmei Carlyle International Energy Partners (CIEP), se arata intr-un comunicat al companiei petroliere canadiene.
Carlyle International Energy Partners este afiliata fondului cu capital de risc Carlyle Group.
Tranzactia va include cotele de participare din perimetrele petroliere offshore 13 Pelican, 15 Midia, 25 Luceafarul si 27 Muridava si se va efectua prin achizitia actiunilor Midia Resources SRL, companie detinuta integral de catre Sterling.
Perimetrele, situate in platforma continentala romaneasca a Marii Negre, contin o serie de descoperiri semnificative de gaze si prezinta resurse nete in categoria 2C si resurse Posibile nete ce se ridica la echivalentul a aproximativ 51 si respectiv 375 milioane de barili de petrol.
"Investim in viitorul energiei in Europa de Sud-Est. Expertiza si resursele echipei noastre pot contribui la construirea ...citeste mai departe despre "O companie petroliera vinde tot si pleaca din Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 15:36
Batalia pentru suprematie pe piata globala se ascute pe masura ce nivelul tranzactiilor transfrontaliere se apropie de nivelul atins in anul 2008. Ceea ce a inceput ca o dezghetare timida in Statele Unite in primele luni ale lui 2014 este un fenomen in plina dezvoltare in America, Asia si Europa, generand un intreg sir de tranzactii M&A menite sa asigure jucatorilor o mai buna pozitie pe piata globala.
In primele noua luni ale anului, valoarea tranzactiilor internationale a depasit cu doua treimi nivelul inregistrat in 2013. Mai mult, expertii in relatii economice internationale si consultantii folositi de marile corporatii pentru consolidarea pozitiei in piata sustin ca nivelul achizitiilor da semne clare de redresare a economiei globale, inregistrandu-se din nou tranzactii de nivelul zecilor si sutelor de miliarde de dolari, observa redactorii Financial Times.
Investitii pe termen lung
"Recentele afaceri transfrontaliere se contureaza ca investitii pe termen lung mai degraba decat simple reactii la relaxarea pietei din Statele Unite. Chiar daca unele tranzactii sunt surprinzatoare, decizia de a investi intr-o companie este posibil sa fi fost luata cu mult timp in urma", considera Frank Aquila, avocat in cadrul Casei de Avocatura Sullivan & Cromwell.
Pana acum reinvestirea banilor in companii straine a fost amplificata, cel putin pentru companiile americane, si de avantajele fiscale rezultate din operatiunile M&A. Inclusiv tentativa Pfizer de a achizitiona... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 11:15
Comisia Europeana si-a dat luni acordul pentru achizitionarea companiei petroliere mixte TNK-BP de catre compania petroliera ruseasca Rosneft, informeaza un comunicat de presa al Comisiei.
In luna octombrie a anului trecut, Rosneft, cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia, a anuntat ca are intentia sa preia totalitatea actiunilor TNK-BP, al treilea mare producator de petrol din Rusia, devenind cea mai mare companie petroliera din lume.
"Investigatia comisiei a confirmat ca tranzactia nu ridica ingrijorari in domeniul concurentei deoarece entitatea rezultata in urma fuziunii se va confrunta cu mai multi competitori puternici, iar consumatorii vor putea sa aleaga atat alti furnizori, cat si alte modalitati de transport pentru nevoile lor de petrol", a informat executivul comunitar intr-un comunicat.
TNK-BP, al treilea mare producator de petrol din Rusia, este o companie mixta detinuta in proportie de 50% de grupul britanic BP, restul actiunilor fiind detinute in mod egal de Alfa Petroleum Holdings Limited siOGIP Ventures Ltd.
Dupa preluarea TNK-BP, Rosneft va furniza mai mult de jumatate din productia de petrol a Rusiei. Rosneft va produce mai mult de patru milioane de barili de petrol si gaze naturale pe zi, devansand actualul lider mondial, grupul american Exxon Mobil.
Statul rus va fi cel mai mare actionar la Rosneft, urmat de BP, care va detine 19,75% din actiuni si doua locuri in consiliul de administratie. mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 16:37
Fondul Proprietatea si OMV Petrom au atras in ultima luna investitii din partea unor companii americane, in valoare de aproximativ 23 de milioane de euro. Brokerii spun ca nu-i nimic neobisnuit la mijloc.
Actiunile Petrom sunt un castig pentru orice investitor, pentru ca este una dintre cele mai mari companii petroliere din regiune, are rezultate excelente, a declarat pentru Business24 Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Sunt clar o achizitie buna", spune Pasol.
Fondul Eliott a tranzactionat actiuni ale Fondului Proprietatea in valoare de aproape 14 milioane de euro in ultima luna. Fondul a achizitionat actiuni de cinci ori, iar cea mai mare tranzactie a fost in valoare de aproape 1,35 milioane de euro, la un pret mediu de 0,533 lei pe actiune.
Pe de alta parte, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a achizitionat in ultima luna actiuni in valoare de aproape 11 milioane de euro de la OMV Petrom. Cea mai mare tranzactie a fost inregistrata in data de 23 august, in valoare de 2,47 milioane de euro.
Americanii cumpara masiv pe BVB actiuni Petrom si Fondul Proprietatea
"Nu e ceva complet surprinzator. Sunt fonduri care au mai cumparat in Romania. Nici nu este o suma foarte mare. Sute de milioane de euro ar fi o suma foarte mare pentru BVB", a afirmat Pasol.
Mihai Chisu, broker la societatea IFB Finwest, spune ca tranzactiile amintite au fost facute prin intermediul intelegerii intre vanzator si... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:40
Productia crescuta de petrol din Libia, Irak si Statele Unite ale Americii ar putea duce la un surplus de oferta in urmatoarele sase luni pe piata petroliera.
Acest surplus va mentine neschimbat pretul petrolului, insa orice amenintare economica sau politica asupra ofertei poate afecta pretul acestuia, conform raportului trimestrial Ernst &Young pentru sectorul petrol si gaze.
"Acumularea de capital va ramane o provocare pentru producatorii independenti de talie mica din sectorul petrolier. In acelasi timp, inasprirea conditiilor de creditare poate duce la o crestere a tranzactiilor in sectorul petrol si gaze, pe masura ce jucatorii mici vor fi obligati sa formeze parteneriate pentru a sustine dezvoltarea sau pentru a gasi o strategie de iesire de pe piata", se arata raport.
Analistii firmei de audit sustin ca primele sase luni ale acestui an au fost marcate de volatilitatea pretului petrolului si de schimbari ale paradigmei la nivel global.
Pretul petrolului, influentat de criza europeana
Pretul petrolului, in scadere, pe fondul crizei din SUA
Pretul barilului de titei a atins in primele trei luni un nou nivel record, de aproape 130 de dolari, pe fondul ingrijorarii privind reactia Iranului la cresterea sanctiunilor aplicate exportului de petrol. In plus, au existat si ingrijorari legate de statutul programului sau nuclear.
"Preturile mai ridicate ale petrolului si cresterea economica sub nivelul asteptarilor s-au tradus in temere fata de scaderea... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 11:40
Fondul de investitii PineBridge, care preluase pe piata locala acum doi ani AIG Fund, a cumparat banca locala de talie mica MKB Romexterra, aflata in proces de rebranding in Nextebank, intr-o tranzactie evaluata intre 20 si 30 de milioane de euro, conform unor surse din piata bancara, citate de catre Ziarul Financiar.
MKB Romexterra, care era controlata de grupul maghiar MKB - detinut de banca germana Bayern LB, a fost scoasa la vanzare anul trecut si a fost curatata de creditele neperformante ramanand cu active de numai 1,1 mld. lei (250 mil. euro).
Romexterra a fost infiintata in 1993 la Targu-Mures, de societati de stat din industria petroliera si de gaze si de sindicatele afiliate acestora conduse de Liviu Luca. Pana in prezent, banca a ramas in a doua parte a clasamentului bancar din punctul de vedere al marimii, avand o cota de piata de sub 1%. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 11:16
Vanzarea pachetului majoritar de 7.1 miliarde de dolari detinut de compania BP catre Bridas a fost suspendata.
Bridas a acuzat compania britanica British Petroleum pentru esecul tranzactiei. "Decizia a fost luata din ratiuni legale, din cauza manierei in care BP s-a purtat in timpul tranzactiei si a semnaturii", informeaza Financial Times.
Producatorul petrolier argentinian Bridas este detinut de chinezi prin compania de stat Cnooc si de familia argentiniana Bulgheroni.
BP a confirmat duminica primirea unei scrisori de la Bridas prin care argentinienii "isi exercitau dreptul de a opri acordul de cumparare a actiunilor".
Bridas a infirmat ca decizia ar fi fost influentata de criza din zona euro sau de noile legi introduse in Argentina, prin care companiile energetice trebuie sa isi repatrieze castigurile din exporturi si ca planurile de investitii raman valabile. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 09:39