Grupul rus Gazprom a anuntat luni ca a trimis o scrisoare companiei energetice de stat ucrainene, NJSC Naftogaz, in care ii propune in mod oficial sa prelungeasca actualul acord sau sa semneze un nou acord pe 12 luni pentru tranzitul gazelor naturale rusesti prin Ucraina, informeaza Reuters.
Actualul acord pe 10 ani intre Rusia si Ucraina, care constituie un subiect de disputa dupa ce Moscova a anexat Crimeea in 2014, expira la data de 31 decembrie 2019. Rusia are nevoie de timp pentru a termina de construit gazoductele care ocolesc Ucraina in ideea de a putea continua sa exporte gaze naturale spre Europa, cel mai important client al sau. Fara o prelungire a actualului acord de livrare de gaze naturale, zeci de mii de gospodarii din Europa risca sa se confrunte cu deficiente in aprovizionarea cu gaze naturale in sezonul de iarna.
Anterior, autoritatile de la Kiev au declarat ca ar prefera certitudinea oferita de un contract pe termen lung si nu ar fi de acord cu solutia unui acord pe termen scurt care este in avantajul Moscovei.
Gazprom a mai informat luni ca Rusia si Ucraina trebuie sa renunte la pretentiile si contra-pretentiile legale ca o preconditie a incheierii unui acord.
Naftogaz sustine ca Gazprom ii datoreaza despagubiri pentru ca nu a pompat prin Ucraina cantitatea de gaze naturale anuala convenita anterior si pentru ca a platit o suma mai mica decat trebuia pentru gazele naturale pe care le-a trimis prin gazoductele sale.
Presedintele Rusiei,... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:49
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a fixat sfarsitul anului 2019 ca termen de finalizare a lucrarilor la gazoductul Turkish Stream, data la care Rusia vrea sa suspende si tranzitul de gaze catre Europa prin gazoductele de pe teritoriul Ucrainei.
Gazprom intentioneaza ca, in a doua jumatate a anului acesta, sa treaca la instalarea conductelor pe fundul Marii Negre si sa demareze lucrarile la tronsonul care va inainta pe teritoriul Turciei, anunta Hurriyet Daily News.
"Am creat toate conditiile pentru a putea inainta cu tronsonul pe fundul marii. Lucrarile de foraj pentru realizarea primei sectiuni a microtunelului de pe tarmul rusesc sunt gata, iar a doua parte este finalizata in proportie de 98,5%.
In Consiliul Director al Gazprom am luat decizia de a deschide o subsidiara a Stream Transport in Instanbul pentru a se ocupa de implementarea si coordonarea lucrarilor de pe teritoriul Turciei", a explicat Miller.
Turkish Stream va avea doua tronsoane de transport cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi fiecare, dirijarea transportului de gaze catre sudul Europei prin Turcia urmand sa reduca volumul de gaze transportate prin Ucraina si, implicit, redeventa pe care Rusia o plateste Kievului.
Rusia a anuntat ca doreste sa suspende transportul de gaze pe teritoriul Ucrainei incepand cu 2019, ca urmare a relatiilor tensionate existente intre cele doua tari dupa declansarea crizei din estul Ucrainei si anexarea Crimeei. mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 13:44
Problema crizei din Ucraina aduce iarasi la un nivel tensionat relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.
Angela Merkel si Francois Hollande au cerut celorlalti lideri politici din UE sa aprobe adoptarea unor sanctiuni mai severe impotriva Moscovei, pentru incapacitatea de a respecta acordul de incetare a focului in zona de conflict din estul Ucrainei, informeaza IB Times.
"Va fi necesar sa extindem sanctiunile impotriva Rusiei, desi noi ne doream un progres in acest proces", a precizat cancelarul german la o conferinta franco-germana sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Francois Hollande.
Armistitiul in regiunile separatiste a fost adoptat pe 1 septembrie, dar calmul nu a tinut mai mult de 5 zile.
Pozitia ferma a celor doi lideri europeni este impartasita si de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei in vederea asumarii obligatiilor sale, mai ales cand securitatea din estul Ucrainei ramane o problema serioasa", a precizat acesta.
Consiliul European va discuta la mijlocul saptamana aceasta situatia din Ucraina, o hotarare in ceea ce priveste regimul de sanctiuni economice aplicat Rusiei urmand sa fie luata pana la finalul lunii ianuarie 2017.
Conform unui raport al ONU, conflictul armat din estul Ucrainei a dus la pierderea a 10.000 de vieti omenesti din martie 2014 si pana in prezent.
In acelasi timp, oficialii de la Kremlin au anuntat ca presedintele rus... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:31
Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, l-a informat miercuri pe Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, ca noua pozitie de negociere a Moscovei este ca tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina va fi redirectionat prin Turcia si in consecinta Europa ar trebui sa se grabeasca sa construiasca noi capacitati de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granita dintre Turcia si Grecia, transmite Interfax.
Luna trecuta, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmand in schimb sa construiasca un gazoduct spre Turcia, potrivit Agerpres.
'Proiectul South Stream este inchis. Conducta Turkish Stream este singura ruta prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti, care in prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu exista alte variante. Partenerii nostri europeni au fost informati de acest lucru, iar sarcina lor este acum sa puna la punct infrastructurile necesare de la granita dintre Turcia si Grecia', a spus Alexei Miller. 'Partenerii europeni au la dispozitia doar cativa ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limita eforturile destinate construirii de noi conducte in tarile UE trebuie sa inceapa imediat, altfel gazul va ajunge pe alte piete', a spus Miller.
Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:02
Tranzitul de gaz rus via Ucraina a scazut cu aproape 12% in ianuarie 2012, fata de ianuarie 2011, a anuntat marti biroul de presa al Ukrtransgaz, o filiala a societatii Naftogaz.
"Potrivit datelor departamentului de control unificat al Ukrtransgaz, tranzitul de gaz natural pe teritoriul ucrainean a scazut cu aproape 12%, la 9.208 milioane de metri cubi, in ianuarie 2012, fata de ianuarie 2011", a anuntat biroul de presa.
Ucraina a transportat 8.822 milliarde de metri cubi de gaz rus catre Europa si 386 de milioane de metri cubi de gaz catre tarile din CSI, cu 13%, respectiv 5,2% fata de aceeasi perioada a lui 2011.
Tranzitul gaz natural catre Europa a fost efectuat conform cererilor depuse de tarile europene, scaderea tranzitului explicandu-se prin vremea blanda din ianuarie.
In februarie, insa, un val de frig a afectat continentul. Rusia, de asemenea cuprinsa de ger, si-a redus exporturile catre Europa cu circa 10%, timp de mai multe zile, inainte de a le aduce la nivelul normal.
Ucraina si-a oferit ajutorul Rusiei in ceea ce priveste aprovizionarea consumatorilor europeni. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 11:27
Formarea unui consortiu de gaz ruso-ucraineano-european, readusa in discutie de noul presedinte Viktor Ianukovici, va permite Moscovei sa puna mana pe reteaua de gazoducte din Ucraina, a declarat fostul premier Iulia Timosenko, relateaza RIA Novosti."Ianukovici a procedat la realizarea programului de formare a unui consortiu de transportare a gazului, ceea ce inseamna cedarea unei infrastructuri strategice care a costat cel putin 150 de miliarde de dolari", a spus ea.
Aparuta in 2003, ideea formarii unui astfel de consortiu a fost "ingropata" dupa sosirea la putere a lui Viktor Iuscenko in 2005.
Noul presedinte Viktor Ianukoici s-a declarat dispus vineri, la Moscova, sa revina la acest proiect dupa formarea unui guvern in Ucraina. mai mult
Sambata, 06 Martie 2010, ora 17:47
Tranzitul gazului rus transportat pe teritoriul Bulgariei, prin gazoductul South Stream, ar putea fi mai scump, avand in vedere ca premierul bulgar Boiko Borisov i-a cerut directorului Gazprom, Aleksei Miller, sa revizuiasca in crestere tariful, a anuntat marti biroul de presa al Guvernului de la Sofia, citat de NewsIn."Premierul Boiko Borisov s-a intalnit cu presedintele Consiliului de Administratiei al Gazprom, Aleksei Miller, pentru a discuta cu el despre proiectul South Stream si despre noi contracte de livrare a gazului natural, care vor fi semnate intre cele doua parti", potrivit unui comunicat.Evocand tarifele actuale de tranzit al gazului, Borisov a cerut revizuirea lor in cadrul proiectului South Stream, pentru ca Bulgaria sa nu "sufere un prejudiciu financiara", potrivit documentului, care nu precizeaza ce tarif a propus Sofia.Miller s-a intalnit si cu presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, cu care a examina posibilitatea ca cele doua tari sa semneze contracte care sa permita livrarea de gaz fara intermediari.Proiectul South Stream vizeaza sa aduca gaz rus in Uniunea Europeana ocolind Ucraina. O parte a conductei va trece pe fundul Marii Negre. Lungimea acestui tronson va fi de circa 900 de kilometri, iar adancimea la care se va afla va fi peste doi kilometri.Pentru a construi tronsonul terestru al gazoductului, partea rusa a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgari, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia si intentioneaza sa semneze unul si cu Austria. mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 11:52
Rusia propune Ucrainei sa ii plateasca in avans pe cinci ani taxele pe care i le datoreaza pentru tranzitul gazului, intentionand astfel sa ajute Kievul sa achite gazul de care are nevoie pentru a-si umple depozitele subterane, a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti, relateaza NewsIn. Premirul rus a explicat ca este vorba despre efectuarea unor plati pentru tranzitul viitor catre consumatorii europeni prin teritoriul Ucrainei. "Termenul este mare, pana la cinci ani", a spus premierul rus la finalul discutiilor cu omologul sau ucrainean Iulia Timosenko de la Astana, dupa summitul sefilor de guvern din CSI.
"Riscurile pentru Rusia sunt foarte mari, avand in vedere alegerile prezidentiale din Ucraina si tot ce e legat de posibila reorganizare a structurilor de transport a gazului din Ucraina", a subliniat Putin.
"Pretul gazului pentru depozitele subterane este de circa cinci miliarde de dolari. Evident, in conditiile crizei este o problema complicata", a spus Putin.
Rusia se teme de o noua criza a gazului cu Ucraina, din cauza situatiei financiare a companiei Naftogaz, care pare sa nu aiba fondurile necesare pentru a achizitiona cantitatea de hidrocarburi convenita prin contract, declara joi o sursa guvernamentala rusa.
"Daca situatia Naftogaz este intr-adevar atat de rea pe plan financiar pe cat o descrie Centrul de cercetari privind energia, putem trage concluzia ca ne-am putea afla in pragul unei noi crize", a declarat oficialul sub acoperirea... mai mult
Vineri, 22 Mai 2009, ora 18:22