Presedintele american Donald Trump a impus sanctiuni asupra bunurilor guvernului venezuelean de pe teritoriul SUA, potrivit unui ordin executiv dat publicitatii luni.
"Toate proprietatile si interesele guvernului Venezuelei din SUA sunt blocate si nu pot fi transferate, platite, exportate, retrase sau utilizate in alt mod", se mentioneaza in ordinul executiv, citat de Reuters si AFP.
"Am hotarat ca este necesar sa blocam proprietatile guvernului Venezuelei, din cauza continuarii uzurparii puterii de catre regimul ilegitim al lui Nicolas Marudo", a apreciat Donald Trump, intr-o scrisoare trimisa de Casa Alba sefei democrate a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.
Administratia Trump a intensificat presiunea asupra regimului de la Caracas, intr-o tentativa de a-l inlatura de la putere pe presedintele Nicolas Maduro.
SUA si cele mai multe state din America latina si democratii occidentale au cerut ca Maduro sa se retraga si l-au recunoscut pe liderul Opozitiei, Juan Guaido, drept presedintele interimar al tarii.
China si Rusia au continuat, insa, sa-l sustina pe Maduro, ceea ce l-a determinat pe consilierul pentru securitate nationala John Bolton sa avertizeze, luni, cele doua state impotriva unei eventuale cresteri a sprijinului financiar pentru el, noteaza dpa.
Vezi si: SUA anunta ca armata americana va interveni in Venezuela, daca va fi necesar ...citeste mai departe despre "Trump ingheata bunurile guvernului Venezuelei de pe teritoriul SUA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 10:03
Presedintele american Donald Trump a semnat sambata un ordin catre sefii de stat major interarme, prin care le cere sa prezinte in termen de 30 de zile un plan pentru infrangerea Statului Islamic (SI), transmite Reuters.
Trump a cerut si reconstructia fortelor armate ale SUA - mai multe avioane, mai multe submarine, mai multi soldati
Ca urmare a ordinului, Pentagonul (Departamentul Apararii Statelor Unite) va reconsidera probabil modalitati mai agresive de utilizare a fortei de lovire si a trupelor americane, apreciaza agentia citata.
Sub rezerva anonimatului, oficialitati americane si-au exprimat indoiala ca militarii vor pleda pentru o modificare radicala a strategiei elaborate sub presedintele Barack Obama, adauga Reuters. Abordarea actuala se bazeaza pe fortele locale pentru majoritatea luptelor - si implicit a pierderilor - in conflictele din Siria si Irak.
La semnarea ordinului, in Biroul Oval al Casei Albe, Trump s-a aratat increzator: "Va avea mare succes".
Victoria asupra SI a fost una din temele principale ale campaniei electorale a presedintelui, dar el nu a precizat niciodata detaliile unui plan in acest sens, reaminteste Reuters. Nici secretarul apararii, James Mattis, care a pledat pentru o abordare mai viguroasa a luptei impotriva SI, nu a precizat modalitatile.
Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multa vreme ca SI ar putea fi invins mai repede daca SUA ar folosi propriile trupe in locul combatantilor locali.... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 09:01
Presedintele american, Donald Trump, a semnat vineri, la Pentagon, un decret pentru inceperea "reconstructiei" fortelor armate ale SUA, care sunt deja cele mai importante din lume, transmite AFP.
Ordinul executiv cere in special Pentagonului sa pregateasca in termen de 30 de zile un audit privind starea operationala a fortelor americane in materie de antrenament, munitie, mentenanta sau infrastructuri.
Documentul cere totodata pregatirea unui amendament la bugetul 2017 pentru a putea imbunatati din acest an respectiva stare operationala.
Este vorba "de a incepe o mare reconstructie a fortelor armate ale SUA, pentru a dezvolta un plan pentru noi avioane, noi nave, noi resurse si noi instrumente" pentru personalul nostru in uniforma, a declarat Donald Trump.
Presedintele american a semnat decretul chiar dupa ceremonia preluarii functiei de catre noul secretar al Apararii, James Mattis.
In timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis sa aduca flota americana la 350 de nave si submarine in urmatorii ani, fata de 310 - obiectivul fixat de administratia Obama sau nivelul actual de 274 de nave.
El s-a angajat de asemenea sa creasca numarul avioanelor de lupta si pe cel al soldatilor din armata terestra, ramura cea mai importanta a armatei americane.
Cheltuielile militare americane, de 3,3% din PIB astazi, sunt fara egal in lume. Bugetul militar propus de Barack Obama pentru 2017 era de 582,7 miliarde dolari.
Aceste cheltuieli sunt aproape de trei ori... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 10:57