Presedintele american Donald Trump a afirmat, marti, la intalnirea cu omologul sau roman, Klaus Iohannis, ca i-ar placea sa viziteze Romania.
"Este o onoare sa fiu aici cu presedintele Romaniei, care este foarte respectat. A facut o treaba foarte buna. Am auzit ca vine o perioada de campanie in Romania, dar imi imaginez ca veti face foarte bine, pentru ca sunteti foarte talentat, ii iubiti pe oameni si avem o relatie foarte buna. SUA in Romania este mai bine ca niciodata. Va multumesc. Avem schimburi mari, afaceri, multe schimburi comerciale cu romanii, care sunt foarte talentati, noi cumparam, ei cumpara. Avem multi romani aici, in SUA, oameni de succes. (...) Sunt oameni care iubesc Romania", a spus Trump.
Iohannis a precizat ca sunt foarte multi romani care locuiesc in SUA.
"As vrea sa subliniez ca este important ca ma aflu din nou aici cu domnul presedinte si avem oportunitatea sa discutam despre parteneriatul foarte bun. Sub conducerea dumneavoastra am progresat si vom continua sa facem acest lucru. Este foarte important pentru noi si cred ca suntem pe calea cea buna si va multumesc", a spus presedintele Iohannis.
Presedintele american a afirmat ca i-ar placea sa vina in vizita in Romania, adaugand ca este o chestiune pe care o va discuta cu omologul sau roman.
"Mi-ar placea. (...) Este o chestiune pe care o vom discuta", a spus Trump. ...citeste mai departe despre "Donald Trump spune ca i-ar placea sa viziteze Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 22:30
Din multe puncte de vedere, pentru estul Europei, evenimentul central al saptamanii care se incheie este vizita la Varsovia a presedintelui american, Donald Trump.
Este important sa intelegem cateva lucruri. In primul rand, pentru ce merge Trump la Varsovia? Pretextul oficial al vizitei presedintelui american este plin de semnificatii: participarea la cel de-al doilea summit al Initiativei "celor trei mari", vehicolul ambitiilor poloneze de a deveni liderul estului Europei.
Intalnirea celor 12 sefi de stat europeni, participanti la formatul "celor trei mari" era programata initial la Wroclaw, capitala Sileziei dar, din motive de securitate se spune, s-a mutat la Varsovia. Poate ca, tot simbolic, este binevenita mutarea de la Wroclaw; acesta este fostul oras german Breslau, capitala Sileziei germane pana la Conferinta de la Postdam (1945) si reprezinta, pentru germani, amintirea dureroasa a "mutarii fortate" de catre sovietici si polonezi a peste 4,5 milioane de germani dincolo de linia Oder-Neisse, mutare in care au murit 650.000 de suflete.
Pe de alta parte, Initiativa celor Trei Mari este "proiectul de tara al Poloniei" si consta in legarea Marii Baltice de cele doua mari sudice, Marea Neagra si Adriatica, printr-un coridor de 12 state, care sa permita Poloniei sa isi exercite influenta si leadership-ul natural al celui mai mare stat estic (aproape 40 de milioane de locuitori).
Practic, polonezii ar dori sa genereze un nou format politic, care sa cuprinda tot... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 06:57
Intalnirile pe care Donald Trump le-a avut cu lideri est-europeni inaintea summitului G20 par a indica intentia presedintelui SUA de a accentua clivajele Est-Vest in UE, dar tarile estice trebuie sa stie ca liderul de la Casa Alba este imprevizibil, afirma experti citati de editia germana a Reuters.
Presedintele SUA, Donald Trump, a efectuat o vizita oficiala in Polonia inainte de a veni la summitul Grupului tarilor dezvoltate (G20) din orasul german Hamburg. Chiar si Guvernul Germaniei a notat ca, dupa ce a participat in luna mai la summitul NATO si s-a intalnit cu lideri ai Uniunii Europene, acum Donald Trump viziteaza Polonia, un stat criticat de Bruxelles pentru situatia statului de drept si pentru refuzul de a primi refugiati.
Donald Trump s-a intalnit joi, la Varsovia, cu o serie de lideri ai tarilor central si est-europene, situatie care la Bruxelles a starnit amintiri despre modul in care fosta Administratie George W. Bush a incercat sa mizeze pe disensiunile intre "vechile" si "noile" tari europene in sustinerea pentru interventia militara in Irak, noteaza editia germana a agentiei Reuters intr-o analiza intitulata "Donald Trump pune sare pe rana Est-Vest din cadrul Uniunii Europene".
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost unul dintre liderii cu care Donald Trump s-a intalnit joi in Polonia.
"Exista, intr-adevar, potentialul amplificarii clivajului la nivelul Uniunii Europene", afirma Jana Puglierin, expert la Institutul german pentru Politica... mai mult
Vineri, 07 Iulie 2017, ora 20:00
Intalnirea Iohannis - Trump a fost "pentru Romania si America cel mai important eveniment bilateral de multi ani", a declarat, marti ambasadorul Hans Klemm, reamintind ca presedintele SUA a felicitat Romania pentru rezultatele obtinute in lupta anticoruptie.
Declaratiile au fost facute la receptia oficiala de 4 iulie, in deschiderea evenimentului organizat de Ziua Statelor Unite ale Americii, la care a fost prezent si presedintele Iohannis.
Diplomatul american a facut mai multe referiri, in alocutiunea sa, la vizita oficiala a lui Klaus Iohannis in Statele Unite ale Americii, luna trecuta.
"Asa cum v-a spus presedintele Trump dumneavoastra, domnule presedinte Iohannis, chiar luna trecuta 'Romanii si americanii au multe lucruri in comun: dragostea de libertate, mandria culturii lor, traditii bogate si peisaje vaste, incarcate de istorie'", a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, evidentiind faptul ca anul acesta Romania si Statele Unite ale Americii sarbatoresc 20 de ani de Parteneriat Strategic.
Diplomatul a subliniat ca intalnirea Iohannis - Trump a fost "pentru Romania si America cel mai important eveniment bilateral de multi ani, poate chiar de generatii" si a mai facut referire si la mesajul de apreciere al presedintelui Trump cu privire la lupta anticoruptie din Romania.
"Dumneavoastra, domnule presedinte Iohannis, v-a spus: 'Doresc sa va felicit pe dumneavoastra si sa laud eforturile dumneavoastra curajoase de a lupta impotriva coruptiei si a apara... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 20:46
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, va vizita Polonia in iulie, inainte de summit-ul G20, a anuntat Casa Alba.
Trump a afirmat explicit pentru prima data, vineri, in conferinta de presa comuna cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, angajamentul SUA fata de Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic.
La scurt timp dupa aceea, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, citat de DPA, a declarat ca vizita in Polonia "va reafirma angajamentul solid al Americii fata de unul din cei mai apropiati aliati ai nostri din Europa si va sublinia prioritatea administratiei de a intari apararea colectiva a NATO".
Citeste si Buzz Feed: Un reporter din Romania a reusit ce n-au putut toti liderii NATO (Video)
In 6 si 7 iulie, Trump va participa, la Wroclaw, la summit-ul Initiativei celor Trei Mari, alaturi de lideri din mai multe state din centrul, estul si sudul Europei "pentru a demonstra legaturile noastre puternice cu Europa Centrala", mentioneaza comunicatul Casei Albe, preluat si de agentia Reuters.
In continuare, pe 7 si 8 iulie, presedintele american se va afla la Hamburg, pentru summit-ul G20.
Pe de alta parte, dupa succesul vizitei la Casa Alba, Iohannis se va intalni cu Merkel si Macron
Citeste si Trump: Stim tot ce se intampla in Romania. Presedintele Iohannis va castiga lupta cu coruptia (Foto & Video) ...citeste mai departe despre "Dupa ce l-a primit pe Iohannis, Trump merge in Polonia, alt aliat important in Europa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Iunie 2017, ora 11:06
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca vizita lui Klaus Iohannis in SUA este un eveniment "deosebit de pozitiv", dar crede ca rezultatele intalnirilor sefului statului de la Washington vor trebui discutate si in Parlament, pentru a le conferi legitimitate.
"Doresc sa exprim aprecierea ca vizita pe care o va face presedintele Romaniei la Washington este un eveniment deosebit de pozitiv. Totodata, in numele celor pe care ii reprezint, am speranta ca rezultatele intalnirilor oficiale programate vor stimula pe termen mediu si lung cooperarea pe multiple planuri dintre tara noastra si SUA in cadrul Parteneriatului Strategic", spune Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa.
El arata ca partidele si politicienii au manifestat solidaritate si consens in privinta directiilor majore ale politicii externe, care, pentru prestigiul si credibilitatea Romaniei, trebuie sustinute indiferent de componenta majoritatii parlamentare.
"Mergand pe aceasta logica, consider ca obiectivele care vor rezulta pentru cele doua parti in urma intrevederilor oficiale de la Washington vor trebui supuse unor dezbateri ample, mai cu seama in cadrul democratic al Parlamentului, dar si sub egida Administratiei Prezidentiale, pentru ca legitimitatea, continuitatea si predictibilitatea deciziilor majore de politica externa pe termen mediu si lung sa fie mai presus de ciclurile electorale si de orice partizanat politic intern", afirma seful Senatului.
In cadrul vizitei de sase... mai mult
Duminica, 04 Iunie 2017, ora 17:21
Donald Trump a sosit marti la Roma, in prima sa vizita europeana de cand a fost ales presedinte al Statelor Unite, si se intalneste miercuri dimineata cu papa Francisc.
Este vorba despre cea de a treia etapa a unui turneu care l-a condus in Arabia Saudita, in Israel si Cisiordania si care care va continua la Bruxelles, la un summit NATO si in Sicilia, unde va asista la G7 la Taormina, relateaza AFP.
Aeronava prezidentiala Air Force One a aterizat aseara pe Aeroportul Fiumicino, la Roma, unde au fost implementate importante masuri de securitate.
Miercuri presedintele american se intalneste, la Vatican, la ora locala 8:30 (9.30, ora Romaniei) cu papa, cu care pare ca are numeroase subiecte de disensiune - intre altele, obstacole in calea imigratiei, liberalismul economic, vanzarea de armament si pedeapsa cu moartea.
Insa cei doi ar putea, de asemenea, sa se concentreze asupra punctelor comune, ca lupta intransigenta impotriva avortului.
Dupa aceasta intalnire, cuplul prezidential american va avea privilegiul unei vizite la Capela Sixtina, capodopera lui Michelangelo si Bernini.
Donald Trump se va intalni dupa aceea cu presedintele si seful Guvernului, la Palatul Quirinal, in timp de sotia sa va vizita copii bolnavi la Spitalul Bambino Gesu, iar fiica si consiliera sa Ivanka va merge la comunitatea Sant'Egidio, in centrul Romei, cu care va vorbi despre lupta impotriva traficului de migranti.
Avionul Air Force One va pleca miercuri dupa-amiaza catre... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 08:06
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a refuzat sa spuna, luni, daca s-a intalnit sau nu cu fiul presedintelui american, Donald Trump, care se afla intr-o vizita privata in Romania.
Intrebat de jurnalisti daca s-a intalnit cu Donald Trump Jr., Dragnea a spus "Nu vreau sa comentez".
Fiul lui Trump a venit saptamana trecuta intr-o vizita privata in Romania. Presa a informat ca acesta ar fi participat la o partida de vanatoare in Giurgiu si apoi ar fi mers in Alba, unde ar fi vizitat castelul Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Balta si a vanat pe un fond privat din zona localitatii.
Joi sau vineri acesta urma sa mearga la Cimitirul de la Sapanta.
La inceputul anului, Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu au mers in vizita in America si au participat la ceremoniile pentru investirea lui Donald Trump ca presedinte al Americii.
Citeste si: Dragnea si Grindeanu s-au intalnit cu Trump si au postat pe Facebook poze facute cu telefonulDragnea sustine ca ii da in judecata pe cei care au spus ca a dat 1 milion de euro pentru a merge la investitura lui Trump
A.G. ...citeste mai departe despre "Dragnea refuza sa spuna daca s-a intalnit cu fiul lui Donald Trump" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 13:27
Michael T. Flynn, viitorul consilier pentru securitate nationala al presedintelui-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat angajamentul Romaniei si rolul ei in NATO si in regiune, intr-o convorbire telefonica cu ambasadorul Romaniei la Washington, George Maior.
Flynn a spus ca NATO ramane o alianta fundamentala pentru SUA, in care toti aliatii trebuie sa contribuie pentru beneficiul comun. Viitorul consilier pentru securitate nationala al lui Trump a acceptat invitatia adresata de diplomatul roman, de a vizita tara noastra.
In cadrul convorbirii, ambasadorul nostru l-a felicitat pe Flynn pentru pozitia pe care o va ocupa si l-a asigurat de sprijinul ferm al Romaniei pentru noua administratie.
"Romania este un aliat stabil si sigur al Statelor Unite care contribuie consistent la actiunile de combatere a ...citeste mai departe despre "Ce spune viitorul consilier pe securitate al lui Trump despre Romania si rolul ei in NATO" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 13:49