SUA au impus, luni, sanctiuni tintite impotriva a trei ministri turci printr-un decret prezidential semnat de Donald Trump, care vizeaza sa convinga Ankara "sa inceteze imediat ofensiva" in Siria.
Ministrii Energiei, Apararii si de Interne sunt vizati de masurile americane, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA, citat de AFP. Bunurile lor potentiale in Statele Unite sunt inghetate si tranzactiile internationale in dolari sunt blocate.
Ministerele Apararii si Energiei sunt, de asemenea, vizate ca institutii.
Decretul semnat de presedintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrarii persoanelor sanctionate pe teritoriul Statelor Unite.
Documentul citat permite vizarea unui numar foarte mare de oficiali turci implicati in acte care ii pun in pericol pe civili sau destabilizeaza nord-estul Siriei, dar, in acest moment, administratia Trump a decis sa aplice sanctiuni doar celor trei ministri si doua ministere.
"Daca operatiunea Turciei continua, aceasta va agrava o criza umanitara deja grava si in plina crestere, cu consecinte potential dezastruoase", a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo, intr-un comunicat. "Pentru a evita noi sanctiuni impuse in cadrul acestui nou decret prezidential, Turcia trebuie sa puna capat imediat ofensivei sale unilaterale in nord-estul Siriei si sa reia dialogul cu Statele Unite privind securitatea" in regiune, a avertizat el.
La randul sau, Congresul SUA ameninta ca va adopta rapid sanctiuni economice mult mai... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 08:09
O lume intreaga e cutremurata de ceea ce s-a intamplat marti in provincia siriana Idlib, unde aproape 100 de oameni, inclusiv copii, au murit in urma unor atacuri chimice. A fost una dintre cele mai sangeroase zile de cand a inceput razboiul din Siria, in urma cu sase ani.
Casa Alba si Marea Britanie au dat vina pe regimul presedintelui Bashar al-Assad pentru atacurile care au avut loc la primele ore ale diminetii, cand multi oameni inca dormeau, arata CNN. Desi fortele siriene neaga ca au lansat astfel de atacuri, OMS si Amnesty International sustin ca a fost vorba cu certitudine de atacuri chimice. Agentii internationale ancheteaza acum natura acestor atacuri.
Rusia sustine ca oamenii au murit din cauza unui gaz rezultat dupa ce fortele siriene au lovit o fabrica de arme chimice, insa supravietuitorii tratati intr-un spital de peste granita, in Turcia, au declarat pentru CNN ca au vazut cum bombe chimice erau aruncate din avioane.
"Nu stiu daca familia mea e vie sau moarta", spune printre lacrimi Mazin Yusif, de 13 ani, care a supravietuit atacului si se afla in spitalul Reyhanli, din sudul Turciei, impreuna cu alti 24 de supravietuitori. "La 6.30 dimineata, a inceput atacul", povesteste el. Isi aminteste cum s-a suit pe acoperisul casei sale si a vazut cum erau lansate bombe in fata casei bunicului sau.
A alergat inspre locul unde cazusera bombele si si-a gasit bunicul cazut. A vrut sa ceara ajutor, dar s-a simtit ametit si si-a pierdut cunostinta. "M-am... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 11:40
Moscova a anuntat, luni, ca 4 dintre soldatii sai aflati in Siria au fost ucisi de explozia unei bombe.
Acestia au murit cand vehiculul in care se aflau a trecut peste o bomba aflata pe marginea drumului, anunta AP.
Incidentul a avut loc in urma cu cateva zile, cand un convoi militar sirian care includea vehiculul in care se aflau consilierii militari rusi se indrepta spre Homs, in centrul tarii, venind din baza militara Tiyas.
Ministrul rus al Apararii a declarat, luni, ca bomba a fost detonata de la distanta, prin telecomanda. Alti doi soldati rusi au fost raniti. Pana acum, nimeni nu a revendicat atacul.
Decesele recente fac ca numarul pierderilor suferite de Rusia pe frontul din Siria sa ajunga la 27.
Amintim ca, in luna decembrie a anului trecut, Guvernul sirian si rebelii au incheiat un armistitiu. Rusia, Turcia si Iranul au ajuns, la sfarsitul lunii ianuarie, la un acord in vederea unei consolidari a armistitiului din Siria.
A.S. ...citeste mai departe despre "Mai multi soldati rusi au fost ucisi intr-o explozie in Siria" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 16:58
Satui de atentatele frecvente organizate de reteaua terorista a Statului Islamic din Turcia, oficialii de la Ankara au decis sa creasca miza pentru capturarea liderilor jihadisti.
Recompense totalizand 42 de milioane de lire turcesti (aproximativ 14 milioane de dolari) au fost puse pe capetele a 23 de teroristi, trei dintre acestia fiind cotati la 1,4 milioane dolari fiecare, anunta International Business Times.
Lista terorii
Lista neagra intocmita de autoritatile turce ii include pe cei trei capi ai retelei teroriste si alti 20 de membri ai gruparii, dintre care cel putin 3 sunt femei.
Ilhami Bali este personajul pe care fortele de securitate de la Ankara vor sa puna mana cu orice pret, acesta fiind banuit ca este liderul suprem al retelei ISIL din Turcia.
Un alt terorist cotat la 1,4 milioane de dolari, Mustafa Dokumaci, pare sa fie in spatele atacurilor indreptate impotriva oponentilor kurzi care lupta cu Statul Islamic in Siria si Irak.
Pentru fiecare dintre ceilalti 20 de indivizi inclusi pe lista terorii din Turcia, autoritatile de la Ankara ofera recompense de 530.000 de dolari in cazul in care informatiile oferite de public pot duce la capturarea acestora.
Stare de alerta
Masura adoptata de Ankara vine dupa ce autoritatile turce au fost criticate pentru lipsa de securitate din tara, mai multe atentate organizate de Statul Islamic (ISIL), Partidul Muncitoresc al Kurzilor (PKK) sau extremistii de stanga au facut sute de victime in principalele... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:07
1