Ministerul Turismului a semnat un contract de finantare din fonduri europene nerambursabile 100%, privind eficientizarea activitatilor de autorizare si control, dar si digitalizarea activitatii institutiei, in valoare de 11,8 milioane de lei, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, marti, AGERPRES.
In acelasi timp, proiectul permite si crearea registrelor electronice privind unitatile de cazare clasificate, agentiilor de turism, patrimoniului turistic, dar si cel al numarului de turisti cazati in unitatile de cazare din Romania.
"Este necesar ca la nivelul Ministerului Turismului sa existe o evidenta electronica a turistilor care ajung in unitatile de cazare de pe intreg teritoriul tarii noastre. Practic, fisa de cazare completata de fiecare persoana care ajunge intr-un hotel sau o pensiune va fi transformata intr-una electronica si va fi raportata Ministerului Turismului. Astfel, vom avea date concrete privind circulatia turistica din tara noastra. In schimb, colectarea de date nu va aduce atingere legislatiei privind protectia datelor personale. Ministerul va primi doar date legate de nationalitatea turistului, locatiile in care s-a cazat, varsta, respectiv durata sejurului din Romania, fara a fi colectate si date privind nume, prenume, cod numeric personal sau alte date personale", a declarat ministrul interimar al Turismului, Bogdan Trif, citat in comunicat.
El a adaugat ca acest proiect acorda posibilitatea de a avea registre electronice complete si in... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:58
Spania se mentine lider mondial la competitivitate in turism, pentru al treilea an consecutiv, urmata de Franta si Germania, in timp ce Marea Britanie inregistreaza un usor regres, fiind depasita de Statele Unite ale Americii, conform datelor publicate miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF), relateaza agentia EFE.
Raportul elaborat de WEF, care are sediul la Geneva, include 140 de economii si tine cont de factori precum contributia sectorului turistic la dezvoltarea sustenabila si la competitivitatea tarii.
"Spania este economia cea mai competitiva din lume in ceea ce priveste turismul. Este a doua cea mai vizitata tara din lume si a dezvoltat o economie focalizata pe turism, in care circa jumatate din cheltuielile interne din sector provin de la vizitatori straini", se mentioneaza in raport, care situeaza Spania in fruntea clasamentului incepand din 2015.
Referitor la principalele atractii ale Spaniei, Forumul puncteaza "excelentele resurse naturale" si, in special, pe cele culturale, care ii adauga "un important avantaj" competitiv fata de alte tari.
Totodata, cresterea numarului de situri de patrimoniu recunoscute de UNESCO a contribuit la cresterea atractivitatii ariilor naturale.
In ceea ce priveste factorii care au mentinut Spania ca lider in turism, raportul semnaleaza "exceptionala infrastructura", cu referire la ridicata densitate de hoteluri si la calitatea transportului pe calea ferata, pe sosele si in porturi, acestea din urma "foarte... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:57
Ungaria se asteapta la o crestere de 10% a sectorului turismului in 2019, peste media UE, in urma majorarii numarului de turisti din Germania, Rusia si Austria, dar si a cresterii numarului vizitatorilor straini din Romania, China, Slovacia si Olanda, a anuntat Zoltan Guller told, seful Agentiei maghiare de turism informeaza Hungary Today.
Acesta a explicat ca in primele sase luni din acest an cresterea sectorului turismului a fost de 9,3% iar din 2016 avansul anual este de 10%.
Turismul este un motor al cresterii economiei, sustine Zoltan Guller, inregistrand un ritm dublu fata de PIB-ul Ungariei.
Referindu-se la planurile privind principala destinatie turistica a tarii - lacul Balaton - seful Agentiei maghiare de turism a anuntat ca vor fi implementate 18 proiecte de dezvoltare a infrastructurii, finantate din fonduri europene, in Balatonfured, Heviz, Tihany si Badacsony.
Contributia totala a turismului la PIB-ul Ungariei se situeaza la 10,7%. mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 16:01
Fiscalizarea bacsisului in turism ar putea fi reglementata pana la finalul lunii august daca va exista o propunere de text venita din partea sectorului, a spus, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
"Daca exista o propunere de text colegii mei de la Ministerul de Finante, de la Departamentul legislatie, inclusiv doamna presedinte (al ANAF, Mirela Calugareanu n.r.) pe zona de aplicare a acestei masuri, daca in urmatoarele zile pregatesc textul de act normativ primar si dupa aceea secundar, noi pana la final de august am si anuntat, o sa avem postate chiar in zilele urmatoare un set de modificari, propuneri, venite, la fel din economie, pe zona de Cod Fiscal si de Procedura Fiscala, la care se pot adauga si acestea astfel ca pana la final de august sa reglementam aceasta speta", a declarat Eugen Teodorovici.
Ministerul Finantelor a lasat sa se inteleaga faptul ca masura nu este luata pentru a creste gradul de venituri la buget.
"Din partea noastra ca Minister de Finante este obligatia noastra ca sa ascultam mediul de afaceri, mediul economic, si ori de cate ori vine cu o propunere sa dam curs astfel incat sa facilitam sa spunem acel tip de activitate in acel sector. Acesta am facut si astazi. Este o discutie de ceva timp inceputa, stiti foarte bine. Este cauzata, sa spunem, de o situatie pe care sectorul vrea sa o reglementeze. Este o practica europeana, stim foarte bine. Nu stiu daca sunt maximum doua tari care nu au... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 16:17
Presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca in acest an prevede o crestere cu circa 20-30% a numarului de turisti, care anul trecut a fost de circa un milion, si o crestere similara a incasarilor.
"Prevad o crestere de circa 20-30% a turistilor, prevad o crestere in acest procent si la incasarile pe care le avem. Cred ca vor reveni vechile piete inapoi, insemnand piata Israelului. Germania o sa vina fiindca au inceput sa faca investitii destul de mari si pe litoral, investitii serioase. Cred ca vor incepe sa vina in Romania si niste piete mai interesante din zona asiatica, ma refer in primul rand la Japonia. La SUA, care este mult in crestere pe acest segment si cred ca Romania va reusi, daca intr-adevar va gestiona bine problemele care au facut candva gloria Romaniei, cum e Ana Aslan - care nu mai este un brand al Romaniei, din pacate brandul a plecat in alta tara. Dar am putea sa aducem din zona Golfului oameni care sa vina la tratamente anti-aging si anti-imbatranire si la diverse tratamente care, incetul cu incetul, au fost introduse in statiunile balneare, dar nu s-a facut ceea ce ne-am fi dorit, sa avem in fiecare statiune balneara un centru de excelenta pe partea de geriatrie si gerontologie. Avem potential, avem posibilitati", a aratat Nicu Radulescu.
Presedintele OPTBR a precizat ca Guvernul poate sa sprijine acest sector, insa baza... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 14:55
Operatorii de turism sustin ca in urmatorii cinci ani industria turismului peste hotare ar putea pierde mai multe miliarde de euro, daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, fara un acord, la finele acestei luni.
Cu doar trei saptamani inaintea datei programate pentru iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord de divort acceptabil.
Directorii firmelor de turism prezenti la targul de la Berlin sustin ca multi turisti sunt in expectativa cu privire la planurile lor de vacanta avand in vedere incertitudinile cu privire la vize, asigurari si daca vor avea nevoie de un permis international de conducere pentru a putea conduce un automobil in tarile membre UE.
"Brexitul este o sursa de ingrijorare", a declarat Mark Okerstrom, directorul general al platformei de online-booking Expedia, adaugand ca a sesizat o incetinire semnificativa a numarului de persoane care au rezervat zboruri din si spre Marea Britanie dupa data de 29 martie.
Firma de consultanta Oxford Economics estimeaza ca un Brexit fara acord ar putea duce la o scadere cu 5% a calatoriilor si turismului peste hotare in randul cetatenilor britanici in 2020. Firma de cercetare de piata Euromonitor sustine ca un astfel de scenariu ar limita cheltuielile peste hotare cu 5,3 miliarde dolari intre 2019-2025.
"Nu vedem ca oamenii nu fac rezervari deloc dar vedem cum asteapta mai mult pentru a lua o decizie", a declarat Christoph Debus, director la Thomas... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 17:09
Turismul balnear a inregistrat o crestere a veniturilor cu circa 20-30%, in 2018, datorita voucherelor de vacanta, si cu 10-15% din punct de vedere al circulatiei turistice, a declarat, vineri, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, intr-o conferinta de specialitate.
"Pentru noi, acest moment este de neratat. Este pentru prima data cand Guvernul vine cu un program la dispozitia noastra, a turismului balnear. Vom putea relansa turismul balnear romanesc daca cream un parteneriat intre investitori si primarii. Sa concepem o alta relatie intre investitori si comunitatile locale. Este mai mult decat clar pentru mine ca nu se pot dezvolta comunitatile fara investitii serioase, in special din mediul privat. Pe de alta parte, primarii sunt foarte importanti pentru atragerea de bani prin proiecte locale de la Fondul de modernizare a statiunilor balneare atestate conform legii", a precizat Nicu Radulescu.
Acesta a subliniat ca este nevoie de proiecte care sa gaseasca acoperire pentru finantare.
"Este acum ori niciodata, pentru ca dupa atatia ani cand noi am fost doar o arma electorala in campanie, acum avem o strategie. Inseamna ca a venit randul turismului balnear romanesc. La acest seminar am strans specialisti din domeniul balnear, oficiali de la Ministerul Turismului, investitori, reprezentanti ai mediului academic. Trebuie sa luam masuri pentru ca iata cade istoria pe noi. Cad zidurile de prin Herculane, au inceput... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 14:40
Romanii vor putea alege ofertele speciale cu discount-uri suplimentare de pana la 54% la cea de-a 41-a editie a Targului de Turism al Romaniei (TTR), care se desfasoara, in perioada 21 - 24 februarie, la Romexpo.
La editia de primavara a TTR participa peste 330 de companii din 15 tari - Bulgaria, Chile, Congo, Croatia, Grecia, Ungaria, Israel, Macedonia, Moldova, Palestina, Portugalia, Romania, Rusia, Spania si Turcia.
"Editia de primavara a Targului de Turism este cel mai important eveniment din domeniu atat pentru cei care lucreaza in turism, cat si pentru romanii care isi fac din timp planurile pentru vacanta de vara si vor sa profite de reducerile speciale oferite pe durata targului. Vorbim despre vacantele de vara tocmai pentru ca acum este cel mai bun moment pentru a achizitiona sejurul intr-o destinatie de litoral, in tara sau in strainatate. Pe langa reducerile Early Booking, de pana la 50%, ii asteptam pe turisti cu oferte speciale si discount-uri suplimentare in destinatii precum Grecia, Antalya, Egipt, Tunisia, Bulgaria si litoralul romanesc. Am pregatit oferte speciale pentru turistii seniori, mari amatori de circuite culturale in Europa si Romania, dar si peste Atlantic", a precizat pentru AGERPRES Raluca Hatmanu, director de marketing si comunicare Christian Tour.
Agentia de turism Christian Tour lanseaza cu ocazia TTR conceptul Dreptul la vacanta.
"Este o campanie de constientizare privind importanta vacantei in vietile noastre. Pentru ca vacanta... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:34
Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.
Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".
In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.
Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.
"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:05