Ucraina si-a suspendat achizitiile de gaze naturale rusesti, in urma unui esec in negocirile vizand mentinerea aprovizionarii in urmatoarele trei pana a sase luni.
Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat ca va continua sa asigure transportul gazelor naturale rusesti catre alti clienti europeni ai Moscovei, relateaza BBC News online.
Este vorba despre a doua intrerupere in mai putin de un an a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti catre Ucraina.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia ca fiind "nefericita".
Moscova a crescut pretul extrem de mult dupa indepartarea de la putere, in februarie 2014, a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de catre Kremlin.
Moscova a sistat livrarile de gaze in iunie 2014, cand a escaladat conflictul intre Guvernul de la Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei.
De atunci, Uniunea Europeana (UE), care a... citeste mai departe despre "Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:42
1Ucraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare, a declarat, marti, Ihor Prokopiv, seful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz.
"Romania cauta piete de desfacere, in timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare", le-a declarat jurnalistilor Ihor Prokopiv.
El a explicat ca tara noastra ar putea avea disponibila pentru export in 2016 o cantitate de pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale.
Romania deja exporta gaze naturale in Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneste cele doua tari are o capacitate anuala de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Inca nu exista o alternativa viabila la gazele ...citeste mai departe despre "Ca sa scape cat de cat de Rusia, Ucraina vrea sa importe gaze naturale din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 16:24
Ucraina a anuntat ca va face o miscare strategica, in incercarea de a reduce dependenta de gazele rusesti.
Mai exact, autoritatile de la Kiev au precizat ca vor construi o unitate de inmagazinare a resursei naturale, informeaza Business Insider.
Proiectul costa un miliard de dolari, iar banii vor fi imprumutati.
Pentru Ucraina, importurile de gaze din Rusia reprezinta 58% din consumul total aferent anului 2013.
Initiativa vine dupa ce Kremlinul a amenintat in repetate randuri ca va cere inapoi imprumutul de 3 miliarde de dolari acordat fostei conduceri de la Kiev, in frunte cu Viktor Ianukovici.
Datoria Ucrainei s-a majorat pana la 72% din produsul intern brut in 2014 si ar putea depasi 80% in acest an, pe fondul conflictului din est si al tensiunilor dintre Occident si Rusia.
In aceste conditii, plata imprumutului acordat tarii conduse de Vladimir Putin ar pune o presiune foarte mare pe finantele Ucrainei.
Uite armistitiul, nu e armistitiul
Un armistitiu a ...citeste mai departe despre "Ucraina face o miscare strategica in incercarea de a se lepada de Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:36
Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi, a anuntat luni compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.
"Cresterea importurilor de gaze naturale din Europa se datoreaza deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia" a informat Ukrtransgaz, citat de Agerpres
In 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai in luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, in crestere fata de 946 milioane metri cubi in luna noiembrie si 892,2 milioane metri cubi in luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 16:16
Restantele acumulate de Ucraina la plata gazelor naturale importate din Rusia sunt "intolerabile", avertizeaza Aleksandr Medvedev, presedintele Gazprom Export si vicepresedinte al Gazprom, subliniind ca datoriile vor atinge 3,5 miliarde de dolari (2,5 mld euro) in mai.
"Aceasta situatie, dupa cum a spus presedintele Vladimir Putin, este intolerabila; Ucraina nu a mai facut plati din ianuarie", a declarat Aleksandr Medvedev, citat de AFP.
"Nu am intrerupt gazele si nu avem intentia de a face acest lucru. Dar, data fiind situatia, ne rezervam dreptul de a impune Ucrainei un sistem de plata in avans si vor avea gazul pe care il platesc in avans", a subliniat vicepresedintele Gazprom, explicand ca aceasta clauza figureaza in contractul cu Kievul.
"Vom continua sa livram gazul necesar clientilor europeni", a dat asigurari Aleksandr Medvedev.
Saptamana trecuta, presedintele rus, Vladimir Putin, a acordat Ucrainei termenul de o luna pentru a rezolva problema platilor.
"Pe 16 mai, ii vom informa pe partenerii nostri ucraineni ca introducem sistemul de plata in avans. Vor putea plati pana la 1 iunie gazul pe care il doresc pe luna iunie", a explicat Aleksandr Medvedev. mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 09:06
Ucraina poarta discutii de urgenta cu tarile europene vecine in legatura cu posibilitatea de a importa gaze naturale din Occident, a declarat vineri premierul ucrainean Arseni Iateniuk.
Discutiile au loc in contextul in care Moscova a majorat puternic pretul pe care i-l percepe Kievului pentru gazele importate din Rusia, informeaza Reuters.
Gazpromul a ridicat din nou pretul gazelor pentru Ucraina
"Purtam discutii de urgenta cu partenerii nostri europeni. O solutie pentru rezolvarea acestei probleme consta in inversarea fluxului de gaze din Uniunea Europeana", a spus Iateniuk, adaugand ca principalele tari de la care Ucraina ar putea importa gaze sunt Slovacia, Ungaria si Polonia.
"Din punct de vedere ...citeste mai departe despre "Ucraina vrea sa importe urgent gaze din Occident - ce tari o pot ajuta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 09:04
Europa nu are o alternativa rezonabila la gazele rusesti, a declarat, vineri, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.
Afirmatia sa a fost publicata de un ziar local si preluata de Reuters.
Oficialul de la Berlin considera ca Rusia nu va sista furnizarea acestei resurse pentru statele europene.
"Chiar si in cele mai negre perioade ale Razboiului Rece, Moscova si-a respectat contractele", a spus la un forum Sigmar Gabriel, vicepremier, ministru al Economiei si Energiei.
Cea mai mare economie europeana este dependenta intr-o proportie mare de gazele rusesti. Anul trecut, Germania a importat o treime din aceasta resursa din Rusia, iar cele mai mari companii energetice nemtesti, E.ON si RWE, se alimenteaza in cea mai mare parte de la Gazprom.
Recent, Rusia a anexat Crimeea si a amenintat ca va sista furnizarea gazului natural pentru Ucraina, tara-tranzit catre Europa. ...citeste mai departe despre "Europa nu are o alternativa la gazele rusesti - oficial german" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 12:29
Ucraina va creste in primul trimestru achizitiile de gaze din Europa, incepand importuri prin intermediul Slovaciei si Ungariei, pentru a reduce dependenta de livrarile din Rusia.
"Cu Slovacia discutam elemente tehnice, toate problemele cu Ungaria au fost rezolvate. Mizam pe primul trimestru", a declarat ministrul Energiei Eduard Stavitski, transmite RIA Novosti.
Ucraina cumpara deja gaze din Europa prin Polonia, in incercarea de a reduce dependenta de livrarile de gaze din Rusia, cu care este blocata intr-o disputa referitoare la termenii contractelor existente.
Presa din Ucraina a relatat in ianuarie ca autoritatile de la Kiev analizeaza posibilitatea importului de gaze prin Slovacia, precum si de gaze lichefiate de la terminale din Turcia, prin Bulgaria si Romania.
Stavitski a aratat ca autoritatile de la Kiev vor sa cumpere gaze nu doar de la partenerul actual RWE, din Germania, dar nu a numit posibilii parteneri.
"Discutiile sunt in curs si se apropie de sfarsit", a spus ministrul.
Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat in ianuarie ca guvernul este interesat de importul gazelor din Europa intrucat contractele nu au clauze pentru plata gazelor neconsumate sau penalizari pentru achizitia unei cantitati mai mici decat cea prevazuta.
Grupul rus Gazprom a prezentat companiei ucrainene Naftogaz o factura de 7 miliarde de dolari pentru gazele neconsumate in 2012.
Rusia si Ucraina sunt intr-o disputa legata de livrarile de gaze de la semnarea... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 09:14
Compania petroliera Shell a estimat ca Ucraina ar putea renunta la importurile de gaz in 2030, a scris ministrul ucrainean de externe Konstantin Griscenko pe contul de Twitter.
"Potrivit calculelor Shell, Ucraina va fi in masura sa renunte complet la importurile de gaz pana in 2030", a anuntat seful diplomatiei ucrainene.
Incepand de anul acesta, Shell intentioneaza sa inceapa prospectarea si productia de gaz din surse netraditionale, in regiunea ucraineana Harkov (estul tarii), a amintit Griscenko. El a discutat recent cu reprezentanti ai companiei, dar nu au fost furnizate detalii privind intalnirea.
Ucraina considera prea mare pretul hidrocarburilor cumparate din Rusia si incearca sa obtina o revizuire a contractului semnat in 2009.
In schimb, Moscova cere acces la gestionarea sistemului ucrainean de gazoducte. Kievul si Moscova au evocat posibilitatea infiintarii unui consortiu in acest sens, dar arhitectura sa nu a fost stabilita inca.
Ucraina si-a anuntat recent intentia de a reduce importurile de gaz si de a creste productia. Chevron, ExxonMobil, ENI, Shell si alte companii internationale s-au declarat dispuse sa investeasca in productia de gaz din surse netraditionale pe teritoriul ucrainean. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 19:42