Pietele UniCredit din Europa Centrala si de Est inca sunt intr-o situatie mai buna decat cele din Europa Occidentala, a declarat, joi, seful operatiunilor din regiune din cadrul grupului italian, Gianni Franco Papa, intr-un interviu acordat publicatiei austriece "Wiener Zeitung".
Cresterea economiei in Europa Centrala si de Est, unde UniCredit Bank Austria este lider de piata, ar urma sa ajunga la 2,5% anul acesta si la 3,1% in 2013, desi unele tari sunt puternic dependente de exporturi.
Oficialii UniCredit spun ca situatia mai buna a pietelor sale din Europa Centrala si de Est se datoreaza cresterii consumului intern in 2011.
"Este o forma de crestere mai buna si mai sustenabila decat inainte', a afirmat Gianni Franco Papa.
Conducerea UniCredit a aprobat un plan de reorganizare destinat sa ajute cea mai mare banca italiana sa ia decizii mai rapid si sa-si reduca costurile.
In conformitate cu acest plan, presedintii subsidiarelor din tarile unde este prezenta UniCredit vor avea o responsabilitate mai mare.
In timp ce divizia de investment banking isi va concentra atentia pe companiile multinationale si clienti mari, vor fi create structuri autonome pentru diviziile de retail, firme mici si private banking din Italia, Germania si Austria, aceasta din urma servind si ca baza pentru operatiunile UniCredit din Europa de Est.
In Romania, UniCredit Þiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numara peste 3.900 sucursale.
Catalina Molnar este... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:26
Finantarea sectorului corporativ in Europa Centrala si de Est evolueaza bine, insa o performanta diferentiata intre tari va persista probabil in decursul urmatoarelor luni, arata o analia desfasurate pe zona Corporate in ECE realizata de departamentul de Planificare Strategica al UniCredit.
Raportul arata ca economiile mai mari, precum Turcia si Rusia, au inregistrat o crestere puternica, de doua cifre, in ceea ce priveste cererea pentru imprumuturi comerciale pana in februarie 2012, in timp ce in tarile mai mici, precum cele baltice, finantarea corporativa este slaba, cu volume aflate in scadere.
"Dupa cum arata ultimele date despre climatul de afaceri, opinia companiilor in ceea ce priveste mediul de afaceri in viitor s-a imbunatatit. Cu toate acestea, evolutia acestui sector in Europa Centrala si de Est a fost usor negativa in primul trimestru al anului din cauza unei cereri externe mai reduse", spune Gianni Franco Papa, director al Diviziei CEE UniCredit.
Vor persista elemente importante de diferentiere, avand in vedere ca indicatorii pe termen scurt arata o crestere fragila in special in SEE. In afara de acest lucru, sectoarele ciclice si-au pierdut din elan de la inceputul lunii ianuarie. Singura exceptie este reprezentata de sectorul masinilor si echipamentelor, care beneficiaza de o cerere constanta pe piata din China.
"Privit in ansamblu, mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, dar reglementarea, sistemul juridic, taxele si... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 20:45
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.
Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.
Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est
Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.
Creditarea transfrontaliera va cadea rapid -... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21