Unicredit, cea mai mare banca din Italia dupa active, a anuntat miercuri ca va rascumpara obligatiuni senior de pana la 3,5 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari).
Banca vrea sa-si reduca astfel datoria care devine scadenta in perioada 2015-2017 si sa-si utilizeze mai bine lichiditatile, transmit Bloomberg si Reuters.
Unicredit a anuntat ca oferta de achizitionare a obligatiunilor va incepe in 8 aprilie si se va incheia in 24 aprilie.
Recent, UniCredit a anuntat ca isi revizuieste strategia in Europa Centrala si de Est, vanzand active si reducand costurile, pentru a-si imbunatati profitabilitatea, dupa ce criza datoriilor din zona euro si recesiunea din Italia au afectat castigurile bancii.
Pana in 2015 UniCredit vrea sa faca economii de 1,5 miliarde de euro, pentru a-si majora profitul la 6,5 miliarde de euro.
UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, cu peste 3.900 sucursale. mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:24
Pietele UniCredit din Europa Centrala si de Est inca sunt intr-o situatie mai buna decat cele din Europa Occidentala, a declarat, joi, seful operatiunilor din regiune din cadrul grupului italian, Gianni Franco Papa, intr-un interviu acordat publicatiei austriece "Wiener Zeitung".
Cresterea economiei in Europa Centrala si de Est, unde UniCredit Bank Austria este lider de piata, ar urma sa ajunga la 2,5% anul acesta si la 3,1% in 2013, desi unele tari sunt puternic dependente de exporturi.
Oficialii UniCredit spun ca situatia mai buna a pietelor sale din Europa Centrala si de Est se datoreaza cresterii consumului intern in 2011.
"Este o forma de crestere mai buna si mai sustenabila decat inainte', a afirmat Gianni Franco Papa.
Conducerea UniCredit a aprobat un plan de reorganizare destinat sa ajute cea mai mare banca italiana sa ia decizii mai rapid si sa-si reduca costurile.
In conformitate cu acest plan, presedintii subsidiarelor din tarile unde este prezenta UniCredit vor avea o responsabilitate mai mare.
In timp ce divizia de investment banking isi va concentra atentia pe companiile multinationale si clienti mari, vor fi create structuri autonome pentru diviziile de retail, firme mici si private banking din Italia, Germania si Austria, aceasta din urma servind si ca baza pentru operatiunile UniCredit din Europa de Est.
In Romania, UniCredit Þiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numara peste 3.900 sucursale.
Catalina Molnar este... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:26
Finantarea sectorului corporativ in Europa Centrala si de Est evolueaza bine, insa o performanta diferentiata intre tari va persista probabil in decursul urmatoarelor luni, arata o analia desfasurate pe zona Corporate in ECE realizata de departamentul de Planificare Strategica al UniCredit.
Raportul arata ca economiile mai mari, precum Turcia si Rusia, au inregistrat o crestere puternica, de doua cifre, in ceea ce priveste cererea pentru imprumuturi comerciale pana in februarie 2012, in timp ce in tarile mai mici, precum cele baltice, finantarea corporativa este slaba, cu volume aflate in scadere.
"Dupa cum arata ultimele date despre climatul de afaceri, opinia companiilor in ceea ce priveste mediul de afaceri in viitor s-a imbunatatit. Cu toate acestea, evolutia acestui sector in Europa Centrala si de Est a fost usor negativa in primul trimestru al anului din cauza unei cereri externe mai reduse", spune Gianni Franco Papa, director al Diviziei CEE UniCredit.
Vor persista elemente importante de diferentiere, avand in vedere ca indicatorii pe termen scurt arata o crestere fragila in special in SEE. In afara de acest lucru, sectoarele ciclice si-au pierdut din elan de la inceputul lunii ianuarie. Singura exceptie este reprezentata de sectorul masinilor si echipamentelor, care beneficiaza de o cerere constanta pe piata din China.
"Privit in ansamblu, mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, dar reglementarea, sistemul juridic, taxele si... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 20:45
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Europa de Est continua sa fie expusa riscului unei crize de creditare, in conditiile in care bancile occidentale reduc finantarea pentru a respecta reglementarile mai stricte referitoare la capital, chiar si dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) le-a oferit imprumuturi avantajoase, potrivit BERD.
Criza datoriilor din zona euro s-a extins in estul continentului prin legaturile comerciale si bancare, afectand redresarea Europei emergente din recesiunea din 2009.
"Imprumuturile pe termen de trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, acordate de BCE bancilor au contribuit la evitarea unui dezastru major, dar cresterea economica incetineste, iar creditele sunt greu de obtinut", a declarat Piroska Nagy, director pentru strategie de tara la BERD in Londra, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Nagy a spus ca BERD este foarte multumita ca BCE a facut in sfarsit ceea ce ar trebui sa faca o banca centrala.
"Dar din cauza evolutiei economiilor, a fluxurilor de capital si a finantarii comertului, suntem foarte precauti in a sustine ca am iesit din zona de pericol", a avertizat el.
Pietele financiare est-europene si-au revenit in acest an, datorita asteptarilor ca incetinirea cresterii economice din zona euro va fi mai putin grava decat s-a anticipat.
Angajamentul Rezervei Federale (Fed) americane de a mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014 a contribuit la interesul investitorilor pentru plasamente cu... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:29
Actiunile Raiffeisen Bank International AG, al treilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni la cel mai ridicat nivel din octombrie, dupa ce analistii Credit Suisse le-au spus clientilor ca temerile privind probleme de finantare ale bancilor din Europa de Est sunt "exagerate", transmite Bloomberg.
Raiffeisen s-a alaturat astfel cresterilor la burse inregistrate de alte banci europene, inclusiv Erste Group Bank, Commerzbank AG si UniCredit SpA.
Luni, la bursa de la Viena, actiunile Raiffeisen au urcat cu 12%, tranzactionandu-se in cursul dupa amiezii la 23.30 euro, cel mai ridicat nivel din 17 octombrie 2011. Si actiunile Erste, al doilea mare creditor din Europa de Est, au crescut luni cu 9,7%, ajungand la cel mai ridicat nivel din octombrie 2011.
Hugo Swann, analist la Credit Suisse, a anuntat intr-o nota catre clienti ca decizia BCE de a imprumuta in decembrie 489,191 miliarde de euro unui numar de 523 de banci din zona euro a facut finantarea pentru creditorii activi in Europa de Est mai accesibila si a redus amenintarea unor turbulente cauzate de o eventuala retragere a bancilor din fostele state comuniste.
Raiffeisen: BCE a redus riscul cu care se confrunta sectorul bancar in Europa de Est
"Credem ca BCE a redus riscul unei iesiri dezordonate din Europa de Est astfel incat a devenit mai scazut riscul cu care se confrunta sectorul bancar", a afirmat Swann, care a mentinut recomandarea pentru titlurile Raiffeisen la "outperform" (ceea ce... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:04
Statele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE si institutiile financiare internationale vor incerca sa previna iesirea in masa a bancilor occidentale de pe pietele emergente din regiune in cadrul unei noi Initiative de la Viena.
Autoritatile nationale, institutiile UE si institutiile financiare internationale, precum FMI, Banca Mondiala sau BERD, au convenit luni sa incerce sa incheie o a doua Initiativa de la Viena, modelata in linii mari pe cea din 2009.
In primavara lui 2009, guvernele si bancile centrale din regiune, autoritatile UE, alaturi de FMI, BM, BERD, Banca Europeana pentru Investitii si alte institutii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si UniCredit, sa nu isi reduca expunerea pe pietele emergente in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.
Angajamentul din 2009 a expirat in aprilie 2010
In prezent, bancile din zona euro se alfa in plina campanie de reducere a activelor si expunerii la risc, in contextul crizei datoriilor de stat si noilor reglementari mai dure privind capitalul si rezervele.
"Am plecat de la aceasta intalnire cu un consens remarcabil. Acum trebuie sa ne asezam la masa si sa stabilim detaliile planului impreuna cu sectorul privat", a afirmat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, dupa discutii purtate luni cu reprezentantii statelor din regiune, oficiali UE, institutiile financiare... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 15:44
Austria ar putea avea resurse insuficiente pentru a sustine subsidiarele din Europa de Est ale bancilor austriece, daca institutiile de credit apeleaza din nou la ajutorul statului.
"Guvernul austriac s-ar putea sa nu aiba capacitatea de a sustine toate operatiunile din strainatate ale marilor banci", potrivit unui comunicat al S&P, citat de Mediafax.
Bancile austriece, intre care Erste si Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori in Europa de Est, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BRI).
In Romania, Erste controleaza BCR, in timp ce Raiffeisen si Volksbank au operatiuni sub brand propriu.
Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria-Bank International si alte banci au imprumutat, in total, 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor si populatiei in Europa de Est pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor BRI. Suma nu include UniCredit Bank Austria, divizia pentru Europa Centrala si de Est a bancii italiene UniCredit.
Bancile austriece au cele mai mari expuneri in regiune in Cehia, Romania si Ungaria, potrivit BRI. Activele totale consolidate ale institutiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro in iunie, potrivit bancii centrale, de circa patru ori PIB al Austriei.
Expunerea pe Romania totaliza 44,6 miliarde de dolari la sfarsitul lunii iunie, fiind depasita in regiune doar de Cehia, cu peste 77 miliarde de dolari.
"Daca ar avea loc o inrautatire foarte puternica a economiei mondiale, Europa de Est ar fi de asemenea lovita, iar... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 20:45