Presedintele rus Vladimir Putin a propus, vineri, crearea unei uniuni monetare pe sistemul zonei euro intre Rusia, Belarus si Kazahstan, foste tari sovietice care fac parte deja dintr-o alianta politica si una economica.
Putin a facut propunerea la o intalnire de lucru cu omologii sai din Belarus si Kazahstan, unde s-a discutat despre provocarile cu care se confrunta recent infiintata Uniune Economica Eurasiatica, grup condus de Rusia, in contextul prabusirii pretului petrolului si al declinului rublei, relateaza Moscow Times.
Uniunea Economica Eurasiatica, formata la 1 ianuarie, vrea sa dialogheze cu UE
"A venit timpul sa incepem sa ne gandim la formarea unei uniuni monetare", a declarat Putin dupa discutiile cu presedintele din Belarus, Alexander Lukasenko, si liderul din Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev.
Vladimir Putin a precizat ca ar fi mai usor pentru cele trei... citeste mai departe despre "Putin face primii pasi catre propria "uniune monetara", din cenusa Uniunii Sovietice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 15:37
Zona euro se va prabusi daca Grecia va fi obligata sa paraseasca uniunea monetara, intrucat mai multe tari membre vor urma statul elen, nemaiputand plati datoriile publice in conditiile actuale, a declarat ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, pentru televiziunea italiana RAI.
"Zona euro este fragila, este precum construirea unui castel din carti de joc. Daca scoti Grecia, celelalte carti se vor prabusi", a afirmat Varoufakis, informeaza Mediafax.
Ministrul grec de finante considera ca blocul euro se confrunta cu riscurile fragmentarii si "deconstructiei", daca tarile membre nu constientizeaza faptul ca atat guvernul elen, cat si alte state nu sunt capabile sa plateasca datoria in conditiile actuale.
In acest sens, Varoufakis a cerut respingerea politicilor de austeritate la nivel intregii uniuni monetare si initierea unui nou program de investitii finantat de Banca Europeana pentru Investitii.
"I-as avertiza pe toti cei care iau in considerare scoaterea Greciei din zona euro, pentru ca acest lucru este foarte periculos. Cine va urma dupa noi? Portugalia? Ce se va intampla cand Italia va descoperi ca este este imposibil sa continue regimul de austeritate?", a declarat Varoufakis.
Ministrul grec a apreciat datoria Italiei ca "nesustenabila" si a povestit ca mai multi oficiali italieni s-au aratat solidari cu politica impotriva austeritatii a guvernului elen si ca, mai mult decat atat, acestia se tem de intrarea Italiei in incapacitate de plata.... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 12:36
Euro este prea puternic in raport cu alte monede, iar aceasta situatie afecteaza exportatorii din uniunea monetara europeana, a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Van Rompuy, care reprezinta la Bruxelles guvernele Uniunii Europene, a adaugat ca efectele economice ale crizei din zona euro, precum cresterea redusa a PIB, persista, insa pericolele privind existenta monedei comune au fost depasite.
"Pericolul existential pentru euro a fost depasit. Am vazut pe pietele financiare. Exista o convergenta mai ridicata si in privinta randamentelor obligatiunilor guvernelor din zona euro", a spus Van Rompuy, prezent la un eveniment organizat de centrul de cercetare German Marshall Fund of the United States.
Imbunatatirea situatiei din zona euro se poate vedea si la nivelul cursului de schimb al monedei europene, a afirmat el.
"Euro este chiar prea puternic pentru exportatorii nostri. Moneda a devenit, in contextul crizei din unele tari emergente, un plasament sigur pentru investitori", a spus Van Rompuy.
Premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, a declarat, de asemenea, saptamana trecuta, ca euro este "un pic supraevaluat", adaugand ca aceasta este si opinia Fondului Monetar International. mai mult
Duminica, 23 Martie 2014, ora 16:47
Premierul britanic David Cameron avertizeaza ca va bloca modificarea tratatului UE pentru crearea unei uniuni monetare mai eficiente, daca partenerii din UE nu vor accepta si schimbarile cerute de Marea Britanie.
Cameron a lansat avertismentul intr-un interviu la BBC, pe fondul speculatiilor referitoare la continutul unui discurs pe care il va sustine in aceasta luna, potrivit The Guardian.
Premierul britanic a reiterat, pe de alta parte, ca nu vrea iesirea Marii Britanii din UE, el argumentand ca tari din afara Uniunii, precum Norvegia, sunt supuse regulilor comunitare fara sa aiba vreo influenta asupra politicilor acesteia.
"Ce se intampla acum in Europa este o schimbare majora, determinata de existenta euro. Tarile din zona euro trebuie sa se schimbe, pentru ca moneda sa functioneze. Trebuie sa se integreze mai mult. Nu exista in lume o uniune monetara care sa nu aiba o uniune bancara sau fiscala. Aceasta schimbare implica o modificare a naturii organizatiei, astfel ca suntem indreptatiti sa cerem unele schimbari si pentru noi", a spus Cameron.
Marea Britanie poate respinge prin veto modificarile necesare pentru supravegherea bancara si a deficitelor, pentru ca orice schimbare in tratat necesita sprijinul tuturor membrilor UE.
Surse europene au declarat pe de alta parte ca nu este sigur ca va fi necesara modificarea tratatului, dar chiar si asa, daca Marea Britanie se va opune, exista solutia acordurilor interguvernamentale. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 09:42
Zona euro ar rezista iesirii Greciei din uniunea monetara, insa un astfel de curs al evenimentelor nu este de dorit, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu pentru postul TV german WDR.
"Ar fi un proces care ar putea fi administrat in actualele conditii. Trebuie, insa, sa adaugam ca nu este dorit un astfel de rezultat, intrucat ar comporta riscuri semnificative, mai ales pentru oamenii obisnuiti din Grecia", a spus Juncker.
Intrebat daca poate exclude categoric acest deznodamant, Juncker a raspuns: "In orice caz nu pana in toamna si nici dupa".
Juncker, care ocupa si pozitia de premier al Luxemburgului, a criticat modul in care este tratat subiectul in presa, atat in nordul cat si in sudul Europei.
"Germanii si presa germana vorbesc despre Grecia ca si cum grecii ar fi oameni care nu sunt demni de respect. Nu este cazul. Grecii au de suferit din cauza crizei si a masurilor luate. De asemenea, grecii in ziarele lor o infatiseaza pe Merkel de parca ar fi mostenitoarea nazistilor", a spus Juncker.
Intr-un interviu acordat presei germane in iulie, Juncker a afirmat ca iesirea Greciei din zona euro nu se afla printre ipotezele sale de lucru si i-a criticat dur pe cei care au facut declaratii in aceasta directie. mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 10:23
Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro, s-a pronuntat luni seara pentru ideea sustinuta de presedintele BCE, Mario Draghi, de adoptare a unor masuri destinate unei uniuni economice si politice depline.
Intr-o reuniune a Comisiei pentru afaceri economice si monetare a PE (ECON), desfasurata la Strasbourg, Rehn a apreciat ca ar trebui luata in considerare posibilitatea utilizarii fondului de salvare (Instrumentul European pentru Stabilitate Financiara, FESF) pentru recapitalizarea directa a bancilor.
Eurodeputata Pervenche Beres (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor) a spus ca este nevoie ca recomandarile executivului UE sa reflecte mai bine contextul politic daca se doreste ca actiunile Comisiei Europene sa fie vazute ca fiind democratice si responsabile. "Recomandarile dumneavoastra pentru Franta implica o interpretare negativa a unui lucru pentru care poporul francez tocmai a votat. Aceasta este o problema a partii democratice", a explicat Beres.
In opinia lui Jurgen Klute (Stanga Unita Europeana), Comisia Europeana a ratat o sansa atunci cand a acceptat cresterea cheltuielilor militare ale Greciei. "Cum puteti permite Greciei sa isi majoreze bugetul apararii cand ea deja cheltuieste 4% din PIB in acest sector?", a intrebat Klute.
Eurodeputatul belgian Dirk Jan Eppink (Conservatorii si Reformistii Europeni) a pus sub semnul intrebarii eficienta recomandarilor facute de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 17:52
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, va prezenta in iunie un raport asupra principalelor etape pentru "aprofundarea Uniunii monetare", a anuntat acesta in noaptea de miercuri spre joi la finalul unui summit la Bruxelles.
Participantii la summit sunt de acord sa spuna ca "trebuie sa trecem la o noua etapa a Uniunii economice si monetare, sporind consensul pentru ca UE sa fie mai aliniata cu Uniunea monetara", a declarat Van Rompuy.
"Voi realiza un raport in iunie, in stransa cooperare cu presedintele Comisiei, cel al Eurogrup si cel al Bancii Centrale Europene privind principalele etape si metoda de lucru pentru a atinge acest obiectiv", a anuntat el.
Van Rompuy a subliniat ca mai multi dintre participantii la summit au exprimat "opinii diverse asupra unor subiecte ca euro-obligatiunile intr-o perspectiva pe termen lung, o supervizare mai integrata a bancilor si o schema comuna de garantare a depozitelor" bancare.
Dupa prezentarea acestui raport, adica dupa luna iunie "vom incepe munca" a mai explicat el. "Vom discuta despre ce se poate realiza sub tratatele actuale, insa putem considera si alte ipoteze".
"Ne vom pune de acord cu privire la principalele elemente ale aprofundarii Uniunii monetare si asupra instrumentelor prin care se poate realiza", a incheiat acesta. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 09:35
Zona euro si-a reiterat luni seara sustinerea "de neclintit" fata de mentinerea Greciei in uniunea monetara, intr-un moment in care aceasta tara incearca sa gaseasca o solutie la criza politica ce ii influenteaza viitorul.
Þarile membre ale zonei euro au "intentia de neclintit sa pastreze Grecia" in randul lor, a declarat luni presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, criticand vehement "propaganda" acelora care sustin ipoteza ca Atena sa fie exclusa.
"Posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro nu a fost subiect al dezbaterii, nimeni nu a pledat pentru acest lucru" in timpul serii, a insistat Juncker cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Finante ai celor 17 state membre, la Bruxelles.
"Suntem 17 tari membre coproprietare ale monedei noastre comune, nu imi imaginez nicio secunda ca Grecia va parasi zona euro, este absurd, este vorba doar de propaganda", a adaugat premierul luxemburghez.
"Nu imi place modul in care unii ameninta Grecia zi de zi, nu este o modalitate de a trata prieteni si cetateni ai Uniunii Europene", a mentionat acesta.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat recent ca Grecia ar trebui sa aleaga daca vrea sa ramana sau nu in "clubul" euro.
Ministrul german de Finante si candidat la conducerea Eurogrup, Wolfgang Schauble, a sustinut in momentul sosirii la Bruxelles, un discurs ferm, eliminand orice atenuare a planului de reforme cerut Atenei. "Nu vad ce am mai fi putut noi face in termenii negocierilor" cu... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 09:16
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica, transmite BMediafax.Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".
"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.
Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.
Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de pretedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:32