Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, ca Vama va fi scoasa din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si va fi o structura separata, sub autoritatea ministrului de Finante.
"Se va crea o structura separata, independenta total, sub autoritatea ministrului de Finante, deci nu subordonata cuiva. Ce ramane in ANAF se rearanjeaza, regiunile dispar ca si putere, pentru ca nu este corect ca sa aiba regiunea decizia, cand la judet e problema. Partea de contestatii pleaca de la ANAF la Finante, pentru ca nu ANAF-ul trebuie sa judece ceea ce tot ANAF-ul a spus", a explicat Teodorovici, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri si romani plecati in strainatate.
Ministrul Eugen Teodorovici a facut declaratia la "Ziua Diasporei - Negresti-Oas este Acasa", la care a participat alaturi de ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, si ministrul Apararii, Gabriel Les. Evenimentul a fost organizat in premiera de Primaria orasului Negresti-Oas, in parteneriat cu Fundatia Romanian Business Leaders, prin RePatriot. ...citeste mai departe despre "Teodorovici anunta ca trece Vama sub autoritatea ministrului de Finante" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 16:01
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri ca proiectul de ordonanta ce prevede scoaterea Vamii din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) este gata si va fi pus in dezbatere publica saptamana viitoare.
In luna iulie, a precizat el, actul normativ potrivit caruia Vama va trece in subordinea directa a ministrului de Finante va fi adoptat in luna iulie.
"Imi doresc ca in iulie sa transam aceasta problema. Proiectul de ordonanta este facut, saptamana viitoare il postam pe site pentru a intra in dezbatere publica", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit ministrului, dupa ce Vama va trece sub autoritatea sa, vor creste incasarile la buget, vor fi protejati producatorii interni, iar in Romania nu vor mai intra produse contrafacute.
Totodata, Eugen Teodorovici a subliniat ca Vama trebuie sa fie independenta si sa actioneze in baza unor principii, reguli, asa cum sunt la nivel european stabilite si fara niciun fel de influenta a politicului in aceasta zona.
"Astazi doamna presedinte Mirela Calugareanu, noul presedinte al ANAF, are ca prima sarcina, una dintre multele sarcini pe care le are, si prezentarea intr-o scurta perioada a unui pachet de acte normative care sa duca la schimbarea structurala a Vamii. Adica scoaterea sa din ANAF, prinderea ei, sa spunem, la Finante, sub autoritatea ministrului de Finante, nu subordonata, nu sub o alta forma. Adica independenta totala, sa spunem.
Pentru ca asa e normal sa fie, nu cum s-a... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 14:19
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, luni seara, ca mecanismul pe care Ministerul de Finante, prin ANAF, trebuie sa-l urmeze in cazul casei din Sibiu detinute de presedintele Klaus Iohannis este aplicarea legii.
"Noi intelegem foarte bine, avem o lege, o aplicam si aia este", a declarat Eugen Teodorovici.
Legat de declaratiile presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de duminica cu privire la schimbul de replici pe care ministrul de Finante l-a avut cu seful ANAF, Eugen Teodorovici a precizat: "Dispute nu pot fi intre mine si ceilalti, care sunt in interior, daca sunt, daca exista, cu argumente de o parte si de alta. Ce am spus eu s-a dovedit foarte clar ca asa a fost, cum am spus, ca dovada ca ANAF a trimis vineri acea solicitare catre Cartea Funciara. Eu am spus ca vor demara o analiza, o verificare, in care sa cer corpului de control sa faca verificarea si pe minister, si pe ANAF pentru a vedea exact care a fost situatia", a precizat Eugen Teodorovici.
Disputa cu Misa?
Referitor la disputa avuta cu Ionut Misa, seful ANAF, saptamana trecuta, ministrul de Finante a precizat ca: "Nu am nicio problema, dansul are o obligatie pe care trebuie sa si-o asume (...) si anume ca planul de colectare sa fie indeplinit 100%, nu per total sau per ansamblul sau, ci pe fiecare element din structura sa, si ma refer in special la TVA si la accize. Adica 100%. Si mie nu-mi prezinta comparatii cu anii anteriori, mie-mi prezinta comparatia si raportarea pe anul 2018".... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 22:20
Inca dinainte de a decide ce va face cu cele 15 scanere cumparate cu bani grei, pe care le tine degeaba, in vami, statul roman a hotarat sa-si ia altele, de cel putin trei ori mai scumpe.
A spus-o chiar ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustinand ca parte din miliardul de euro care ar urma sa fie investit in eficientizarea activitatii vamilor ar urma sa se duca pe scanere fixe si mobile.
Din pacate, vor fi alti bani cheltuiti in zadar, daca statul nu va invata sa foloseasca scanerele intr-o maniera mai putin paguboasa decat pana acum.
Avem scanere degeaba inca de acum 16 ani
Romania a inceput sa isi instaleze scanere in vami in urma cu 16 ani, din nevoia de a se alinia cerintelor UE privind combaterea contrabandei. Dispozitivele aveau menirea de a-i ajuta pe vamesi sa examineze, repede si eficient, masinile care intrau in tara.
Astfel, puteau depista si confisca, pe zi ce trece, tot mai multa marfa de contrabanda, indiferent ca era vorba despre arme, droguri de mare risc si bani negri sau despre alcool si tutun.
Codul Schenghen impunea existenta unor astfel de scanere in vamile de la granitele UE, asa ca Romania nu s-a zgarcit si a cumparat 15. Din pacate, n-a reusit niciodata sa gaseasca modalitatea de a exploata eficient aparatele. Drept urmare, in cele din urma, dupa ani lungi in care au stat mai mult in service, acestea s-au stricat de tot.
Astazi, aparatele pe care statul a cheltuit peste 12 milioane de euro zac in vami, ca niste simple... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 09:12