Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Transelectrica (TEL) a semnat cu Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei, un contract de finantare nerambursabila de pana la 50 milioane de lei (11,6 milioane de euro), pentru retehnologizarea unei statii electrice.
Imprumutul este acordat prin programul operational sectorial Cresterea competitivitatii economice, pentru o perioada de 18 luni, se arata intr-un comunicat al companiei.
Fondurile vor fi utilizate pentru retehnologizarea statiei electrice de transformare Mintia.
Agentia de rating Moody's a retrogradat miercuri ratingul Transelectrica cu o treapta, de la Baa3 la Ba1, prima treapta din categoria speculativa, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri in asteptarea unui sprijin mai scazut din partea guvernului.
In replica, Transelectrica a aratat ca are bani pentru plata ratelor la creditele scandente in acest an si o "capacitate solida" sa genereze fluxuri de numerar.
La sfarsitul anului trecut Transelectrica avea datorii totale de 2,7 miliarde de lei.
In prospectul ofertei publice pentru vanzarea a 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la Transelectrica, operatiune derulata in luna martie, se arata ca posibilitatile de obtinere a unor credite suplimentare de la institutiile financiare internationale sunt limitate din cauza cerintelor de incadrare a indicatorilor financiari in anumite limite intrucat si-a angajat integral capacitatea de garantare... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 20:49
Ministerul Economiei anunta ca in perioada urmatoare va relua procesul de privatizare a Cupru Min in aceleasi conditii de transparenta si de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate fata de partenerii internationali.
Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) sustine ca statul roman are nevoie de "parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare".
Totodata, Ministerul Economiei precizeaza ca negocierile pentru semnarea contractului de privatizare a societatii Cupru Min s-au incheiat vineri, 6 aprilie, ora 24.00, fara ca partile sa ajunga la o intelegere. "Negocierile cu societatea Roman Copper s-au incheiat irevocabil, fara sa se realizeze tranzactia de vanzare a pachetului de actiuni", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit MECMA, reprezentantii companiei Roman Copper nu au aderat la conditiile solicitate de catre statul roman, solicitari ce au vizat plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta acestui contract.
"Negocierile au durat zece zile si au angrenat specialisti din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ANRM, OPSPI si Cupru Min. Intregul proces de privatizare a Cupru Min a fost unul transparent, incepand de la conditiile de participare, continuand cu procedurile de selectie a candidatilor si pana la licitatia internationala cu strigare", se mai spune in comunicat.
Ministerul Economiei precizeaza ca se va... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 18:15
Un consortiu format din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services si BT Securities a depus, joi, singura oferta pentru intermedierea vanzarii a 15% din actiunile emise de Transgaz S.A., anunta Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"Participarea consortiului de intermediere de reputatie in domeniu reprezinta o premisa incurajatoare pentru realizarea obiectivelor avute in vedere de Guvernul Romaniei de atragere de resurse financiare si consolidare a pietei romanesti de capital", apreciaza MECMA.
Comisia numita prin ordin al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri, impreuna cu consultantii care acorda serviciile de asistenta juridica in cadrul acestui proces, respectiv Societatea Civila de Avocati Musat si Asociatii, vor proceda la analizarea documentelor de participare si a ofertelor depuse, in conditiile Caietului de sarcini, precizeaza un comunicat MECMA.
Urmatoarea etapa prevede negocierea contractului de intermediere
Urmatoarele etape ale procesului de selectare a intermediarului ofertei publice secundare de vanzare de actiuni emise de S.N.T.G.N. "Transgaz" - S.A., derulate de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, sunt: analiza documentelor de participare; evaluarea ofertei tehnice si ofertei financiare depuse si desemnarea intermediarului selectat in conditiile precizate in caietul de sarcini; negocierea... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:14
Ministerul Economiei vrea sa obtina 2-3 miliarde de euro din vanzarea unor pachete de actiuni detinute in patru companii, conform Mediafax.
Banii obtinuti vor merge catre asistenta sociala si asigurarea finantarii pentru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
Prezent, duminica, la Vaslui, secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat, intr-o conferinta de presa, ca statul va vinde, pana la sfarsitul lui 2012, cate 15% din pachetele de actiuni detinute la Romgaz, Transgaz si Transelectrica si 9% din actiunile pe care le are la Petrom.
"Speram ca din vanzarea acestor pachete de actiuni sa obtinem intre doua si trei miliarde de euro. Insa, important este modul cum vindem actiunile si programarea acestora, astfel incat sa obtinem pretul cel mai bun.
Ne-am propus ca pana la sfarsitul lui 2012 sa finalizam vanzarea actiunilor la cele patru companii, cel mai avansat din acest punct de vedere fiind procesul de la compania Petrom unde, pana la sfarsitul anului, speram sa vindem cei 9% pe care ni i-am propus. Oricum, nu ar fi o idee buna sa le scoatem toate pachetele la vanzare in acelasi timp pentru ca statul ar avea de pierdut", a declarat Stafie.
Potrivit acestuia, banii obtinuti din vanzarea pachetelor de actiuni la cele patru companii vor merge catre asistenta sociala si asigurarea finantarii pentru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii din Romania.
Conform unei anexe la scrisoare de intentie cu FMI, Guvernul s-a angajat... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 11:17
Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial de institutie, transmite Mediafax."Atat de necesarul capital si know-how vor fi aduse in sectorul energetic prin investitori privati minoritari (prin intermediul ofertelor publice initiale sau vanzarea de actiuni catre parteneri strategici) in urmatoarele companii: OMV Petrom (vanzarea a 10% din capital este in desfasurare), Transelectrica (15% pana la finele anului 2011), Transgaz (15% pana la sfartitul acestui an) si Romgaz (15% pana in primavara anului 2012)", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de MEDIAFAX.
Ministerul Economiei programase intrarea la bursa a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.
De asemenea, 15% din titlurile detinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piata de capital mai tarziu decat era estimat initial, respectiv in luna iunie.
Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom.
Un actionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care detine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz si 14,98% din capitalul Transgaz. mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:59
Cele trei companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de Fondul Monetar International (FMI) s-au incadrat in cheltuielile de personal stabilite, a declarat joi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, la incheierea discutiilor cu ministrul Ion Ariton, informeaza Mediafax."Nu am discutat in amanunt despre restructurarea acestor companii, dar pana in luna septembrie acestea s-au incadrat in bugetele de venituri si cheltuieli", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Cele trei societati monitorizate sunt Termoelectrica, Compania Nationala Huilei si Electrocentrale Bucuresti.
Un alt subiect discutat cu oficialii FMI a fost masurile de eficientizare a activitatii operatorilor economici, printre acestea numarandu-se vanzarea pachetelor minoritare sau majoritare de actiuni detinute de minister la unele companii, reorganizarea unor companii in vederea privatizarii sau recapitalizarea unor societati prin atragerea de investitii in urma constituirii de societati mixte.
Totodata, in intalnire a fost abordat si stadiul procesului de valorificare a surplusului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 11:46
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa vanda 11,84% din totalul de 20,64% de actiuni pe care le detine in prezent la producatorul de titei si gaze OMV Petrom, informeaza NewsIn."Pachetul de actiuni precizat in proiectul de Hotarare a Guvernului Romaniei ce poate fi oferit la vanzare prin mecanisme specifice pietei de capital a fost determinat avand in vedere faptul ca la societatea comerciala OMV Petrom SA, dintr-un pachet de actiuni reprezentand 20,62 % din capitalul social, se pastreaza in administrarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri un pachet de actiuni reprezentand 8,8% din capitalul social, din care un pachet de actiuni de pana la 8% din capitalul social va fi oferit spre vanzare salariatilor", se arata in proiectul de act normativ postat miercuri pe site-ul MECMA.
Potrivit informatiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti, Ministerul Economiei detine la OMV Petrom 20,64% din actiuni.
Ministerul pastreaza pachetul de actiuni pentru a-l vinde salariatilor "in aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 55/2003 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA, precum si pentru modificarea si completarea cadrului legal in domeniul privatizarii pentru societatile comerciale aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului".
Ministrul Economiei, Adriean Videanu,... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 12:20