Bugetul pentru anul 2014 a fost adoptat de Parlament in nici 30 de ore de la inceperea procedurii, cu o majoritate zdrobitoare de 346 de voturi. Opozitia nu a reusit sa treaca niciun amendament, dar batalia politica abia incepe, in contextul in care Victor Ponta sustine ca presedintele tarii va retrimite actul normativ in Parlament.
"Exista o explicatie pentru care bugetul a fost adoptat mai repede, pentru ca nu prevede taieri, in sfarsit nu se mai taie de la oameni. Din pacate, cred ca o sa ne mai intalnim inca o data, desi nu este vointa mea, evident. Exista un om in Romania care este mai 'separat' decat ceilalti 20 de milioane si are dreptul de a opri promulgarea bugetului", a declarat premierul Victor Ponta, in plenul reunit al Parlamentului, dupa finalizarea votului.
Plenul Parlamentului a votat, marti, intr-o ora, toate articolele si anexele proiectului de lege a bugetului de stat pentru anul 2014. Lucrarile Parlamentului aiu continuat miercuri, cu dezbaterea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2014 si votul final pentru fiecare din cele doua bugete.
Un buget de 100 de miliarde de lei
Bugetul de stat pe 2014 prevede venituri totale de 100,93 miliarde lei, mai mari cu 4,8% fata de 2013, cheltuieli totale de 119,25 miliarde lei, in crestere cu 3,41%, si un deficit de 18,32 miliarde lei.
Veniturile fiscale sunt de 85,72 miliarde lei, in crestere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013, din care incasarile din impozitul pe profit -... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:15
Plenul Parlamentului a votat marti toate articolele si anexele proiectului de lege a bugetului de stat pentru anul 2014. Lucrarile Parlamentului vor fi reluate miercuri cu dezbaterea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2014 si votul final pentru fiecare din cele doua bugete.
Bugetul de stat pe 2014 prevede venituri totale de 100,93 miliarde lei, mai mari cu 4,8% fata de 2013, cheltuieli totale de 119,25 miliarde lei, in crestere cu 3,41%, si un deficit de 18,32 miliarde lei. Veniturile fiscale sunt de 85,72 miliarde lei, in crestere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013, din care incasarile din impozitul pe profit - 11,345 miliarde lei, mai mari cu 5,31%, impozitul pe venitul persoanelor fizice - 23,73 miliarde lei, in crestere cu 5,07%, TVA - 54,62 miliarde lei, in crestere cu 3,43%, accize - 22,87 miliarde lei, in urcare cu 15,74%.
Cheltuielile de personal se cifreaza la 20,57 miliarde lei, mai mari cu 3,89%, cheltuielile cu bunuri si servicii vor scadea cu 0,57%, la 4,46 miliarde lei, cheltuielile cu dobanzile cresc cu 5,41%, la 10,2 miliarde lei, iar subventiile sunt de 4,13 miliarde lei, in crestere cu 19,98%. mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:50
Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, marti, in mai putin de o ora, toate cele 52 de articolele ale proiectului de buget pe 2014, neacceptand niciun nou amendament, parlamentarii urmand sa ia in discutie anexele bugetului.
Parlamentarii au adoptat, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele la Buget
Deputatii si senatorii au adoptat, marti, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele proiectului bugetului de stat pe anul 2014, parlamentarii PDL sustinand fara succes cele cateva sute de amenadamente respinse de Comisiile de buget.
"Intrati in cartea recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat", i-a spus liderul deputatilor PDL Mircea Toader presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, care conduce sedinta.
Un alt democrat-liberal, Cezar Preda, s-a aratat nemultumit de faptul ca ministrii care asteptau sa fie dezbatute anexele ministerelor lor discutau intre ei. "Domnul Nicolaescu a vorbit tot timpul cu domnul Dragnea. Ministrii parca ar trebui macar sa mimeze ca sunt interesati de bugetul asta", a spus, de la tribuna Parlamentului, Cezar Preda.
Dezbaterea anexelor de la bugetul de stat a inceput la ora 15.00, iar dupa patru ore plenul reusise sa voteze aproape jumatate din ele. Anexa Ministerului Dezvoltarii Regionale inca nu a fost adoptata deoarece opozitia avea aproape 1.000 de amendamente respinse care erau sustinute de initiatori.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a fost singurul care a sustinut mai multe amendamente, dar acestea au... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 19:49
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, inaintea sedintei plenului reunit al Parlamentului in care se dezbate proiectul de buget pe 2014, ca bugetul se voteaza "in conditiile negociate cu FMI si CE".
"Vreau sa fim totusi rationali si sa nu intram in panica. Bugetul se voteaza, intra acum, in discutia Parlamentului, in conditiile negociate de noi cu FMI si CE. Adica ne tinem de cuvant si asa e normal si se va vota in toate datele sale negociate de Guvern cu institutiile internationale", a spus Ponta.
El a precizat ca, dupa ce va fi votat de Parlament, bugetul pe 2014 va pleca la presedintele Traian Basescu, pentru promulgare.
"O sa vedem daca pentru prima data in 24 de ani presedintele nu va promulga bugetul, nu vreau sa anticipez", a spus Ponta.
El a subliniat ca Guvernul are capacitatea de a tine lucrurile in mana din punct de vedere financiar si bugetar.
"O sa trecem si peste aceasta criza", a adaugat Ponta.
Premierul a precizat, raspunzand unei intrebari, ca articolul care prevede ca incasarile din accize se constituie ca venituri la stat si vor merge la autostrazi va ramane in proiectul de buget.
"Sigur ca da, e prevazut foarte clar, bugetul Departamentului pentru marile proiecte in care intra CNADNR. Azi la ora 12.00, in fata grupurilor USL, dupa care voi merge si la celelalte grupuri, daca doresc, voi prezenta strategia de investitii pentru autostrazi - ce avem acum in lucru si ce incepem in 2014", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:45
Comisiile parlamentare continua, vineri, avizarea bugetelor ministerelor pentru anul,parlamentarii votand deja asupra bugetelor Ministerelor Afacerilor Interne, Apararii si Culturii.
Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultura din Parlament, care au adoptat si un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luati de la Presedintie, Curtea Constitutionala si ANI.
Comisiile reunite pentru cultura din Senat si Camera Deputatilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este in cuantum de 562.586.000 de lei.
La acesti bani se va adauga o suma de 2.850.000 de lei, un amendament in acest sens propus de deputatii UDMR Marton Arpad si Erdei D. Istvan si senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.
Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinata consolidarii si restaurarii monumentelor istorice.
Votul bugetelor la Afaceri Interne si Aparare
Comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, fara amendamente, cu unanimitate de voturi, proiectul de buget pentru anul 2014 pentru Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit proiectului de buget, acestui minister ii vor fi alocate anul viitor 8,3 miliarde de lei, fata de 8,7 miliarde de lei in... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 12:48
Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca USL vrea ca pana la 15 decembrie Parlamentul sa voteze bugetul de stat pe 2014.
"Am discutat si in USL si in jur de 10, cel tarziu 15 decembrie Parlamentul poate sa dea votul final pentru buget in asa fel incat toate institutiile statului si toate prevederile bugetului sa poata fi aplicate incepand cu 1 ianuarie", a declarat Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
Primul-ministru a spus ca toate masurile legate de pensii si salarii anuntate deja de Guvern tin de adoptarea bugetului, asa ca presedintele nu ar trebui sa se opuna.
"Eu nu m-am uitat aseara la ce a zis presedintele Basescu, mi se pare asa, imbatranit rau de tot, nu poti sa-l mai urmaresti in mod serios. Nu stiu ce va face el cu bugetul, daca ne va bloca sau nu. Eu vreau sa spun romanilor ca de adoptarea bugetului depinde nu doar functionarea institutiilor de zi cu zi - sanatate, educatie, primarii-, dar depinde si posibilitatea noastra de a indexa pensiile, de a mari salariile la rezidenti si la profesorii debutanti, de a mari salariul minim pe economie, de a lua toate masurile pe care le-am anuntat. Indiferent cat de mult a imbatranit si de cat de iresponsabil e domnul Basescu, nu cred ca va bloca aceste lucruri pe care romanii le asteapta. Inseamna sa n-aiba buget nici Administratia Prezidentiala si nu cred ca il lasa consilierii sa ii blocheze, ca au nevoie de bani pentru Miscarea Populara", a afirmat Victor Ponta.
El a adaugat ca... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 20:06
Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.
"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.
Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.
Dupa doua respingeri, luni, de catre... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:31
Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36