Cinci investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea Autostrazii Ploiesti- Brasov, pana luni, ultima zi de depunere a cererii de participare, anunta Guvernul.
Sursa citata mentioneaza ca ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din Romania, depuse la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, sunt analizate de catre o Comisie de evaluare. Comisia include si experti cooptati, reprezentanti ai partenerului public.
Ofertele au fost deschise in prezenta investitorilor privati care au depus solicitarea de participare la acest proiect, precieaza sursa citata.
Din acest moment, procedura legala prevede urmatoarele actiuni:
1. Comunicarea, in aproximativ cinci zile, a candidatilor selectati, in vederea depunerii ofertei tehnice si financiare;
2. Depunerea ofertelor detaliate in termen de 60 de zile de la comunicarea acceptarii;
3. Negocierea competitiva a clauzelor contractului de parteneriat public-privat;
4. Desemnarea partenerului privat castigator si a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobarii Guvernului;
5. Semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern;
6. Constituirea societatii de proiect de catre CNAIR si partenerul privat.
"Numarul ofertelor depuse arata atat interesul deosebit al investitorilor pentru proiectele strategice ce urmeaza sa fie realizate in parteneriat public-privat, cat si increderea mediului... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 18:27
Reprezentantii administratiei publice si cei ai mediului de afaceri isi dau intalnire in perioada 5-6 iunie, la Romexpo, in cadrul primului mare eveniment dedicat celor doua sectoare- Zilelor Parteneriatului Public-Privat.
Zilele Parteneriatului Public Privat isi propune sa reuneasca in premiera, in acelasi spatiu al dialogului, cei mai importanti actori ai scenei Administratiei Publice si furnizorii de bunuri si servicii inovative destinate institutiilor publice. O componenta importanta a acestui eveniment este schimbul de idei si experiente intre reprezentantii administratiilor publice locale si centrale si antreprenori, favorabil dezvoltarii mediului de afaceri din Romania.
Zilele Parteneriatului Public-Privat se adreseaza atat ministerelor, agentiilor, serviciilor deconcentrate si autoritatilor publice locale, cat si furnizorilor de produse si servicii, finantatorilor, ONG-urilor, studentilor si nu in ultimul rand mass-media.
La eveniment sunt invitati sa participe ministri, secretari de stat, presedinti de Consilii Judetene, functionari publici de conducere si executie, manageri si administratori publici, primari si viceprimari, secretari de unitati administrativ-teritoriale precum si lideri de opinie si reprezentanti ai mediului de afaceri.
Evenimentul va cuprinde conferinte si dezbateri in care se vor prezenta solutii sau produse inovative dedicate institutiilor publice, exemple de bune practici ale industriei din tara si strainatate, prezentari ale... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 13:56
Executivul are in lucru o noua lege pentru parteneriatul public privat, proiect la care lucreaza si fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat Dan Sova, Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine.
"Problema este ca actuala lege, in loc sa fie o lege care sa dea libertate contractuala, libertate de miscare intre autoritatile centrale si companiile private, intre autoritatile locale si companiile private, a creat o procedura extrem de sofisticata, extrem de complicata, cu foarte multe bariere administrative si fixa.
Ori, parteneriatul public-privat trebuie sa fie o procedura mai relaxata putin, care sa dea posibilitatea improvizatiei, astfel incat proiectele sa fie finantate de banci", a explicat Sova, joi, la televiziunea nationala.
Ministrul delegat a precizat ca acest proiect de lege a fost facut cu sprijinul lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor si actualmente vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii.
"Am incercat sa facem o lege si nu am facut-o de capul nostru. Ne-am bucurat de sprijinul fostului ministru de Finante Mihai Tanasescu, care a avut amabilitatea, si fara sa ceara bani Guvernului Romaniei, si a trimis cinci specialisti care au stat trei zile in Guvern si au muncit cu oamenii de la mine din minister pentru aceasta lege si le-au aratat toate problemele care s-ar putea ridica in parteneriatul public-privat, tinand cont de calitatea noastra de membru al UE.... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 13:39
Rafinaria Arpechim este ofertata de un consortiu care s-a oferit sa o preia in parteneriat cu statul roman, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu.
Discutiile cu reprezentantii consortiului care s-a oferit sa preia in parteneriat public privat rafinaria Arpechim au avut loc vineri, la sediul Prefecturii.
"Intalnirea s-a desfasurat la Institutia Prefectului, am avut ca invitati cativa specialisti care au lucrat sau lucreaza pe platforma Arpechim. Am discutat parametrii tehnici, am discutat pasii care urmeaza, s-au informat de starea si de situatia platformei".
"Cert este ca sunt foarte hotarati sa faca acest lucru. Eu vreau sa intermediez, in aceasta saptamana, o intalnire la nivelul primului ministru. Este o oportunitate de care avem mare nevoie", a declarat prefectul judetului Arges.
Gheorghe Davidescu a mai sustinut ca, in 15 zile de la semnarea contractului, reprezentantii consortiului vor achita suma necesara pornirii instalatiilor, singura conditie fiind aceea sa fie in stare buna.
"Eu vreau sa porneasca odata aceasta instalatie, iar reprezentantii consortiului de care v-am spus, au spus ca, din momentul semnarii contractului de confidentialitate si de parteneriat, in 15 zile ei achita suma necesara".
"Daca vor achita aceasta suma, ei au asigurata sursa de petrol si daca se va incheia la termen acest contract si revizia se va desfasura in bune conditii, adica instalatiile nu sunt intr-o stare mai proasta, atunci exista toate... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:28
Firmele care contesta in instanta un contract de parteneriat public-privat nu vor mai depune garantia de 2% din valoarea contractului, insa vor plati o suma fixa si o cota de pana la 1% din valoarea contractuala, conform Medifax.
In acelasi timp, firmele care formuleaza plangeri la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), dar ale caror contestatii sunt respinse de catre Consiliu vor fi de asemenea obligate sa cedeze statului o suma fixa si unei cote procentuale din valoarea contractului. Suma va fi retinuta din garantia de participare impusa fiecarui ofertant in parte si nu va fi restituita decat daca firma in cauza contesta in instanta decizia CNSC si obtine in justitie castig de cauza.
Noile reguli au fost stabilite de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea parteneriatului public-privat.
Prin actul normativ, Executivul a eliminat conditia impusa firmelor care contesta in instanta un contract de parteneriat public-privat de a depune o garantie de 2% din valoarea contractului, dar i-a obligat pe toti ofertantii sa constituie la licitatie o garantie de participare in cuantum de 1% din valoarea contractului.
In documentul obtinut de MEDIAFAX se arata ca garantia de 2% in cazul depunerii unei contestatii a fost eliminata pentru a facilita "accesul neingradit la justitie", dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca Legea parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in luna octombrie anul trecut, contravine... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 16:47
Legea parteneriatului public-privat a fost modificata de catre Guvern, dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul acestei legi incalca normele UE in domeniu, conform Mediafax. Legea parteneriatului public-privat, in vigoare din octombrie 2010, a fost modificata prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.
Proiectul ordonantei prevede ca Guvernul va avea dreptul sa excluda firmele care inregistreaza datorii bugetare din licitatia pentru acordarea contractelor de parteneriat public-privat si va evalua ofertele companiilor candidate si in functie de cota-parte din contract pe care investitorul se obliga sa o cedeze la randul sau IMM.
Vor putea fi respinse si ofertele firmelor care au intrat in faliment ca urmare a hotararii pronuntate de judecatorul sindic sau care au facu obiectul unor proceduri echivalente prevazute de legislatia nationala a altor tari, precum si ale persoanelor juridice condamnate in conformitate cu Codul Penal in ultimii cinci ani.
Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor. Legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 17:18