Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Cunoscutul om politic spaniol Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu portofoliul concurentei, s-a declarat convins ca tara sa nu va parasi sub nicio forma zona euro. "Intoarcerea Spaniei la peseta este exclusa", a subliniat el, intr-un interviu acordat miercuri seara postului de radio ABC Punto Radio.
"Nimeni zdravan la cap nu va face un astfel de pas", a mai adaugat Almunia in acelasi interviu, refuzand sa ofere detalii cu privire la linia de credit de 100 miliarde de euro promisa bancilor spaniole.
Cu toate acestea, el a confirmat independenta guvernului de la Madrid in luarea deciziilor, dar a reamintit obligatiile ce ii revin Spaniei in calitate de membru al Uniunii Europene.
Cu privire la situatia din Grecia, Almunia a spus ca daca aceasta tara nu-si va rezolva problemele, "va trebui sa plateasca pentru tot". De doi ani, Grecia este problema nr. 1 a UE, a indicat el.
Potrivit AFP, agentia Moody's Investors Service a retrogradat miercuri ratingul datoriei pe termen lung a Spaniei cu trei trepte, la "Baa3", chiar deasupra categoriei "speculativ", motivand aceasta prin planul european de ajutor pentru sistemul bancar din Spania, in valoare de 100 de miliarde de euro, care, in opinia sa, "ar putea majora si mai mult povara datoriei suportate de tara". mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 10:01
Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.
Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.
"Am facut o evaluare a necesarului... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
Companiile din zona euro devin tot mai riscante, avand in vedere incidentele de plata in cadrul tranzactiilor comerciale si contextul economic international, iar Romania nu face exceptie, potrivit unui raport Coface.
Companiile din zona euro sunt marcate de framantarile economice, in special in Portugalia, Italia si Spania.
Prognozele de crestere economica in 2012 pentru Italia si Spania sunt pesimiste, ele fiind revizuite in scadere la -1,5%, respectiv -1,2%. Coface a retrogradat aceste doua economii la nivelul A4, dar situatia platilor in aceste tari continua sa se deterioreze.
In ceea ce priveste Portugalia, prognozele economice arata o contractare accentuata, de -4%. Retrogradata la nivelul A4 in 2011, Coface a decis scaderea ratingului la nivelul B.
Agentia de rating motiveaza decizia prin faptul ca solvabilitatea statului continua sa se degradeze, iar situatia companiilor portugheze este caracterizata de o explozie a datoriei externe, care in prezent depaseste 180% din PIB. Cele mai afectate sectoare din punctul de vedere al incidentelor de plata sunt cele ale constructiilor, distributiei si textilelor.
Situatia incidentelor de plata in Romania
Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B in anul 2012, clasa de risc ce indica un mediu politic si economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.
Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:27
Grecia este foarte aproape de momentul in care va fi nevoita sa paraseasca zona euro, pe masura ce masurile de austeritate dauneaza revenirii economiei statului elen.
"Daca as fi condus un stat dintr-o asemenea zona as spune ca (nr. Grecia) nu poate pleca. Statul grec este insa foarte aproape sa ramana fara alternative", a declarat Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie si profesor la Princeton, citat de Bloomberg.
Parlamentul german a fost de acord cu un nou pachet de salvare destinat Greciei, pachet ce face parte dintr-un plan ce urmareste sa atenueze criza datoriilor. Cu toate acestea, ministrii de Finante ai tarilor G20 nu au fost de acord in acest weekend cu sporirea contributiilor la FMI, sustinand ca tarile din regiune trebuie sa se ajute singure mai intai. In acest sens, liderii europeni urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles pe 1-2 martie.
Grecia a negociat restructurarea celei mai mari datorii din istorie pe masura ce incearca sa reduca valoarea datoriei nationale pana la 120% din PIB pana in 2020, de la 160%, cat era in 2011. Un schimb al unei parti a datoriei pe titluri de stat ar sterge 100 miliarde de euro din datoria privata, din cele 200 miliarde de euro existente, daca toti investitorii ar fi de acord.
Zona euro, o idee buna?
Crearea zonei euro a expus economiile periferice la "riscuri extreme", considera Krugman. Castigatorul premiului Nobel pentru economie sustine ca taierile bugetare din aceste state nu le vor... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 07:50
Franta risca sa fie supusa unei reduceri de rating, daca nivelul datoriei publice si cel al deficitului bugetar vor continua sa scada, avertizeaza specialistii agentiei de evaluare Standard&Poor. Efectele asupra blocului comunitar nu vor intarzia sa apara.
Agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) avertizeaza ca ar putea reduce din nou ratingul Frantei, dupa ce a operat deja o scadere, vineri. Atunci statul francez a fost retrogradat de la AAA, la AA+.
"Deficitele ar putea creste in continuare de la nivelele ridicate la care se afla acum si sa atinga anumite praguri, ceea ce ar putea conduce la o scadere suplimentara a ratingului", a spus Moritz Kraemer, analistul de credit al S&P, in cadrul unei conferinte telefonice, potrivit Reuters.
Kraemer a mai adaugat ca agentiile de rating nu iau in calcul o destramare a zonei euro si ca asemenea scenarii nu sunt vehiculate in deciziile de rating.Declaratia sa vine in contextul in care mai multi lideri au criticat decizia S&P si au atras atentia ca agentia risca sa produca o destramare a zonei euro.
La randul sau, legislatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Joerg Asmussen, a avertizat ca eforturile depuse de Europa, pentru a intari normele fiscale, lasau de dorit, caracterizandu-le drept "prea moi". In opinia sa, planurile recente care vizau masuri pentru disciplina bugetara erau insuficient, pentru ca permiteau cheltuieli suplimentare, in imprejurari exceptionale.
Liderii zonei euro, inclusiv cancelarul german... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 07:50
Zona euro s-a declarat vineri seara hotarata sa faca tot ceea ce este posibil pentru a pastra calificativul "AAA" al Fondului sau de sustinere (FESF), dupa retrogradarea a noua tari din cadrul sau, inclusiv Franta, care contribuie substantial la acest instrument financiar.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a scazut, intre altele, calificativele "AAA" ale Frantei si Austriei, o decizie care risca sa provoace pierderea ratingului "AAA" al FESF.
"Tarile care ofera garantii pentru FESF isi afirma hotararea de a explora optiunile in vederea mentinerii calificativului AAA al FESF", anunta Jean-Claude Junker, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro intr-un comunicat.
Calificativul acestui mecanism depinde de cele ale statelor din zona euro care il garanteaza, mai ales ale celor care se bucura de cel mai bun rating ("AAA").
In cazul in care ratingurile tarilor sunt scazute, cel al FESF este amenintat de facto. Dar acest instrument are nevoie de calificativul sau pentru a se imprumuta la dobanzi mici de pe piata, cu scopul de a putea imprumuta, dupa aceea, statele din zona euro care se afla in dificultate.
Zona euro promite ca va proteja ratingului FESF
Constienta de miza, zona euro s-a angajat vineri seara sa isi consolideze apararea financiara si a amintit ca FESF "dispune de resurse suficiente pentru a-si onora angajamentele actuale si eventuale alte (angajamente ulterioare) in viitor", a subliniat Juncker. Fondul dispune in... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:30
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat marti ca are in vedere revizuirea ratingurilor pentru datoriile a 87 de banci din 15 state europene, pentru a reflecta posibila retragere a sprijinului guvernamental.
Natiunile cele mai afectate de aceasta revizuire sunt Spania (21 de banci), Italia (17 banci), Austria (noua banci), Franta (sapte banci), Olanda (sase), Norvegia (cinci) si Suedia (patru banci).
Potrivit Moody's, ratingul datoriilor subordonate ar putea fi redus cu doua trepte, iar restul cu o treapta, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Moody's avertizeaza si asupra riscurilor cauzate de datoriile suverante asupra tarilor care sunt in afara spatiului UE. Revizuirea va viza si pietele din Norvegia si Elvetia, care au legaturi stranse cu UE. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:51