CNAS promite ca va achita datoriile pentru serviciile medicale oferite romanilor in Austria

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 16:09
1827 citiri
CNAS promite ca va achita datoriile pentru serviciile medicale oferite romanilor in Austria
Foto: thetimes.co.uk

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, si-a luat angajamentul fata de un oficial austriac ca Romania va inchide in 2014 toate datoriile pentru serviciile medicale de care au beneficiat pacientii romani in Austria.

Busoi a efectuat vineri o vizita in Austria, unde s-a intalnit cu autoritati si responsabili din domeniul sanatatii austriece, informeaza un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, remis sambata AGERPRES.

El a avut o intalnire la Ministerul Sanatatii cu secretarul de stat responsabil cu asigurarile de sanatate si relatiile internationale, Clemens Martin Auer.

"In cadrul discutiilor, ambele parti si-au exprimat dorinta de colaborare mai stransa pe viitor. Presedintele CNAS si-a luat angajamentul clar fata de oficialul austriac ca Romania va inchide in anul 2014 toate datoriile existente pentru serviciile medicale de care au beneficiat pacientii romani pe teritoriul acestei tari.

In acest fel vom evita riscul de a plati eventuale penalitati, dar si posibilele situatii in care spitale sau furnizori de servicii de sanatate din Austria isi vor arata rezerva in a trata pacienti romani in baza cardului european de sanatate si a formularului E112/S2.

Dl. Cristian Busoi a prezentat bugetul alocat CNAS pentru anul urmator si a mentionat faptul ca pentru platile externe a fost alocata suma de 585 milioane de lei, care va acoperi toate datoriile pe care le avem catre statele membre", relateaza sursa citata.

Busoi a mai avut o intalnire cu managerul de proiect al cardului electronic in Austria, Rainier Schmidradler, care a facut o prezentare a functionarii acestuia. Introducerea e-cardului in Austria a inceput in anul 2005 si a contribuit la eficientizarea sistemului de sanatate si la reducerea birocratiei, potrivit comunicatului citat.

CNAS mentioneaza ca va coopera cu specialistii austrieci pentru implementarea cardului electronic de sanatate in Romania.

Vizita presedintelui CNAS a avut loc in contextul in care multi pacienti romani aleg sa se trateze in Austria, dar si a numarului in crestere de medici austrieci care colaboreaza deja sau intentioneaza sa colaboreze cu spitale publice sau private din Romania.

#datorii sanatate Austria, #CNAS plata servicii medicale Austria , #Asigurare medicala