Guvernul SUA iese din actionariatul AIG la patru ani dupa criza

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 12:25
1888 citiri
Guvernul SUA iese din actionariatul AIG la patru ani dupa criza

Guvernul SUA va iesi din actionariatul American International Group (AIG) la mai bine de patru ani de la nationalizarea asiguratorului din cauza crizei financiare, Trezoreria urmand sa vanda participatia de 16% pe care o mai detine la companie pentru un pret estimat la 7,6 miliarde dolari.

Salvarea AIG de la colaps in urma falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008 a mobilizat fonduri publice de peste 180 miliarde dolari, statul american preluand cea mai mare parte din actiunile companiei, una dintre cele mai criticate interventii pentru salvarea unui grup financiar.

Trezoreria SUA a scos la vanzare pachetul de 234,2 milioane actiuni AIG pe care le detine, potrivit unui comunicat al guvernului SUA, citat de Bloomberg.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg ca Trezoreria vrea sa obtina 32,5 dolari pe actiune, astfel ca pretul total se ridica la 7,6 miliarde de dolari.

Pachetul reprezinta 16% din actiunile companiei. Guvernul american nu a publicat informatii oficiale referitor la pretul actiunilor oferite pentru privatizare.

Licitatia reprezinta cel de-al saselea pachet de actiuni AIG scos la vanzare de stat dupa nationalizare.

Participatia statului la AIG a ajuns la un varf de 92% in urma interventiei de bailout, necesara pentru a apara cele 100.000 de autoritati locale, fonduri de pensii, companii si banci asigurate de grup sau implicate in afaceri cu asiguratorul.

AIG, la acea data cea mai mare companie de asigurari din lume, a fost destabilizata de pierderi uriase dupa prabusirea pietei creditelor ipotecare subprime.

Presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Brenanke, a afirmat atunci ca salvarea AIG l-a "infuriat" mai rau decat oricare alta masura luata de guvern in urma crizei financiare.

"Nu au existat prea multe optiuni. A fost o decizie controversata, a fost un mare risc, insa astazi se poate spune ca guvernul si-a recuperat banii si a obtinut chiar un profit sanatos", a declarat Robert Willumstad, CEO al AIG la momentul bailout-ului, intr-un interviu acordat recent Bloomberg.

Actiunile AIG au crescut cu 44% in acest an si au inchis luni la 33,36 dolari pe actiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#AIG guvern SUA, #AIG asigurare, #actionariat AIG , #Asigurare obligatorie