Numai 5,7% dintre locuintele din Romania au asigurare obligatorie

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 14:30
1752 citiri
Numai 5,7% dintre locuintele din Romania au asigurare obligatorie

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat peste 481.000 de polite de asigurare a caselor pana la 31 martie, in conditiile in care in Romania sunt circa 8,4 milioane de locuinte, a anuntat luni Pool-ul, relateaza Newsin.

Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010.

"Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte", a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea.

Acesta a mentionat ca, in ceea ce priveste ritmul de subscriere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor, acesta a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi.

In perioada ianuarie - februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite/zi, de la un varf de peste 10.000 de polite/zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.
Potrivit PAID, Romania este expusa la o serie de dezastre naturale, in special la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ce pot cauza pierderi economice si umane in intreaga tara.

"Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari in Europa, iar inundatiile au provocat pierderi semnificative. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate. Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate", se arata in comunicat.

Guvernul a aprobat, in cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenta in valoare totala de peste 233 milioane de euro.
"Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finantarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales in contextul existentei unor constrangeri bugetare. In plus, potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD (polite de asigurare obligatorie a locuintelor n.r.), cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor", a precizat Marius Bulugea.

Presedintele PAID a subliniat ca exista o confuzie intre asigurarea obligatorie si sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu isi asigura locuintele.

Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor

Presedintele PAID sustine ca nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati.

"Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati. Consider ca protejarea prin asigurare a locuintelor are o importanta deosebita, avand in vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populatia nu trebuie sa astepte termenul de aplicare a sanctiunilor pentru ca dezastrele naturale se produc aleatoriu si nu dupa un anume calendar", a spus directorul general al PAID.

Potrivit unui studiu recent al Swiss Re, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, in mod special in tarile in curs de dezvoltare si in pietele emergente. In tarile in curs de dezvoltare, penetrarea asigurarilor, adica masurarea primelor de asigurare ca procent din PIB, arata ca sectorul asigurarilor non-life detine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% in tarile industrializate.
Pe de alta parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in caz contrar primariile urmand sa aplice amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei. Termenul anuntat initial de autoritati urma sa expire la 15 ianuarie 2011.

Polita de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant.

PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin fiecare cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
#asigurare obligatorie, #asigurarea locuintelor , #Asigurare obligatorie