PAID a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro

Marti, 02 August 2011, ora 12:19
1578 citiri
PAID a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit luni la Avrig, in judetul Sibiu, prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, polita fiind incheiata in data de 28 decembrie 2010, a anuntat marti compania.

Polita de asigurare obligatorie a fost incheiata in data de 28 decembrie 2010, cu intrare in vigoare in data de 1 ianuarie 2011, pentru o locuinta de tip A, situata pe Valea Avrigului. 

Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in data de 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana, se arata in comunicat.

Potrivit PAID, Credit Europe Asigurari a vandut polita de asigurare in numele PAID si s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna.

Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro.

Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare.

Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii.

In perioada 15 iulie 2010 - 1 august 2011 au fost avizate 55 de dosare de dauna, iar PAID a platit despagubiri pentru 23 dintre acestea.

Valoarea totala a despagubirilor achitate de Pool depaseste 172.000 de lei. La 1 august, erau asigurate 780.268 de locuinte, in conditiile in care in Romania sunt circa 8,4 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte.

"Riscul de inundatii s-a transformat in certitudine, in Romania ultimilor ani. Nu ne mai punem problema daca vom avea inundatii, ci cand anume se vor produce acestea.

Cred, in continuare, ca principalul obstacol in dezvoltarea portofoliului PAID consta in asimilarea politei de asigurare cu sanctiunile prevazute de legislatie. 

Scopul legii 260/2008 este protejarea locuintelor impotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale si nicidecum sanctiunile ce vor fi aplicate neasiguratilor", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Acesta a mai spus ca majoritatea proprietarilor de locuinte asteapta termenul de aplicare a sanctiunilor pentru a se asigura, fara a lua in calcul ca unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce inainte de aceasta data.

"In zonele cu expunere mare la diverse riscuri, aceasta asigurare este privita in continuare ca o taxa si nu ca un instrument de protectie. Mizam pe sprijinul autoritatilor locale in demersul nostru de popularizare a politei PAD, pentru ca obiectivul este comun - degrevarea bugetului de stat si a bugetelor locale de cheltuieli semnificative in cazul unui dezastru", a precizat Marius Bulugea.

#paid, #dauna totala, #asigurare obligatorie , #Asigurare obligatorie