PAID: gradul de acoperire al asigurarilor, sub estimarile initiale

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 12:35
1861 citiri
PAID: gradul de acoperire al asigurarilor, sub estimarile initiale

Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de aproximativ 7,4% in primul an de la startul programului, rezultat sub asteptarile initiale, in conditiile in care vor fi incheiate circa 620.000 de polite, a declarat pentru NewsIn presedintele PAID, Marius Bulugea. 

La 15 iulie se implineste un an de la startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor, care a fost dat oficial la 15 iulie 2010. In Romania sunt circa 8,4 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte. "Pana la sfarsitul lunii iunie au fost incheiate aproximativ 585.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

Ritmul de emitere a crescut in luna iunie la circa 3.000 polite pe zi, de la 750 - 1.000 de polite incheiate zilnic in mai.

Cu toate acestea, subscrierile sunt sub estimarile noastre. Pe 15 iulie, la un an de la startului programului, ar putea fi aproximativ 620.000 de locuinte asigurate", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

Presedintele PAID considera ca una dintre cauzele care a condus la o rata scazuta a asigurarii in primul an este amanarea aplicarii amenzii cu sase luni, de la 15 ianaurie 2011 la 15 iulie.

Bulugea a atras atentia ca proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale.

Totodata, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.

"Pot exista situatii in care primarii sa nu aplice aceasta amenda, in conditiile in care o parte dintre proprietarii localitatii respective nu se asigura, preferand mai intai sa ii constientizeze asupra importantei asigurarii, sa le trimita un avertisment si apoi sa le aplice amenda.

Proprietarii neasigurati nu vor primi despagubiri dupa producerea unei calamitati naturale.

Insusi faptul ca proprietarul ramane neasigurat aduce repercusiuni mai grave decat aplicarea amenzii, pentru care legea nu face un scop in sine", a explicat Bulugea.

Polita de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#paid, # asigurare locuinte, # asigurare obligatorie locuinte, # asigurare, # locuinta , #Asigurare obligatorie