Furia naturii a adus pagube de 175 de miliarde dolari in 2016 - raport asiguratori

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:32
7925 citiri
Furia naturii a adus pagube de 175 de miliarde dolari in 2016 - raport asiguratori
Foto: Wikimedia

Dezastrele naturale petrecute pe parcursul anului 2016 au lasat economiile lumii mai sarace cu 175 de miliarde dolari, arata un raport al companiei de asigurari Munich Re.

Din acest punct de vedere, 2016 a fost cel mai pagubos an din 2012 incoace, cutremurul petrecut in aprilie in Japonia, inundatiile din Franta si Germania, ca si valul de cutremure ce au lovit Italia punandu-si amprenta asupra evolutiei economice a acestor tari, indica raportul citat de Daily Sabah.

Din paguba totala de 175 de miliarde, doar 50 de miliarde dolari au fost acoperite de politele de asigurare incheiate de proprietarii bunurilor distruse in calamitati.

Spre exemplu, seismul din Kyushu-Japonia a provocat pagube de 31 miliarde dolari, din care doar 6 miliarde au fost acoperite de politele de asigurare.

La fel, inundatiile din China, petrecute in perioada iunie-iulie, au avut un cost total de 20 miliarde dolari, suma din care companiile de asigurari au acoperit doar 300 milioane.

Al treilea mare dezastru natural s-a dovedit a fi uraganul Matthew, care a lovit zona Caraibelor si Coasta de Est a Statelor Unite in luna august. Nivelul pagubelor a fost estimat la 10, 2 miliarde dolari, doar putin peste o treime din suma (3,8 miliarde USD) fiind acoperita de politele de asigurare.

Comparativ cu anul anterior, costurile materiale au fost mai mari, in ciuda faptului ca 2015 a fost un an in care fenomenul El Nino a lovit din plin, radicand cuantumul pagubelor la 103 miliarde dolari, din care 32 miliarde USD au fost acoperite de comapniile de asigurari.

Pierdereile de vieti omenesti s-au redus insa, in 2016, numarul victimelor decedate in calamitati scazand la 8.700, de la 25.400 inregistrate in anul anterior.

Inundatiile par sa fi fost cele mai paguboase manifestari ale furiei naturii, contand in procent de 34% in totalul pagubelor, mult peste media de 21% intalnita in ultimul deceniu.

Furtunile si inundatiile din Europa au produs daune de 6 miliarde dolari, din aceasta suma doar jumatate fiid acoperita de polite de asigurare, mai arata raportul Munich Re.

#asigurari dezastre naturale, #pagube calamitati 2016, #costuri globale calamitati raport Munich Re , #Asigurare reasigurare