Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata asigurarilor din Romania va creste cu 30 la suta in 2007

Piata asigurarilor din Romania va creste cu 30 la suta in 2007
Piata asigurarilor din Romania va creste cu aproximativ 30 la suta in 2007, urmand ca volumul de prime brute subscrise sa depaseasca doua miliarde de euro, potrivit reprezentantilor pietei de asigurari, reuniti la a X-a editie a Forumului International de Asigurare si Reasigurare, organizat in Romania.

'Industria asigurarilor va creste cu circa 30 la suta in acest an, insa piata romaneasca are inca multe slabiciuni comparativ cu alte piete din Europa Centrala si piata europeana', a spus presedintele Asiban, Dumitru Mugurel Ceraceanu.

Acesta a precizat ca industria asigurarilor din Romania are o pondere destul de redusa in PIB comparativ cu tarile din Europa Centrala, in timp ce asigurarile de sanatate au o pondere destul de redusa in cadrul portofoliului general de asigurari, comparativ cu cele auto, de exemplu.

Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania, Cristian Constantinescu, a spus ca ierarhiile din piata nu sunt inca consolidate, fiind asteptata o concentrare a capitalului prin intrarea unor noi actori internationali pe piata romaneasca.

'Cred ca in urmatorii trei ani ne vom mai confrunta cu o perioada de tranzitie pentru ca ierarhiile nu sunt inca nici pe departe stabilite pe piata', a spus Constantinescu.

Presedintele UNSAR a precizat ca piata romaneasca se confrunta deocamdata cu un nivel mult prea redus al cheltuielilor medii angajate pentru achizitia unor asigurari, de doar 73 de euro pe cap de locuitor, fata de valori de trei ori mai mari in Europa Centrala si de Est.

Constantinescu a spus ca gradul de cuprindere in asigurare este inca la un nivel foarte redus, cel mai mare fiind inregistrat pe piata auto, respectiv 15 la suta. De asemenea, gradul de penetrare este inca redus, doar 1,7 la suta la nivelul anului 2006, desi acesta s-a dublat in ultimii patru ani.

Din datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prezentate la Forum, in 2006 volumul de prime brute subscrise a fost de 1,58 miliarde euro. Pe primul trimestru al acestui an volumul primelor brute subscrise a atins 625 milioane euro. La nivelul anului 2006, daunele achitate de asiguratori au atins 780 milioane euro, activele totale ale pietei 1,6 miliarde euro si rezervele - 1,4 miliarde euro. in total, in 2006 societatile de asigurare au obtinut un profit brut de 27 milioane de euro.

Din structura primelor subscrise, asigurarile generale reprezinta 80,14 la suta si cele de viata 19,86 la suta. Pe segmentul non-life, asigurarile auto detin cea mai mare pondere, respectiv 54,05 la suta.

Piata a crescut de peste 10 ori in ultimii 10 ani, volumul primelor brute subscrise fiind de 160 milioane de euro la nivelul anului 1997.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1393 ori