Mai putin de jumatate din romani si-au asigurat locuinta

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:55
2520 citiri
Mai putin de jumatate din romani si-au asigurat locuinta

Romanii au casele asigurate in proportie de 43% si platesc o prima medie anuala de asigurare de locuinta in valoare de 69 de euro, se arata intr-un studiu al Generali PPF Holding (GPH).

De asemenea, suma pentru care romanii isi asigura locuinta este de 48.500 euro, se mentioneaza in studiul realizat pe baza datelor din portofoliile de asigurare de locuinta ale companiilor Generali din 9 tari ale Europei Centrale si de Est.

Comparativ, in Ungaria, conform datelor din portofoliul companiei Generali, un locuitor plateste in medie 100 euro, iar locuintele sunt asigurate pentru aproximativ 74.000 euro. Locuitorii Ungariei sunt mai responsabili in privinta asigurarii de locuinte, trei sferturi din populatie fiind asigurata.

Cele mai mici investitii in asigurarea locuintelor sunt in Bulgaria

Bulgarii se afla la cealalta extrema a spectrului, platind mai putin de 30 euro pe an pentru o asigurare de locuinta; cu toate acestea, doar 7% din locuitori sunt asigurati.

Din acest motiv, nici suma asigurata nu este surprinzatoare, aceasta situandu-se in jurul valorii de 23.500 euro. Cifrele din Serbia, tara vecina, sunt similare (prima anuala de 40 euro), dar suma asigurata medie este mai mare decat in Bulgaria (40.000 euro) si oamenii sunt oarecum mai responsabili, aproximativ 10% din populatie fiind asigurata.

Slovenii platesc cel mai mult pe o asigurare de locuinta: 167 de euro in medie pe an, urmati de cehi cu 112 euro, unguri (100 de euro), croati (92 de euro) si romani (69 de euro).

Raportat la intreaga regiune ECE, procentul locuintelor asigurate de Generali este in crestere, cu exceptia Ungariei, care a stagnat din cauza gradului deja mare de penetrare a asigurarilor de locuinte la nivelul populatiei, precum si a Romaniei care, dupa cresterea puternica din 2011, a inregistrat o scadere in 2012, datorita fenomenului renuntarii populatiei la reinnoirea politelor de asigurare.

Rata de crestere variaza de la o tara la alta: Bulgaria a inregistrat o crestere de aproximativ 25% (media pe ultimii trei ani), in Slovacia, procentul dintre 2011 si 2012 a fost de practic 33,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurare locuinta Romania, #asigurari locuinte Europa, #studiu asigurari imobile Generali, #portofoliu asigurari Generali , #Asigurari casa