Politele facultative la locuinte: Cat vor costa

Miercuri, 29 August 2012, ora 17:34
2676 citiri
Politele facultative la locuinte: Cat vor costa

Societatile de asigurari vor putea incheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinte doar pentru sume asigurate mai mari decat cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, a anuntat CSA.

"Incepand cu 1 septembrie, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) in iulie 2010.

In prima sapte luni ale anului, portofoliul PAID a scazut cu aproape 330.000 de contracte, la 246.003 de polite, conform datelor de la 31 iulie.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativa, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurare facultativa locuinta, #asigurare obligatorie locuinta, #polita facultativa locuinta, #PAID asigurare locuinta , #Asigurari casa