Totul despre piata asigurarilor online: Cat de cautate si cat de sigure sunt?

Vineri, 16 Mai 2014, ora 08:47
2072 citiri
Totul despre piata asigurarilor online: Cat de cautate si cat de sigure sunt?
Sursa foto: WaySandshow

In Romania, exista peste 9,5 milioane de utilizatori de Internet, motiv pentru care atat companiile cat si multi dintre brokerii de asigurari s-au adaptat cerintelor pietei si ofera posibilitatea de a achizitiona online diferite tipuri de asigurari.

Faptul ca interesul pentru acest tip de servicii este unul sporit, este dovedit si de costul ridicat al cuvantului "asigurare" in Google AdWords.

Momentan, piata de asigurari online nu este reglementata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar numarul de polite emise prin intermediul acestui canal de distributie nu este raportat separat nici de catre asiguratori si nici de catre brokerii de asigurare.

Preponderent in mediul online se incheie polite obligatorii de tip RCA si asigurari de calatorie, dar prin intermediul Internetului, mai pot fi achizitionate si asigurarile de tip CASCO, asigurarile pentru locuinta - atat polite obligatorii de tip PAD (Polita Anti Dezastre), cat si polite de asigurare facultativa a locuintei sau asigurari de viata ori sanatate.

Companiile ofera din ce in ce mai multe tipuri de asigurari online, lasand la latitudinea clientului modalitatea de plata (plata ramburs la livrare, ordin de plata sau plata online cu cardul). Pentru a preintampina reticenta clientilor privind plata cu cardul multi operatori din piata de asigurari online ofera diverse beneficii constand fie in reduceri de pret fie in servicii conexe asigurarilor (asistenta la dauna, asistenta rutiera, etc.). Cu toate acestea, aproximativ 85% dintre clientii de online, prefera sa opteze pentru plata ramburs.

In Romania, mediul online este folosit preponderent pentru analize comparative ale ofertelor de pret si mai putin pentru achizitia efectiva a produselor sau serviciilor, acest trend pastrandu-se si la nivelul pietei de asigurari. Conform unui studiu recent 17 din 100 de romani care folosesc Internetul ca si mediu de informare decid sa achizitioneze produsul online, iar 30 din acestia prefera sa finalizeze tranzactia offline.

Principalul avantaj al achizitiei unei polite de asigurare online este reprezentat de timpul economisit cu drumul catre biroul sau agentia unui asigurator sau broker; majoritatea site-urilor ofera clientilor lor livrarea gratuita a politelor, iar in cazul variantelor de plata online cu cardul sau prin ordin de plata acestia pot primi produsul de asigurare comandat chiar si in aceeasi zi.

Increderea reprezinta in cazul multora dintre utilizatorii de Internet din Romania un factor important in vederea deciziei de a cumpara sau nu online, iar magazinele existente exclusiv in online sunt intr-un oarecare dezavantaj din acest punct de vedere.

Articol semnat de Alexandru Dragusan, specialist vanzari online Otto Broker.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

#asigurari online, #asigurare internet , #Asigurari online