Reformarea sectorului medical ar putea creste piata de asigurari private de sanatate

Joi, 09 Iunie 2011, ora 14:50
1829 citiri
Reformarea sectorului medical ar putea creste piata de asigurari private de sanatate

Piata asigurarilor private de sanatate ar putea atinge in cativa ani 4-5 miliarde euro, fata de sub 10 milioane euro in prezent, daca Romania ar aplica modelul olandez de reformare a sectorului medical, transferat aproape integral in administrare privata, potrivit estimarilor Eureko citate de NewsIn.

"Modelul olandez a fost unul radical si a fost pus in practica la inceputul anilor '90. Practic, autoritatile olandeze au trecut in administrare privata contributiile pe care angajatorii si angajatii le achitau pentru asigurarile de sanatate", a declarat joi directorul general adjunct al Eureko Asigurari, Carmen Radu, la conferinta "Reforma sanatatii la analiza", organizata de Eureko si agentia Mediafax.

Ea a adaugat ca, potrivit modelului olandez, exista o asigurare de baza, care acopera un anumit numar de servicii medicale, la care se adauga o asigurare suplimentara.

"Exista mai multe modele care pot fi aplicate in Romania, dar trebuie sa se tina cont de specificul tarii, de situatia existenta si de mentalitatile oamenilor.

Fara vointa politica, reforma sanatatii va ramane la stadiul de propunere", a mai spus reprezentantul Eureko.

Potrivit datelor prezentate la conferinta, bugetul asigurarilor sociale din Romania se situeaza la aproximativ cinci miliarde de euro.

In Olanda, unde reforma a durat circa 15 ani, piata asigurarilor private de sanatate depaseste 50 miliarde de euro, reprezentand circa 10% din Produsul Intern Brut.

In Romania, datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor arata ca piata asigurarilor private de sanatate se situeaza sub zece milioane euro.

Intreaga piata a asigurarilor din Romania este de aproape doua miliarde de euro.

Reprezentantii asiguratorilor au afirmat de mai multe ori ca piata romaneasca a asigurarilor de sanatate are un mare potential de dezvoltare, dar in ciuda promisiunilor autoritatile nu au lansat reforma in domeniul sanatatii, care implica, printre altele, stabilirea pachetului de servicii medicale de baza, pe care bugetul asigurarilor sociale de stat il va acoperi.

Parte a grupului financiar olandez Eureko, subsidiara din Romania este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata locala a asigurarilor de viata si sanatate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari private de sanatate, # sectorul medical, # asigurari, # sanatate , #Asigurari private