Firmele de asigurari nu sunt pregatite sa incheie polite de risc pentru manageri

Vineri, 23 Martie 2007, ora 08:50
1177 citiri

Asigurarea profesionala a administratorilor de firme, conditie obligatorie in noua lege a societatilor comerciale, nu poate fi aplicata, intrucat firmele de asigurari romanesti nu sunt pregatite pentru astfel de produse, a declarat presedinte Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru.

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a propus ca aceasta asigurare sa intre intr-un pachet salarial, iar la finalul anului, daca managerul nu inregistreaza pagube pentru companie banii ii vor reveni in cont", a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

Reprezentantii AOAR au precizat ca asigurarea administratorilor depinde de un anumit rating al firmelor, precum si de cifra de afaceri. "Nu cunoastem o alta tara care implica obligativitatea asigurarii profesionale a administratorilor de firme. In strainatate, asigurarea administratorului de firma este optionala, in functie de riscul la care se supune", au adaugat reprezentantii AOAR.

In strainatate salariul unui manager este de zeci, chiar sute de mii de euro, in timp ce in Romania acesta se ridica la 1.000 - 2.000 euro, prea mic pentru a achita si asigurarile. Pe de alta parte nu poate fi estimata valoarea prejudiciilor pe care le-ar aduce un administrator de firma prin deciziile pe care le ia, care pot fi in unele cazuri de zeci de milioane de euro, a explicat Parvan.

Noua lege a societatilor comerciale 441/2006, care modifica legea 31/1990, mai prevedere faptul ca o persoana care are mandat de administrator nu poate incheia cu societatea contract de munca si asta doar pentru a putea fi revocat oricand de catre actionari. Reprezentantii oamenilor de afaceri critica faptul ca legea a fost promulgata pe 28 noiembrie 2006, intr-o perioada nepotrivita si nu au avut timp in cele 30 de zile sa o atace in instanta.

Presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini, a precizat, de asemenea, ca este nevoie de timp si de un efort colectiv din partea oamenilor de afaceri pentru a gasi administratori deoarece multi actionari prefera contracte de munca, acestea din urma conferind mai multa siguranta, si astfel renunta la consiliul de administratie.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)