Numarul concediilor medicale s-a redus cu 30%

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 15:29
1435 citiri
Numarul concediilor medicale s-a redus cu 30%

Noul sistem de acordare a concediilor medicale introdus in 2010 a dus la o diminuare cu aproximativ 30% a numarului de certificate medicale eliberate in ultimele luni, fata de inceputul anului, astfel ca in primele noua luni au fost date 713.436 acte medicale, informeaza Ministrul Sanatatii, precizeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat de vineri, in 2009 au fost eliberate peste 2.600.000 de certificate medicale.

In primele noua luni ale lui 2010 numarul certificatelor medicale emise este intr-o evidenta descrestere, de la inceputul anului si pana in prezent fiind eliberate 713.436 documente de acest fel, potrivit sursei citate.

"Noile reguli impuse la acordarea concediului medical si eliberarea certificatelor medicale produc efecte. Cind am gandit noul sistem am avut in vedere stoparea abuzurilor si eliberarea acestor documente exclusiv pentru cei aflati in nevoie si suferinta. In urma actiunilor noastre am inregistrat o diminuare destul de importanta a numarului certificatelor medicale, ceea ce inseamna ca pe acest domeniu existau unele abuzuri", a declarat, vineri, ministrul Sanatatii Cseke Attila, citat in comunicatul institutiei.

De la mijlocul lunii mai 2010, cand au fost demarate actiunile de control asupra noului mod de acordare a concediilor medicale, Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu peste 2.000.000 lei din cele 443 de amenzi aplicate pentru nereguli constatate la eliberarea certificatelor medicale.

Potrivit MS, in perioada mai-august reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au efectuat controale la un numar de peste 5.300 de medici si 1.500 de beneficiari de concedii medicale.

In urma acestor actiuni au fost sanctionati 792 de medici si au fost refuzate/amanate la plata aproape 300 de certificate pentru ca beneficiarii nu au respectat legislatia si nu s-au aflat la domiciliu in perioada acceptata de control.

De asemenea, casele de asigurari de sanatate au reziliat 92 conventii incheiate cu medicii prescriptori pentru acordarea si eliberarea certificatelor de concediu medical.

In cazul a 82 de medici au fost sesizate comisiile de disciplina ale Colegiului medicilor, a precizat sursa citata.

#concedii medicale asigurari sanatate medici sanctiuni , #Asigurari sanatate