Vesti bune de la ING: Piata asigurarilor de viata va creste in 2013

Luni, 06 Mai 2013, ora 11:20
2238 citiri
Vesti bune de la ING: Piata asigurarilor de viata va creste in 2013

Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, de la un nivel de 1,8 miliarde lei in 2012, iar pentru o revenire mai accentuata a acestei piete ar fi nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon.

In 2012, piata asigurarilor de viata a crescut cu 3,75% fata de anul anterior, pana la 1,8 miliarde lei.

"Speram ca 2013 sa aduca o crestere a PIB, asa cum se estimeaza, care ar avea un impact pozitiv si asupra pietei de asigurari de viata, data fiind influenta asupra nivelului de incredere si situatiei financiare a oamenilor.

Crestere moderata a economiei romanesti

Totusi, specialistii estimeaza o crestere mai degraba modesta a economiei romanesti in 2013, astfel ca efectele asupra industriei de asigurari de viata nu se vor resimti imediat si nici nu vor fi de foarte mare impact. In aceste conditii, ne asteptam sa existe o crestere a pietei de asigurari de viata, insa aceasta sa fie mai degraba marginala, sub 5%", a mentionat Boon.

Acesta a adaugat ca, pentru o revenire mai accentuata a pietei romanesti de asigurari de viata, este nevoie de introducerea unei deductibilitati fiscale, care "ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri".

Facilitatile fiscale ii indeamna pe romani sa economiseasca

"In primul rand, facilitatile fiscale pot stimula apetitul romanilor de a economisi, un lucru care, la randul sau, duce la cresterea bunastarii nationale. Apoi, asigurarile de viata determina un nivel mai ridicat de securitate financiara a populatiei si chiar posibila reducere a cheltuielilor cu protectia sociala si cresterea sustenabilitatii sistemului asigurarilor sociale.

Nu in ultimul rand, dezvoltarea mai rapida a pietei de asigurari de viata, ca o consecinta a introducerii facilitatilor fiscale, ar contribui la dezvoltarea economiei prin intermediul unui volum mai mare de investitii, prin alocarea mai eficienta a capitalului, impulsionarea economisirii pe termen lung, dar si o dezvoltare mai rapida a pietelor financiare", a explicat seful ING Asigurari de Viata.

Bram Boon a spus ca "inghetarea" sectorului creditelor ipotecare a reprezentat "un factor limitativ" pentru cresterea pietei de asigurari de viata, dat fiind ca acest sector a generat constant in trecut venituri pentru industrie, bancile reprezentand in Romania al doilea canal ca importanta in distributia asigurarilor de viata.

In ceea ce priveste Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), seful ING Asigurari de Viata considera ca este important sa fie adoptate 'masuri practice pentru eficientizarea sistemelor de supraveghere existente' pentru ca 'beneficiile crearii autoritatii unice sa se resimta la nivelul celor trei piete vizate'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari de viata, #asigurare obligatorie, #piata asigurari Romania , #Asigurari viata