Pensiile, in pericol. Prea multa relaxare strica

Joi, 25 Iunie 2015, ora 14:25
8436 citiri
Pensiile, in pericol. Prea multa relaxare strica
Foto: Flickr/World Economic Forum

Scaderea dobanzilor de referinta si noile politici monetare initiate pe pietele dezvoltate pun in pericol sistemele de asigurari si de pensii, prin mutarea investitiilor in active dintr-o clasa de risc superior, arata un raport OCDE.

Specialistii organizatiei sustin ca actualul climat economic ridica provocari serioase in privinta asigurarilor de viata si sistemelor de pensii bazate pe salariul final, care pot merge pana la neindeplinirea obligatiilor fata de detinatori, relateaza ziarul The Independent.

Relaxarea cantitativa, pericolul cel mare

Majoritatea societatilor de asigurari si a fondurilor de pensii prefera investiile in titluri cu venit fix, asa cum sunt obligatiunile de stat cu maturitate pe termen lung.

Profitul oferit de acestea s-a diminuat insa, ca urmare a masivelor programe de relaxare cantitativa initiate de bancile centrale din Statele Unite, Japonia, Marea Britanie si Zona Euro.

Reprezentantii OCDE se declara ingrijorati de faptul ca atat asiguratorii, cat si fondurile de pensii ar putea sa-si directioneze portofoliul de investitii catre titlurile private si produsele derivate si structurate de pe piata.

"Cresterea eonomica anemica si adoptarea unor dobanzi de referinta scazute pun probleme pentru fondurile de pensii si societatile de asigurare. Aceste servicii financiare intermediare se bazeaza pe randamentul investitiilor lor pentru a-si onora obligatiile fata de clienti", a explicat Angel Gurria, secretarul general al OCDE.

Riscuri prea mari

"Pe aceasta piata se constata o presiune tot mai mare de a recurge la speculatii care sa garanteze un randament considerabil, dar asumarea acestor strategii investitionale cu risc crescut poate submina solvabilitatea acestor servicii.

Nu este doar un risc la care este expus sectorul financiar, sunt puse in pericol pensiile cetatenilor", a afirmat Gurria.

Avertismentul transmis de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare economica vine la doar cateva saptamani dupa cel in care expertii FMI identificau vulnerabilitatile sistemelor de pensii din doua tari europene.

Angajatii din Suedia si Germania sunt cei mai expusi riscului de a-si pierde banii pusi deoparte pentru batranete, fondurile de pensii din aceste tari oferind clientilor polite pe termen lung, uneori si de 30 de ani, fara a avea in portofoliu active cu o maturitate pe aceeasi durata de timp.

"Investiti in ceva productiv"

"Pe masura ce fondurile de pensii si asiguratorii aloca mai mult capital activelor alternative si interactioneaza din ce in ce mai mult cu sistemul bancar din umbra, gradul de supraveghere financiara exercitata de autoritati trebuie sa creasca", a aratat secretarul general al OCDE.

Angel Gurria crede ca o solutie pentru reducerea riscurilor in piata consta in reluarea investitiilor masive in infrastructura si capacitati cu potential productiv pe termen lung.

"Promovarea investitiilor in infrastructura si alte investitii productive pe termen lung ar ajuta la cresterea randamentelor pe piata de capital in economiile avansate, imbunatatind conditiile structurale in mediul de afaceri si sectorul financiar.

Raman destul de multe lucruri de indreptat pentru a permite sistemului financiar sa absorba bine socurile si sa evite fenomenele care au stat la baza crizelor financiare din ultimele decenii", a aratat Gurria.

Deficit enorm in Marea Britanie

Oficialul OCDE a mentionat ca un risc crescut se intalneste in sistemul financiar din Marea Britanie, fondurile de pensii din aceasta tara mutand deja capitalul spre investitii cu un grad crescut de risc.

"OCDE are dreptate sa sustina ca nivelul de solvabilitate pentru sistemele de pensii este mai redus decat ar trebui sa fie.

Sunt riscuri semnificative de prabusire financiara daca situatia economica va continua sa se inrautateasca", a recunoscut Charles Cowling, directorul fondului de pensii JLT Employee Benefits.

Acesta estimeaza ca deficitul de solvabilitate al fondurilor de pensii britanice se ridica, in acest moment, la 1.000 de miliarde de lire sterline.

#faliment fonduri pensii UE, #efecte relaxare cantitativa, #raport ocde, #solvabilitate sisteme pensii , #Asigurari viata