Volumul asigurarilor a scazut in primele noua luni

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 12:06
1151 citiri
Volumul asigurarilor a scazut in primele noua luni

Volumul total de subscrieri ale celor 22 de companii membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), reprezentand circa 82% din piata de profil, a scazut in primele noua luni cu circa 5%, la 4,9 miliarde lei, comparativ cu perioada similara din 2010.

Calculul s-a facut in termeni nominali, fara ajustarea primelor subscrise cu rata inflatiei.

"Analiza defalcata pe cele doua mari categorii de asigurari, asigurarile generale, respectiv cele de viata, releva faptul ca asigurarile de viata continua sa reprezinte motorul pietei asigurarilor in aceasta perioada marcata de instabilitate la nivel macro-economic", se arata intr-un comunicat transmis marti de UNSAR.

Volumul inscrierilor in crestere cu 8,2% in T3 fata de aceeasi perioada a anului trecut

Astfel, cu un volum al subscrierilor de 1,1 miliarde lei, in crestere cu 8,2% fata de primele trei trimestre din 2010, ponderea acestei categorii in totalul subscrierilor de pe piata s-a majorat de la 19,8% la 22,5% in perioada de raportare. Rezultatele bune inregistrate de segmentul asigurarilor de viata s-au datorat in mai mare masura vanzarii de polite cu randament garantat (63% din total) in timp ce asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au reprezentat circa 37% din portofoliile companiilor membre UNSAR.

Potrivit UNSAR, prin contrast cu dinamica inregistrata de asigurarile de viata, asigurarile generale continua sa piarda teren. Astfel, in perioada de raportare, subscrierile la aceasta categorie au fost de 3,8 miliarde lei, in scadere cu 8,2% comparativ cu primele noua luni ale anului trecut.

"Explicatiile acestui declin rezida in structura portofoliilor companiilor. Asigurarile auto continua sa fie majoritare, procentajul acestora din totalul subscrierilor la asigurarile generale fiind de 68%. In acest context, principalele linii de business, asigurarile CASCO si RCA, au inregistrat scaderi cu mult peste medie, respectiv 24% (CASCO) si 16,5%(RCA) fapt care a influentat in mare masura subscrierile intregii categorii. In plus, pe langa asigurarile auto au mai existat si alte categorii cu rezultate negative peste medie. Un exemplu il reprezinta asigurarile de accidente, cu o scadere fata de primele trei trimestre din anul trecut de aproximativ 15%", se arata in comunicat.

Asigurarile facultative de locuinte in crestere cu 91% in T3 fata de aceeasi perioada din 2010

Una dintre putinele linii de business care a inregistrat o evolutie semnificativa in acest interval de raportare o reprezinta asigurarile facultative de locuinte, cu o crestere nominala a primelor brute subscrise de 91%. Astfel, de la circa 2 miliaone polite in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2010, numarul acestora s-a dublat, ajungand la 4,5 milioane polite la sfarsitul aceleiasi luni din 2011.

In ceea ce priveste indemnizatiile de asigurare platite de asiguratori la categoria asigurari generale in primele noua luni din 2011, acestea au fost de 2,6 miliarde lei, la care se adauga 1,4 miliarde lei reprezentand rezerva de daune avizate. La asigurarile de viata, acelasi indicator arata ca societatile membre UNSAR au platit clientilor indemnizatii totale de 84 milioane lei, in crestere cu circa 6% fata de primele noua luni ale anului trecut.

Ponderea companiilor membre ale Uniunii in totalul subscrierilor de pe piata asigurarilor este de aproximatic 82%, UNSAR reprezentand unica asociatie de profil din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari generale, #asigurari viata, #piata asigurarilor , #Asigurari viata